Yoksulluk iktidarın tercihidir

Tüm Emekliler Sendikası Genel Sekreteri İshak Kocabıyık

Tüm Emekliler Sendikası Genel Sekreteri İshak Kocabıyık

  • Tüm Emekliler Sendikası Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, emeklilerin yoksulluğu siyasal iktidarın tercihi olduğunu belirterek, savaşa aktarılan bütçeye dikkat çekti. 

Yoksulluk sınırı 5 bin TL’ye yaklaşırken, verilere göre 8 milyon emekli 3 bin TL ve daha az maaş alıyor. Emekliler, dayatılan açlık koşullarına karşı birçok kentten 15 Nisan’da Ankara’ya yürüyecek ve 16 Nisan’da Ankara Anıtpark’ta miting düzenleyecek. Yürüyüş ve miting, Tüm Emekliler Sendikası, Emekliler Dayanışma Sendikası ve Emekliler-Yaşlılar Meclisi’nin ortak kararıyla alındı. Emekliler, maaşlarını yeniden düzenlemesi, sendikal haklar, gıda zamlarının geri alınması, sağlıkta katkı payının kaldırılmasını talep ediyor. 

Tüm Emekliler Sendikası Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, yürüyüş ve mitinge ilişkin MA'ya yaptığı açıklamada, 14 milyon emekli olduğunu hatırlatarak, “İnsanca yaşamak istiyoruz, kaynak yok diyorlar ama bu bir kaynak sorunu değil, siyasi iktidarın tercihidir. Eğer savaşa, rantiyelere ve sermayenin vergi aflarına ayrılan bütçe emeklilere aktarılsa emeklilerin sorunları çözülür. Bu yüzden kaynak değil, tercih sorunu var” dedi. 

İktidarın bu tercihinin nedenin itaatkâr bir kitle oluşturmak olduğunu söyleyen Kocabıyık, şunun altını çizdi: "Biz itaat etmeyeceğiz. Örgütlü olarak mücadele etmeye çalışacağız.” 

Temel gıdaya erişilemiyor

 Emekli maaşlarının asgari ücretin altında olduğunu hatırlatan Kocabıyık, şunları kaydetti: “Geçim sıkıntısı uzun yıllardır bir gerçeklik ama yılbaşından sonra yapılan zamlar ve emekli maaşlarına yapılan düşük zamlar emeklilerin geçinmesini zorlaştırdı. Emeklilerin bırakın geçinmesi, nefes alması bile mucize haline geldi. Geçinemiyoruz, insanca yaşam için bir ücret talebimiz var. Emeklilerin gıdaya erişimi, pazar yerlerinde herkes gittikten sonra çöp olarak atılan meyve ve sebze. Emekliler, halk ekmek kuyruklarında bir lira daha ucuz olsun diye saatlerce bekliyor. Kimi fırınlarda bir önceki günün ekmeklerini daha ucuza veriyorlar, onları alıyorlar. Emeklilerin, ne sağlıklı bir gıda ne de sağlıklı bir yaşam sürdürecek gelirleri var.”

İktidarın politikaları sonucunda emeklilerin ölüme terk edildiğini belirten Kocabıyık, söz konusu politikalar karşısında direneceklerini söyledi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.