Yıkım da yapım da bitmedi

6 Şubat 2023 Depremi / Urfa

6 Şubat 2023 Depremi / Urfa

  • Riha’da depremde ağır hasar gören 8 bin 231 binanın yarısı yıkılmadı, 400 binanın yapımı ise tamamlanmadı. Bugün Bozova ilçesinde hasarlı bir evin çökmesi sonucu iki kişi hayatını kaybetti, 8 kişi ise yaralandı.

Depremin merkez üslerine yaklaşık 200 kilometre uzaklıkta bulunan Riha’da deprem anında 20 bina yıkıldı, 179 kişi hayatını kaybetti. Resmi rakamlar açıklanmadığı için engelli kalan kişi sayısı ise bilinmiyor. Diğer kentlerde hayatını kaybeden yaklaşık 150 kişi de Riha’da defnedildi. Kentte ağır ve orta hasarlı 8 bin 231 bina için yıkım kararı alınsa da aradan geçen bir yılda bunların yaklaşık yüzde 50’si yıkıldı. Kent merkezinde hasarlı olduğu için boşaltılan yüzlerce bina madde bağımlılarının meskeni haline dönüştü ve hiçbir önlem alınmıyor. Aradan geçen bir yılda yıkılan 20 bina ile ilgili 14 mimar ve mühendis gözaltına alınıp tutuklansa da resmi izinleri veren, yapı denetim mekanizmasında yer alan kamu çalışanları hakkında herhangi bir soruşturma açılmadı. 

Depremlerde Riha ve çevre kentlerde saha çalışmalarına katılan, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Sekreteri Fikret Çakır, MA’dan Emrullah Acar’a konuştu. Kentte yıkımın diğer kentlere oranla daha az olduğunu hatırlatan Çakır, “Yıkılan bina sayısı az olmasına rağmen ne yazık ki 179 yurttaş hayatını kaybetti. Depremin üzerinden bir ay geçmeden sel nedeniyle 17 yurttaş hayatını kaybetti. Bir yandan deprem yaralarını sararken, sel ile de mücadele etmeye çalıştık” dedi.

İnşa ile yıkım orantısız

Kent genelinde 8 bin 231 ağır ve orta hasarlı bina için yıkım kararı alındığı bilgisini paylaşan Çakır, “TOKİ tarafından sadece 400 bina inşa edilmeye başlandı ve bunlar hala inşaat halinde. Köy evleri ile ilgili ise her hangi bir veri paylaşılmıyor. Yıkılması gereken, yıkılan bina ile yeniden inşa edilmesi gereken bina sayısı rakamları arasında çok ciddi bir orantısızlık var. Urfa’da bir barınma krizi var. Kentte kiralık ev bulmak oldukça zor oldu. Konteyner kent kuruldu, ancak tarım arazisine kuruldu. Harran Üniversitesi yerleşkesi. ‘Yaptım oldu’ zihniyeti nedeniyle konteyner kent kuruldu. Denetimden uzak bu kentlerde her sorun yaşanıyor. Hijyen sorunları aradan geçen bir yılda çözülmüş değil. Yaraları sarması gereken konteyner kentler daha çok yara açtı” diye konuştu.

Hiçbir hazırlık yok

Çakır, depremzede hiçbir kentin yeni bir depreme hazır olmadığını; devletin gerçek sorumluları göstermelik davalarla akladığını belirterek, şunları ekledi: “Bir yıl geçti, ancak deprem mastır planımız hala devreye girmedi. Bugün deprem toplanma alanlarımız ile ilgili bir çalışma yok. Proje denetim yetkisinin yeniden TMMOB’a devredilmesi gerek. İmar aflarının gündemden çıkarılması gerek. Denetimlerin arttırılması gerek. Ranttan uzak durulup tarım ve dere yataklarının imara açılmaması gerek. Bir şehir ihya edilirken bütün bileşenleri ile birlikte ortak karar ile yapılmalı. ‘Ben yaptım oldu’ zihniyeti devam ederse daha çok zarar görürüz.” URFA

 

***

Hasarlı ev can aldı

Urfa'nın Bozova ilçesindeki tek katlı evin çökmesi sonucu iki kişi öldü, 8 kişi yaralandı.

Kırsal Deliler Mahallesi’nde Cemile Arıkan'a ait evde, dün sabaha karşı henüz bilinmeyen nedenle çökme meydana geldi. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye AFAD, itfaiye, jandarma ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Göçük altında kalan Serdar (38), Fatma (38), Ahmet (15), Ayça (12) ve Açelya Urak (8) ile Dilber (34), Adem Arda (13) ve Emre Tuna Bozkurt (10) kendi imkanlarıyla enkazdan çıkmayı başardı. Ekipler, başlattıkları arama-kurtarma çalışmaları sırasında Serap Urak'ın (49) cansız bedenine ulaştı. Yaralı olarak çıkarılan Cemile Arıkan (56) ise kaldırıldığı Bozova Devlet Hastanesi'nde kurtarılamadı.

6 Şubat depremlerinde hasar aldığı belirtilen evde Cemile Arıkan'ın yalnız yaşadığı, çocukları ve torunlarının da akşam saatlerinde Osmaniye'den ziyarete geldiği öğrenildi. URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.