Kobanê'nin güneydoğusundaki stratejik öneme sahip noktalarından ikisi olan Mektaba Reş ve su deposu çevresinin özgürleştirilmesi ile devam eden YPG/YPJ savaşçılarının kurtuluş hamlesi devam ediliyor. Mektaba Reş çevresini yerinde görmek için DİHA olarak kentin güneydoğu cephesine girdik. Adeta çok büyük bir depremin ardından yıkılmış evlerin enkazlarını andıran yıkıntılar arasında sokaklarda dolaşırken DAİŞ'in havan saldırıları da devam ediyor. Güneydoğu cephesi sokaklarında dolaşırken, YPG/YPJ savaşçılarını mevzilerine giderken görüyoruz.
Güneydoğu cephesinde 2 hafta önce çete üyelerinden temizlenen Kültür Sanat Merkezi'nin girişi YPG/YPJ savaşçıları tarafından sarı-kırmızı-yeşil renkler, YPG ve YPJ bayrakları ile tekrar süslenmiş. Binanın hemen girişinde YPG/YPJ savaşçıları bir yandan silahlarının temizliğini yaparken, bir yandan da gece yaşadıkları çatışmalara ilişkin konuşuyorlar. Hemen binanın girişindeki Kürtçe yazılmış "Direnmek yaşamaktır, Kobanê bizim için yaşamaktır" sloganı ise savaşçılar için direnişin ne anlama geldiğini göstermeye yetiyor.

Mekteba Reş'teyiz

Mektaba Reş'in yoluna koyuluyoruz. Havan saldırıları altında ve çetelerden temizlenen sokakları takip ederek Mektaba Reş'e ulaşıyoruz. Okul çevresinde YPG/YPJ savaşçıları, yeni günün hazırlıklarını yaparken karşımıza çıkıyor. Savaşçılardan binanın durumuna ilişkin bilgi alıyoruz. Operasyon sırasında okulun ek binası DAİŞ'in kurduğu mayınlama sonucu patlamış ve tahrip edilmiş. Enkazların üzerinde YPG ve YPJ savaşçıları, zafer işareti yaparak karşılıyor bizi. Okulun içine doğru giriyoruz. İçeride bir bu kez YPG/YPJ savaşçılarının etrafı temizlediğini görüyoruz. Sınıflar dağıtılmış; sıralar, kitaplar, defterler yerlerde. Sınıflardan birisin tavanının tam ortasında havan topunun yarısı girmiş şekilde duruyor. Okul koridorlarının ilerisinde bazı YPG savaşçıları içlerine toprak doldurdukları çuvallarla mevzilerini güçlendiriyor.

Kademeli ilerleyiş

Mektaba Reş'in özgürleştirilmesi eylem hamlesinde yer alan YPG komutanlarından Agit Halep, okulun özgürleştirilmesi operasyonu ile ilgili sorularımızı yanıtlıyor. Halep, güneydoğu cephesinde Azadi Meydanı'nı özgürleştirmeleri ile birlikte yaklaşık 1 aydır ilerleyişlerinin kademeli bir şekilde sürdüğünü kaydetti. Sokak sokak, ev ev ilerleyip hedefledikleri alanları çetelerden temizlediklerini kaydeden Halep, "Sizin de görmüş olduğunuz gibi önceki gün Dibistana Reş'i de kayıp vermeden özgürleştirdik. Çeteler binayı mayınlamıştı ama güçlerimiz yaşanan çatışmalarda iki arkadaşın yaralanması dışında herhangi bir sorun yaşamadan okulu temizledi" dedi.

DAİŞ'in suikast ve intihar saldırıları ile YPG/YPJ savaşçılarının ilerleyişini durdurmak istediğini fakat bu yolla da ilerleyişlerini durduramayacağını kaydeden Halep, "Şehir savaşının zorlukları var, bu doğru ama biz kararlı bir şekilde çeteler tamamen temizlenene kadar ilerlemeye devam edeceğiz. Bu stratejik noktadan sonra bizim cephemizde kısmi bir rahatlama olacaktır. İnşallah en kısa zamanda halkımıza müjdeli haberler vermek istiyoruz" diye konuştu.


ÇAÐDAŞ KAPLAN/MEHMET ZEKİ ÇİÇEK/DİHA/KOBANÊ