Urfa, Adana ve Amed’de yapılan ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, 16-17 Kasım'da Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) çağrısıyla Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için süresiz-dönüşümsüz açlık grevine giren DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e destek amaçlı yapılan açlık grevi eylemine ilişkin soruşturma başlattı. Savcılık, çok sayıda kişi hakkında gözaltı kararı verirken, polislerce yapılan ev baskınlarında ise Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Adana İl Yürütmesi Sözcüsü Olcay Süzgün, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Adana İl Başkan Yardımcısı ve Adana Yeni Yaşam Derneği Başkanı Hasan Kocaman, HDP Adana İl Yöneticisi Suphiye Bayav, DBP Adana İl Yöneticisi Güle Bal ile açlık grevine girmeyen ancak grevdekileri ziyaret eden Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Adana İl Başkanı Mehmet Ali Gülşen gözaltına alındı.
Gözaltına alınan 5 kişi Adana İl Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube'de tutuluyor. Savcılığın soruşturma dosyasına gizlilik kararı getirdiği öğrenildi. Savcılığın gözaltına alınan kişiler hakkında "örgüt üyesi olmak", "örgüt propagandası yapmak" ve "suç ve suçluyu övmek" iddiasıyla işlem yapacağı ve soruşturma kapsamında ise çok sayıda kişi hakkında gözaltı kararı verdiği belirtildi.
HDP Parti Meclis (PM) Üyesi Abdulselam Demirkıran’ın Amed’in Kayapınar ilçesindeki evi de polislerce basıldı. Demirkıran’ı evde bulamayan polislerin evdeki eşyaları dağıtıp aileye, “Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adana Emniyet’i talimatıyla geldik. Abdulselam Demirkıran nerede? İfadesi var” dediği belirtildi.
Urfa’da en az 20 kişi
Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinin merkez ve kırsal mahallelerinde yapılan ev baskınlarında 20 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan 20 kişiden isimleri öğrenilenler şöyle: Urfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Esra Güler, Cemile Dağtekin, Fethi Ötken, Mehmet Ali Asan, Veysi Beken, Harun Dağtekin, Çetin İsi, Mizgin Aslan, Mehmet Özkan, Mustafa Şahin ve İbrahim Polat.
70 yaşındaki kadına: Senin için kötü olur
Bu arada Urfa'nın Halfeti ilçesi Aşağı Göklü Mahallesi’nde Ahmet Korkmaz ve Halil Korkmaz'ın yaşadığı adreslere sabah jandarma ve polis tarafından baskın yapıldı. Ahmet Korkmaz'ın evine baskın yapan polislerin, 70 yaşındaki ablası Emine Korkmaz'a kardeşini sorarak, "Kardeşin nerede? Silahları nerede saklıyorsunuz? Bize bilgi ver, yoksa senin için kötü olur" şeklinde tehdit ettiği belirtildi.
Ahmet Korkmaz'ı evde bulamayan polis ve jandarma ekipleri daha sonra 16 yıldır Avrupa'da yaşayan Halil Korkmaz'ın evine baskın düzenledi. Halil Korkmaz'ın ailesinin de tehdit edildiği aktarıldı.
Birecik'te de yapılan ev baskınlarında Salih Korkmaz ve ismi öğrenilemeyen bir kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi.
URFA/ADANA