
Êzîdî halkının umudu olan kadın savaşçılardan, gençlere, genç kadınlara çağrı var: “Bir daha ferman (soykırım) yaşamamak için kendimizi eğitip, bilinçlendirelim. YBŞ ve YJŞ saflarında yerimizi alalım!”
DAİŞ çetesi 2014 Ağustos’unda Şengal’ de yaşayan Êzîdî halkına büyük bir katliam yaşattı. Katliamda binlerce Êzîdî katledilirken, binlercesi de esir alındı. Kaçırılanların çoğunluğu genç kadınlardan oluşuyordu. Tacize ve tecavüze maruz kalan kadınlar, pazarlarda köle gibi satıldı.
Yaşanan bu insanlık dramı Êzîdî halkının küllerinden doğmasını sağladı. Öz savunma oluşturularak DAİŞ çetesine karşı büyük bir direnişe başladı.Öz savunmanın bir kolunu Êzîdî kadınların kurduğu Şengal Kadın Birlikleri (Yekîneyen Jinên Şengalê-YJŞ) oluşturdu. Bu birliklerde yer alan yüzlerce kadın Şengal direnişinde büyük rol oynadı. Ve o savaşçılar mikrofonlarımıza konuştu.
Bir Êzîdî kadın olarak direniş mevzilerinde olmanın kutsal olduğunu belirten YJŞ savaşçılarından Berxwedan Tolhıldan, Êzîdî kadınların kazandıkları özgüvene dikkat çekti.
Tamamen özgürleşecek
Tolhıldan, şöyle konuştu; “Başta Minbiç’te direniş sergileyen bütün arkadaşlara saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz. YBŞ ve YJŞ olarak yerimizi Minbiç direnişinde de kısmen yer aldık. Êzîdî bir kadın savaşçı olarak bütün Êzîdî halkına özellikle de Êzîdî kadınlarına çağrım, YBŞ-YJŞ saflarında yerini almalarıdır. Özellikle kadınlar gizli güçlerini açığa çıkarmalıdır. Bir kadın nerde olursa olsun başarının anahtarı kendisinde gizlidir.”
Adım adım özgürlüğe
Bir diğer savaşçı Sozdar Agır ise şunları dile getirdi; “Bir Êzîdî kadını olarak Şengal’ de kendi halkımı, kendi topraklarımı koruyorum. Zalimler karşısında direniş sergilemek, silah ve raxt(hücum yeleği) sahibi olmak çok güzel bir duygu. İnsanın kendi iradesini tanıması, kazanması ve direnmesi kadar güzel bir şey olamaz. Eskiden savunma gücü diyorduk kendimize. Şimdi ise hem savunan hem de adım adım ilerleyen bir güç durumuna geldik. YBŞ-YJŞ saflarında yer almak ve kendi iraden ile halkını korumak adım adım köy köy Şengal’ i özgürleştirmek çok güzel bir şey.” Agır, sözlerinin sonunda tüm katledilen, kaçırılan Êzîdîler’in intikamı için gençlerin YBŞ ve YJŞ saflarına katılması gerektiğini belirtti.
Her yerde savaşmaya hazırız
Zevin Şoreşger ise şunları vurguladı: “YJŞ saflarında direniş sergileyip mücadele ediyoruz. Êzîdî kadınları olarak en ön mevzilerde direniş sergilemek çok farklı bir duygu. ‘Gün gelecek kendi silahınla halkını koruyacaksın’ deselerdi inanmazdım. Şimdiyse neler yapabileceğimizin farkındayım. YBŞ-YJŞ saflarında insan kendisini, yapabileceklerini, gücünü tanıyor.”
Başka fermanların yaşanmaması için…
Ön mevzilerde direniş sergileyen savaşçı Beritan Cudi ise duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi; “Kaçırılan kadınlarımız değişik merkezlerde tutuluyor. Onların intikamını almak ve onları kurtarmak için her yerde direniş sergilemeye hazırız.
Beritan Cudi ayrıca Êzîdî kadınlarının saflarına gelerek kendilerini eğitmeleri gerektiğini kaydetti. Fermanların bir daha yaşanmaması için eğitim ve bilincin şart olduğuna dikkat çeken Cudi, “Zaman ayakta durmanın, direnmenin zamanıdır. Şengal’ in kutsal topraklarının özgürleşmesinin zamanı gelmiştir” dedi.