YPG’li iddiasıyla alındı DAİŞ'li diye bırakılmıyor

  • Mardin’de “ajanlık” dayatmasını kabul etmeyerek, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduktan sonra “YPG'li olduğu" iddiasıyla gözaltına alınarak GGM’ye gönderilen Ali El Sülo, 6 aydır “DAİŞ'li olduğu" iddiasıyla bırakılmıyor.

Suriye’nin başkenti Şam’dan 2013’te ailesiyle birlikte Mardin’e göç eden ve Mart’ta gözaltına alınarak önce Antep, ardından Van Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) gönderilen Ali El Sülo, 6 aylık “idari gözetim” süresinin sona ermesine rağmen serbest bırakılmıyor.

Ali El Sülo, Ocak 2021’de çağrıldığı Mardin İl Göç İdaresi’nde Mardin İl Müdürü Sefa Kenar ile kendilerini istihbarat olarak tanıtan kişilerin “ajanlık” dayatmasına maruz kalınca şikayetçi oldu. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı. soruşturma başlattı ama  “takipsizlik” kararı verdi. Karardan kısa süre sonra evine baskın yapılan Sülo, sosyal medyadaki eski tarihli paylaşımlarında “YPG propagandası” yaptığı iddiasıyla gözaltına alınarak, GGM’ye gönderildi. Avukatlarının, 6 aylık “idari gözetim” süresi dolan Sülo’nun serbest bırakılması için yaptığı başvuru, Van 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından “DAİŞ üyesi olduğu” iddiasıyla reddedildi. 

Kamu düzeni için tehdit!

 Sülo’nun avukatları, DAİŞ üyesi olduğu belirtilen Ebu Yusuf adlı kişi ile müvekkillerinin alakası olmadığını, hakkında DAİŞ'le irtibatı olduğu yönünde herhangi bir soruşturmanın da bulunmadığını belirterek, serbest bırakılmasını istedi. Mahkeme, yine aynı gerekçeyle talebi reddetti. Gerekçede “İtiraz edenin 2015 yılında DEAŞ terör örgütüne katıldığını, kod isminin Ebu Yusuf olduğunu beyan ettiği, bu sebeple şüpheli hakkında adli soruşturma yürütüldüğü bu anlamda muterizin kamu düzeni ve güvenliği açısından tehdit oluşturduğunun dosya kapsamından anlaşıldığı” ifadeleri yer aldı.

Kenan ANGAY

İş birliğine yanaşmadı!

MA’dan Ahmet Kanbal’a konuşan avukat Kenan Anğay, “Kamu sağlığı, kamu güvenliği açısından tehdit oluşturan kişiler” kategorisine alınan Sülo’nun yargılandığı davada “Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması” yönünde karar verildiğini, ancak yeniden 6 aylık “idari gözetim” kararı alındığını belirtti. Anğay, alınan kararın gerekçesinin “Kendi ülkesi hakkında bilgi vermeme, iş birliğine yanaşmama ve kaçma şüphesi” olarak gösterildiğini söyledi. Sülo’nun ülkesiyle ilgili bilgilerin açık olduğunu kaydeden Anğay, iş birliğine yanaşmama cümlesi ile neyin kastedildiğine anlam veremediklerini ifade etti.

Ebu Yusuf’muş gibi karar

 Sülo hakkındaki “idari gözetim” kararının kaldırılması yönünde yaptıkları itirazların bugüne kadar matbu gerekçelerle reddedildiğini kaydeden Anğay, son iki itirazın reddedilme gerekçesini şöyle anlattı: “Van 2. Sulh Ceza Hakimliğinin ret gerekçesinde şu husus dikkatimizi çekti; başka bir kişiye ait olan bilgiler müvekkilin itiraz kararının reddedilmesi gerekçesinde yer aldı. Müvekkil, sanki DAİŞ üyesiymiş, ismi Ebu Yusuf'muş ve Suriye’den Türkiye’ye kaçak şekilde geçerken yakalanmış gibi hususlar belirtilmiş. Mahkemeler, bazen iş yoğunluğundan kaynaklı maddi hatalar yapabilir. Bu nedenle bunu maddi hata olarak gördük. Ne yazık ki; yaptığımız ikinci itirazda da yine aynı gerekçe. Aynı cümleler. Aynı kelimeler. Virgülüne kadar.”

'İdari gözetim’le cezalandırılıyor

 Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) ile Van Adliyesi Adalet Komisyonu’na gerekli şikayetleri yapacaklarını kaydeden Anğay, müvekkilinin GGM’de cezaevi koşullarında tutulduğunu dile getirdi. Anğay, mevcut “idari gözetim” kararının bir cezalandırma olduğunu vurguladı.  MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.