
Önceki gün, Almanya’nın Köln kentinde ‘Parmaklıklar Ardındaki Demokrasi Kampanyası’ kapsamında yapılan yürüyüşü Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK ve Young Struggle ortak organize etti. Yürüyüşte Antifa, Sosyalist Kadınlar Birliği de yerlerini aldı. Puşi taktığı gerekçesiyle cezaya çarptırılan üniversite öğrencisi Cihan Kırmızıgül pankartının en önde taşındığı yürüyüş, gençlerin boyunlarına taktıkları egaller(puşi) ve düdükler eşliğinde Ebertplatz’da başladı.
Öğrenciler adına burada yapılan açıklamada, Türkiye’de öğrenci, avukat, gazeteci, akademisyen, belediye başkanlarının da aralarından bulunduğu binlerce kişinin ‘KCK operasyonları’ adı altında yürütülen siyasi soykırım operasyonu ile tutuklandığı belirtildi. Galatasaray Üniversitesi öğrencisi, Cihan Kırmızıgül’ün 11 yıl 3 ay hapis cezası ile yargılandığı hatırlatılan YXK açıklamasında, “Biz üniverste öğrencileri olarak baskı ve zulme suskun kalmayacağımızı Avrupa’ya haykırıyoruz. Tutuklu bulunanlar bizim arkadaşlarımızdır. Onlara sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz.”
Köln Merkezi İstasyonu’nda ‘Cerxa Şoreşe’ Marşını okuyan öğrenciler tarihi Dom Kilisesi’nin önüne geldi. Burada yapılan mitingte ise Nürnberg kentinde Deniz K. adlı antifaşist bir gencin, bir yürüyüşten sonra gözaltına alındığını ve hapishanede ırkçı memurların baskısıyla karşılaştığı belirtildi.
İmza kampanyası
Etkinlikten sonra, ‘Parmaklıklar Adındaki Öğrenciler’ Kampanyası sözcülerinden Hüseyin Newroz ile konuştuk. Newroz kampanyanın amaçlarını şu şekilde açıkladı: “AKP’nin alenen yürülüğe konulan bir savaş konsepti var. Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin iradesini kırma, Kürt kimliğini ve demokratik meşru haklarını inkar etme ve bütün demokrasi güçlerini tasfiye etme şeklinde açık açık yürütülmeye devam ediliyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, askeri operasyonlar ve onbine yaklaşan tutuklamlarla had safhaya ulaşan bir saldırı furyası var.
700 üniversite öğrencisi ve 1500 dolayında liseli öğrencisi tutuklanmış ve yaklaşık 6000 öğrenci üniversitelerden atılmıştır. Bunun dışında eğitim alanlarında binlerce genç, öğrenci, çocuk tutuklanmakta, eğitim hakları gasp edilmekte ve devlet terörüne maruz kalmaktadır.
Biz de tutuklu öğrencilerde somutlaşan fakat AKP saldırılarını bir bütünen konu alan bu Kampanya ile Avrupa ve dünya kamuoyunu bilgilendirmek, duyarlı kılmak ve harekete geçirmek için ‘Parmaklıklar Ardındaki Öğrenciler’ adlı Kampanyayı 1 Haziran’dan itibaren başlattık. Bu kampanyayı başlatan Kürdistan Öğrenciler Birliği ve Parmaklıklar Ardındaki Demokrasi girişimi dışında yaklaşık 10 inisiyatif var. Alman ve Türk solcuları var, bunlar ile bu kampanyayı devam edeceğiz. Bu kampanya üç aylık öngörülüyor ama üç ay ilk adımdır. Ülkedeki duruma göre, faşizan saldırılar devam ederse, tutuklular serbest bırakılmazsa, kürt halk önderi üzerindeki izolasyon kaldırılmazsa, AKP faşizminin askeri ve polisi saldırıları devam ederse, tutuklamalar devam ederse bu kampanyayı zamanla farklı bir şekilde devam ettireceğiz.”
Türkiye’ye ve Kürdistan’da yaşanan hak ihlallerini yerinden incelemek üzere Türk, Kürt ve Almanlardan oluşan bir heyet de göndereceklerini sözlerine ekleyen Hüseyin Newroz, eş zamanlı olarak da imza kampanyası başlattıklarını söyledi. İnternet üzerinde başlatılan kampanyanın adresleri şöyle:
http://studierendehintergittern.wordpress.com/
http://openpetition.de/petition/online/freilassung-aller-studierende-hinter-gittern-und-aller-politischen-gefangenen
Facebook’ta Kapmanya’nın desteklenmesi için adres: http://www.facebook.com/events/449612621735013/
EVÎN AKSOY/ELİF GÜRÇALI / KÖLN