Delil Karakoçan, Zagros’un ruhuydu. 26 yıllık gerilla yaşamının tamamını Zagros dağlarında geçirdi. 14 Temmuz günü Komutan Delil, Hamza ve Zanyar ile birlikte şehit düştü.
HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), hava saldırısında hayatını kaybeden Delil Karakoçan’ın Zagros dağlarıyla bütünleşen bir gerilla olduğunu ve 26 yılını Zagros’ta gerillacılık yaparak geçirdiğini kaydetti.
Delil Karakoçan, 1962 yılında Elazığ Karakoçan’da dünya geldi. 1980’lerin başında ailesiyle birlikte Almanya’ya göç etmek zorunda kaldı. 1988 yılından itibaren Kürt Özgürlük Mücadelesiyle tanışan Delil Karakoçan, 1992 yılında gerilla saflarına katılır.
26 yılı Zagros dağlarında geçti
HPG-BİM, gerilla alanlarında geçen 26 yıllık ömrünün tamamını Zagros dağlarında geçiren Karakoçan için şunları belirtti: ’’Zagroslarla bütünleşen bir gerilla ve gerilla komutanı olmuştur. Savaşın en kızgın anlarında en üst düzeyde sorumlulukla katılmış ve yoldaşlık ölçülerinde örnek bir arkadaşımız olmuştur. İlerleyen yaşına rağmen Zagroslar’ın asi ve zorlu koşullarında emekçi ve fedakar katılımı ile PKK’nin bir emek partisi olduğunun en somut örneklerinden biri olmuştur.
Militanlık ölçülerinde taviz vermemiş, tüm zorluklara rağmen düşmana karşı en üst düzeyde mücadele edilmesi gerektiğine inanmış ve her zamanda bu temelde katılmıştır. Binlerce yoldaşımıza büyük emeği geçen Delil arkadaşımız, yurtseverlik duygularıyla mütevazi kişiliğini birleştirmiş ve amansız bir katılımın sahibi olmuştur.
Büyük emek sahibi
Delil arkadaşımız, Zagroslar’da geçen yıllar içerisinde Güney Kürdistan halkımız ile de derin ilişkiler geliştirmiş ve yöre halkının yakından tanıdığı arkadaşlarımızdan biri olmuştur. İlerleyen yaşıyla Kürdistan dağlarında yürüttüğü gerillacılık ile halkımız tarafından da takdir ile karşılanan ve büyük saygı duyulan bir Kürdistan Devrimcisi olmuştur.
Delil arkadaşımız, dur durak bilemeyen ve yıllara dayanan gerillacılığıyla Kürdistan Devriminde büyük emeği olan yoldaşlarımızdan biri olarak her zaman anılacak ve örnek alınacak arkadaşlarımızdan biri olacaktır.
Zanyar ve Hamza
Zanyar ve Hamza arkadaşlarımız da, genç yürekleriyle savaşın en kızgın anlarında gerilla saflarına katılmış ve düşmanın saldırılarına karşı yurtseverlik görevlerini en üst düzeyde sahiplenmişlerdir. Delil arkadaşımız ile birlikte yürüttükleri çalışmada özveriyle katılmışlar ve Kürdistan devriminin dört parça Kürdistan’da bütünleşen birer neferleri olmuşlardır.
Şahadetlerinden dolayı her üç arkadaşımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever halkımızın başı sağ olsun diyor ve kahraman şehitlerimizin bize bıraktıkları devrim mirasını en güçlü bir şekilde temsil edeceğimizin sözünü yineliyoruz.''
Zılgıtlarla uğurlandı
Gümüşhane-Giresun hattının Yaylalar bölgesinde 13 Temmuz günü yaşanan çatışmada şehit düşen HPG gerillası Mehmet Yakışır’ın (Cudi) cenazesi Amed'de toprağa nverildi. Cenaze törenine HDP Amed Milletvekilleri Remziye Tosun ve Musa Farisoğlulları ile HDP ve DBP yönetcileri ve yakınları katıldı.
Cudi kod isimli Mehmet Yakışır’ın cenazesi mezarlıkta alkışlar ve kadınların zılgıtlarıyla karşılandı.
Cenazenin mezarlığa getirilmesiyle yüzlerce polis çevreyi abluka altına aldı. Yakışır’ın posterini asmak isteyen ailesi, polislerin engeliyle karşılaştı. Törende yapılan konuşmaların ardından Mehmet Yakışır’ın cenazesi toprağa verildi.
[caption id="attachment_119990" align="alignright" width="450"]
ANF Images[/caption]
Geleneğin temsilcisi: Ferzad Medî
HPG Basın İrtibat Merkezi, 28 Haziran tarihinde Bitlis’te hayatını kaybeden gerilla Ferzad Medî’nin aynı zamanda Basın İrtibat Merkezi Üyesi olduğunu bildirdi.
HPG, 1989 yılında Iğdır’da dünyaya gelen Medî'nin üç yıllık Türk zindanlarındaki esareti ardından Kürdistan dağlarına geldiğini belirtti. Gerilla saflarına katıldıktan kısa bir süre sonra HPG BİM çalışmalarına katılan Medî'nin birçok önemli çalışmada imzası olduğu belirtildi.
HPG BİM şu bilgileri verdi: ''Basın çalışmalarında kaldığı süre içerisinde yaklaşık bir yıl Maxmur-Kerkük cephesinde gerilla mevzilerinde basın çalışmalarını da takip etti. Kürt gerillasının DAİŞ çetelerine karşı Güney Kürdistan’ı savunma direnişi içerisinde verilen mücadeleyi belgeleştiren arkadaşlarımızdan biri oldu. Bu alanlarda çalışma yürüttüğü süre boyunca Şehit Deniz Fırat, Şehit Evindar Cudi, Şehit Rubar Kerboran arkadaşlarımızın bıraktığı mirasa layıkıyla sahip çıktı. Maxmur-Kerkük Cephesinden sonra, Şehit Halil Dağ, Şehit Arhat Ba ve Şehit Arjin Amedlerin takipçisi olarak, elinde kamerası, omuzunda silahıyla 2017 yılında kuzey alanlarına geçti. Savaşın en çetin olduğu kuzey sahalarında gerillanın pratiğini belgeleştirmek ve tüm dünyaya duyurma görevini üslendi.
Gerillacılıkta geçen altı yılının her anına anlamlı ve büyük başarılar sığdırmış, özgürlük yolunda amansız yürümesini başarmıştır. Özgür basın geleneğinin dağ sahasının en iyi temsil eden arkadaşlarımızdan biri olan Ferzad arkadaşımız, bizleri bugünlere getiren şehit arkadaşlarımızın yüce temsilcilerinden biri olarak her zaman anılacak ve gerilla basıncılığının takip edeceği arkadaşlarımızdan biri olacaktır.''
ANF/BEHDİNAN
