Yunanistan’daki orman yangınları sürüyor

Dünya Haberleri —

  • Yunanistan yakın tarihinin en büyük orman yangınlarıyla mücadelesini sürdürüyor. 11 ülkeden de uçak ve ekipman desteği alan ülkede onbinlerce hektar ormanlık alan kül oldu. 

Yunanistan'da aralarında çeşitli Avrupa ülkelerinden gelen takviye ekiplerin de bulunduğu 600'den fazla itfaiyeci, yangın söndürme uçak ve helikopterlerinden oluşan bir filonun desteğiyle ikisi günlerdir devam eden üç büyük orman yangınıyla mücadele devam ediyor.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Evros ve Alexandroupolis bölgelerinde 20 kişinin ölümüne yol açtığına inanılan devasa orman yangını dokuzuncu gününe girdi.

Dedeağaç şehrinin dış mahallelerine kadar ulaşan yangında 78 bin hektarlık alan kül oldu. Yangının halen 120 sıcak noktası olduğu bildirildi. 

Alevler milli parka doğru ilerliyor

Atina’nın kuzeybatı sınırlarında günlerdir devam eden bir başka büyük orman yangını da şehrin yakınlarındaki son yeşil alanlardan biri olan Parnitha Dağı'ndaki milli parka doğru ilerliyor. 

Kiklad adası Andros'ta Cumartesi günü başlayan üçüncü büyük orman yangını Pazar günü de kontrol altına alınamadı. Bu orman yangınını bir yıldırım düşmesinin neden olduğu düşünülüyor. 

Yunanistan’daki yangınlarla mücadele için Almanya, İsveç, Hırvatistan ve Kıbrıs uçak gönderirken Romanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Arnavutluk, Slovakya ve Sırbistan'dan onlarca itfaiyeci söndürme çalışmalarına katılıyor. 

Yangınlar nedeniyle tutuklamalar

Yunan itfaiye yetkilileri, biri Eğriboz adasında diğeri Larissa'nın orta bölgesinde olmak üzere iki kişiyi, orman yangınlarını ateşlemek için kurumuş otları ve bitki örtüsünü kasten ateşe verdikleri iddiasıyla tutukladı.

Hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis, Cuma günü itibariyle itfaiye yetkililerinin yangın önleme sezonunun başlamasından bu yana 118'i ihmal ve 24'ü kasıtlı kundaklama olmak üzere 163 kişiyi yangınla ilgili suçlardan tutukladığını ifade etti. 

Güney Avrupa’yı etkisi altına alan aşırı sıcakların tetiklediği orman yangınları İtalya, İspanya ve Portekiz’de ciddi orman kaybına neden oldu.   ATİNA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.