NECLA DEMİR / MA / İSTANBUL

Aralarında gazeteci, yazar, aktivist kadınların yer aldığı çok sayıda kadın, 24 Haziran seçimleri dolayısıyla “Yüzde Çoğuz” adlı bir kampanya başlattı. Kadınlar, hazırladıkları videolarda; sözlerini, itirazlarını, taleplerini dile getiriyor.

Kadınların taleplerini, sandıkları korumanın kadınlar için neden önemli olduğunu değerlendiren YüzdeÇoğuz kampanyası aktivisti Yasemin Özgün, kadınları siyasette “vitrin” olarak gören anlayışa ve siyaset yapma biçimlerine karşı itirazlarını seçimlere yansıtacaklarını söyledi.

Seçimler bir fırsat

Tüm partilerin seçim bildirgelerinde kadınlarla ilgili söz söyleme zorunluluğunun kadın mücadelesinin bir başarısı olduğunu belirten Özgün, “Tüm partiler seçmenlerinin yarısını oluşturan kadınları ve onların taleplerini dikkate alma zorunluluğu hissetmelerine rağmen kadınların sorunlarını, taleplerini gören bir yerden politika üretmekte büyük ölçüde başarısız oldukları gibi HDP dışındaki partilerin milletvekilliğine gösterdikleri kadın aday sayısı son derece az. Böylesi bir ortamda girdiğimiz bu seçimlerde özgürlük, barış ve eşitlik taleplerimiz doğrultusunda değiştirme ve dönüştürme gücümüzü hayata geçirmemiz çok büyük önem taşıyor” dedi.

  [gallery ids="114962,114963"]  

İtirazlarımızı yansıtacağız

Mesaj ve taleplerini sosyal medya üzerinden dile getirdiklerini ve ciddi bir görünürlük de elde ettiklerini belirten Özgün, şöyle devam etti: “Egemen siyaset yapılarının bizi hapsetmeye çalıştığı evlere, özgürlüklerimize getirdiği kısıtlamalara, eşitlik taleplerimizi yok sayan politikalarına karşı YüzdeÇoğuz diyen kadınlar olarak öncelikle bizim sözlerimizi, seslerimizi sözü sesi yapmayan, kadınları yok sayan, siyasette bir ‘vitrin’ olarak gören ya da kadın politikasını ‘kadın kolları’na sıkıştıran, bu yolla oyları artırmayı hedefleyen siyaset yapma biçimlerine itirazlarımızı seçimlerimize yansıtacağız. Seçimleri özgürlük, eşitlik, barış taleplerini hayata geçirme sözü veren partilerden yana olacak ve bu yönde kullandıkları oyların seçim hilelerine, hesaplarına heba edilmemesi için de mücadelemizi sürdüreceğiz.”

 Oylarını tüzük ve seçim bildirgelerinde kadınların taleplerine yanıt veren siyasete vereceklerini belirten Özgün, “25 Haziran’da değiştirebilme gücümüzü hayata geçirmek için karar alma mekanizmalarında yer alabildiğimiz bir güne uyanmak istiyoruz” diye konuştu.