Yüzde 90 engelliye tecrit

  • Yüzde 90 görme engelli, yüksek tansiyon ve kolon rahatsızlıkları olan ağır hasta tutsak Semire Direkçi, iki yıla yakındır yalnız tutuluyor. 

 

Hasta tutsakların sağlık durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta yapılan “F Oturumu”  eylemi, 524. haftasında İHD İstanbul Şube binası önünde yapıldı. Bu haftaki eylemde, Diyarbakır Yüksek Güvenlikli Kadın Cezaevi’nde tutulan 25 yıllık hasta tutsak Semire Direkçi’nin sağlık durumuna dikkat çekildi.

İHD üyesi Meryem Bars, Direkçi’nin yüzde 90 görme engelli, ileri derecede yüksek tansiyon ve kolon hastası olduğunu belirterek, “2019’da yapılan bir ameliyatla tedavi amacıyla 6 aylığına dışarı alınan bağırsaklarının içeriye alınması, salgın gerekçesiyle Temmuz 2021’de yapılabildi. Bu durum ameliyat başarısını düşürdüğü gibi, bu iki yıllık sürede sağlık sorunları daha da arttı. Haftada en az iki defa hastaneye götürülüp getirilen Semire Direkçi, yalnız başına ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmasına ve yüksek tansiyonu nedeniyle sağlık durumu ani olumsuz değişimler göstermesine rağmen yaklaşık iki yıldır karantinada ve genellikle yalnız başına tutulmakta, ihtiyacı olan diyet beslenme ve bakım sağlanamamaktadır” dedi.

Direkçi’nin ablasının aktarımlarını paylaşan Bars, “Semire yakalandığında gözünün yakınında gerçekleşen patlamadan kaynaklı bir gözü yüzde 90 görmüyor, diğer gözündeki görme sorunu ise ameliyattan sonra daha fazla arttı. Semire’nin kalın bağırsağının ameliyatı sonrası dikişlerinin tutması, kaynaması hala yeterli bir düzeye gelmedi. Tedavi ve bakımının sürekli olarak kontrol altında olması lazımdır. Kendisi ameliyattan sonra hep karantinada kalıyor ve her hafta en az bir kez veya ağrıları arttığı zaman haftada 3-4 kez acil olarak hastaneye sevk ediliyor” ifadelerine yer verdi.

Bars, Direkçi’nin tedavisinin ailesinin yanında yapılması için avukatlarının infaz ertelemesi taleplerinin reddedildiğini hatırlatarak, yaşamının risk altında olduğunu söyledi. 

 

Kelepçeleyip dövdüler 

Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Bilal Babahan, Vedat Kalın ve Ferit Kaşçı, gardiyanlar tarafından darp edildi. Görüşe giden aileler, tutsakların elleri kelepçelenerek onlarca gardiyan tarafından darp edildiğini aktardı. Tutsakların ikisinin kollarında kırık, kafalarında da darp izleri oluştu. 

paylaş

İlginizi çekebilir

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.