Kandil dağında serpilmiş köylerden biri Zergelê Köyü idi. AKP-TSK'nin 24 Temmuz'da başlattığı sınır ötesi harekat sürerken Zergelê Köyü bombalandı. (1 Ağustos 2015) Köylüler uyurken 04:00 sularında 8 kişi katledidli. Davutoğlu'nun "Huzur" adını verdiği operasyonda biri hamile kadın yaşamını yitirdi. Katledilen sivillerin fotoğraflarını gördünüz mü? Kuşkonar, Koçağılı, Roboskî, Suruç, Halepçe, Vietnam, Srebrenitsa tekerrür etmiştir. Şimdi neden sınır ötesi harekat başlarken gerçekleri yazan haber sitelerine erişimin yasaklandığı, neden özgür basının tehdit edildiği anlaşıldı mı? ABD'nin KDP'yi de koltuk altına alıp Türkiye'nin sınır ötesi harekata izin vermesi, 39 kentte Kürtlere ve sol hareketlere yönelik gözaltı operasyonlarına göz yumacağına dönük mesajlar vermesi çözüm sürecinin iyice daraltılan yollarında da yeni uçurumlar açmıştır. ABD Başkanı Barack Obama'nın, IŞİD'e karşı savaşan HPG ve YJA Star güçlerine karşı harekat izni vermesinin derin çelişki ve gayri ahlaki olduğu yaygın görüş. Sonucu, daha doğmamış çocuğu annesiyle parçalamak ve katliamlar olan bir sınır ötesi harekata Obama ve KDP Lideri Mesud Barzani neden izin verir? Neler oluyor? Olan şu:


IŞİD, AKP:

* Erdoğan başkan olmak için gerilim ve çatışmadan medet umuyor, 7 Haziran seçiminde AKP'yi aşağı çeken HDP'yi cezalandırmak, koalisyon kurulmadan karşı hatları tırpanlamak istiyordu. Barzani de anayasa izin vermediği halde yeniden bir oyunla başkan olmak istiyordu. ABD-Obama, Türkiye-AKP'yi Charter uçağı gibi kullanıyordu ancak Suriye, Mısır ve İsrail politikaları nedeniyle bazı ayrı duruşlar yaşanıyordu. Türkiye'nin cihadist karargahına ve otobanına dönüşmesi nedeniyle Obama'nın üstündeki iç ve dış baskı artıyordu. Köprüleri atmadan Ankara'yı nöbette tutmaya çalışan Obama 7 Haziran seçimlerinde AKP'nin iktidardan düşmesinden memnun kalmıştı. Ancak AKP'ye sert cephe alan partilerin hükümet kurma şansını harcadıkalrını görünce bazı hedeflerini yine AKP ile gerçekleştirme noktasına geldi. Bunlardan biri IŞİD idi. Obama AKP hükümetten düşmüşken bastırıp IŞİD'le ortak çıkarları olan Türkiye'yi, IŞİD'e karşı koalisyona katılmaya ikna etti ve körfezden kalkan uçakların zaman ve mali kayıplarını azaltmak için İncirlik'in uçaklara açılmasını sağladı. İslamcı kesiminlerden ideolojik vitamin alan IŞİD'e karşı ABD hamleler yaparken "Haçlı Ordusu" eksenli propaganda çerçevesinde hoşnutsuzluklar ABD karşıtlığı için kullanılıyordu. Türkiye'de de IŞİD'e sempati duyan geniş bir İslami kesim ve organizasyonlar vardı. Toplumun bir kesimi IŞİD'leşmişti. ABD, IŞİD'e karşı hamlelerini başka parti ile birlikte yapsa Beyazıt, Fatih gibi merkezi yerlerde fitiller ateşlenebilirdi. "Türkiye de Haçlı Ordusu'na katıldı" yaylımını savuşturacak AKP ile bu işi yapmak daha az hasarlı olacaktı. Yani ABD bazı yerlerde başını "Ilımlı İslam" adlı AKP şemsiyesiyle korumak istiyordu.

* İran ile anlaşması nedeniyle bölge ülkelerinin tepkisini çeken Obama, Körfez ülkeleri ve Türkiye'ye silah satışını artırmak istiyordu. 

* İran ile nükleer anlaşma yapan ABD, Türkiye jeo-politiğinden yararlanıp İran'a yönelik ekonomik hamlelerde kullanmak istiyordu. 

* ABD bölgeye ekonomik olarak da yerleşmek isterken Irak ve Suriye'de itibarı artan, dünya nezdinde saygınlığı ve meşruiyet halesi hızla yükselen PKK'nin frenlenmesini, ideolojik hinderlandı sağlam komünal yaşam perspektifli Rojava'nın hız kesmesini istedi. Bu yüzden Kobanê'ye de birkaç atış ve kent üstünde alçak uçuş yapıldı.

* AKP yeniden tek parti iktidarı, Erdoğan başkanlık sistemi istiyordu. Engel görülen PKK kanatsız bırakılmalıydı. Böylece Cerablus-Azez'e Türkmen doldurup koloni kurulabilirdi. MİT bu strateji için ABD ile mutabakattan önce Türkmen Ordusu kurdurmuştu. Dolayısıyla Türkiye İncirlik karşılığında sınır ötesi harekat, Kürt ve sol örgütlere gözaltı operasyonu izni istiyordu. 

* Bitirirsek; kısa sürede yaşananlar gösterdi ki devletlerin çıkarları, insanlıktan, halklardan, demokrasiden, barıştan, eşitlikten, özgürlüklerden önce gelir. Buna karşı tarihin önümüze koyduğu görev sorumluluklar, daha fazla dayanışma, daha fazla atılımdır, daha fazla Rojava'dır. Muhtemelen Zergelê'deki vahşetten sonra Obama, baskıya dayanamayıp harekatı durdurtacaktır. Ancak onca acının hesabı nasıl verilecek?