Yunanistan'da beklenen oldu

Dünya Haberleri —

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis

  • Yunanistan'da bölge valilerinin belirlendiği seçimlerin ilk turunda iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi, 7 bölgede kazandı. Kalan 6 bölgede seçim ikinci tura kaldı. 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 7 bölgede seçilen valileri tebrik etti. İlk turda 13 bölgeden 7’sinde Yeni Demokrasinin desteklediği vali adayları seçilirken, Radikal Sol İttifak (SYRIZA) ve meclisteki üçüncü parti PASOK'un desteklediği adaylar ilk turda seçilemedi. Girit'te de hem Yeni Demokrasi hem de PASOK'un desteğini alan eski Bölge Valisi Stavros Arnautakis, yüzde 79'a yakın oyla yeniden bölge valisi seçildi. Beklendiği üzere belediye seçimlerinin büyük bölümünde de iktidar partisi öndeydi. Yunanistan’da yapılan yerel seçimlere katılım oranı yüzde 52,45 olarak gerçekleşti.  
Başkent Atina'nın da bulunduğu Attiki Bölgesi'nde Yeni Demokrasinin desteklediği eski Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias, bölge valiliğini ilk turda garantiledi.
Selanik'in de bulunduğu Orta Makedonya Bölgesi'nde eski Bölge Valisi Apostolos Cicikostas, bir kez daha seçilmeyi ilk turda başardı.
Yeni Demokrasinin desteklediği adaylardan Batı Yunanistan Bölgesi'nde Farmakis Nektarios, Epir Bölgesi'nde Aleksandros Kahrimanis, Güney Ege Bölgesi'nde Hacimarkos Yorgos ve Orta Yunanistan Bölgesi'nde Spanos Fanis, ilk turda bölge valisi seçildi.
Doğu Makedonya ve Trakya, Kuzey Ege, Batı Makedonya, Tesalya, İyon Adaları ve Mora bölgelerinde ise seçim ikinci tura kaldı.
Yunanistan'daki yerel seçim sistemine göre, bir aday listesinin seçimi kazanabilmesi için oyların yüzde 43'ünden fazlasını alması gerekiyor. Bu oy oranına ulaşılamaması halinde o bölgede en başarılı ilk iki adayın 15 Ekim'de tekrar seçime gitmesi öngörülüyor. Seçilen adaylar, 1 Ocak 2024'ten itibaren göreve başlayacak ve 5 yıl boyunca hizmet verecek. ATİNA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.