Amed'de 12 Haziran 2011 tarihinde seçimler öncesinde BDP'nin desteklediği 7 bağımsız milletvekili adayının YSK tarafından adaylığının veto edilmesi üzerine 20 Nisan'da BDP Diyarbakır il binası önünde eylem düzenlendi. Olayların çıktığı eylemde kepçeyle birlikte olay yerine gelen Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı çalışan kepçe operatörü Mehmet Kılıç, kendisine gaz bombası ve plastik mermi atan polise doğru sürdü. Ardından makinenin hakimiyetini kaybeden Kılıç, araçla bir binanın duvarına çarptı ve polisler tarafından yakalanarak feci darp edildikten sonra gözaltına alındı. İş makinesi sürücüsü Kılıç'ın 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma' iddiası ile 6 kez, 'Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs', 'Görevli memura görevini yaptırmamak için direnme' ve 'Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma' suçlarından 1 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 120 yıla kadar hapis verildi.

Polisler eşini copla tecavüz etmiş

Cezanın istenmesinin ardından Kılıç, yaşları küçük olan 4 çocuğunu geride bırakarak yurtdışına gitmek zorunda kaldı. Kılıç'ın topraklarını terk etmesiyle birlikte zorlu bir hayat mücadelesi başladı. Kılıç'ın eşi Fatma Kılıç, eşinin ardından DİSKİ'de temizlik işçisi olarak işe başladı. Şehitlik semtinde iki gözlü bir evde 4 çocuğuyla yaşam mücadelesi veren Fatma Kılıç, eşinin gözaltına alındığında şiddete ve tecavüze uğradığını belirterek, "Eşim bana kendisini tuvalete kapatıp bir süre darp ettikten sonra boğazını sıktıklarını söyledi. Ardından ellerine eldiven geçirmişler ve çıplak soyup copla tecavüz etmişler. Eşim anlatamıyordu, ağlıyordu sürekli. Cinsel organına da elektrik vermişler, kimseye söyleyemiyordu. Bunları anlatmaya utanıyordu" diye ifade etti.

Çocuklarına hem anne hem baba

Yaşlı gözlerle yaşadıklarını anlatan Kılıç, polislerin eşine büyük zulüm ve hakaretler ettiğini belirtti. Eşine ceza geldikten sonra "öleceğimi bilsem yine de gidip cezaevine girmem" deyip yurtdışına gittiğini ifade eden Kılıç, eşinin ardından kimsenin kendilerine yardım etmediğini belirtti. Kılıç, her şeyin üstesinden tek başına gelmeye çalıştığını kaydederek, çocuklarına hem baba hem anne olduğunu vurguladı.

Kılıç, işe ilk başladığı zaman çok zorladığını belirterek, işe gittiği zaman çocuklarını tek başına evde bırakıp üstlerine kapıyı kilitlemek zorunda kaldığını ifade etti. Akşam eve döndüğünde çocuklarının akşama kadar aç kaldığını, akşam eve geldikten sonra ancak yemek verebildiğini söyleyen Kılıç, eşinin 4 yıldır yurtdışında oturma izni olmadığından çalışamadığını ve eşine para göndermek için borçlanmak zorunda kaldığını ifade etti. Kılıç, Kürt halkına yaşatılan zulmün artık son bulmasını istedi.

DİHA/AMED