Bir yerel üretim modeli: KarsBEL

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Kars Belediyesi bünyesinde kurulan KarsBEL, kaz yetiştiriciliği ve peynir gibi ürünlerin üretimiyle hem yerel üreticiye hem de kadınlara destek sunuyor. Şirket yöneticileri, her kente ulaştırılan ürünlere önümüzdeki süreçte yenilerinin ekleneceğini söyledi.  

ÖZLEM YAYAN
HDP yönetimindeki Kars Belediyesi bünyesinde 1,5 yıl önce kurulan KarsBel şirketi, üretim alanında önemli çalışmalara imza atıyor. Şirket, kaz yetiştiriciliği, peynir, tereyağı ve bal gibi ürünlerin üretimini yaparak, yerel üreticiler ve kadın girişimcileri de destek sunuyor. Şirket, önümüzdeki dönemlerde çeşitli baharatlarla yapılan peynirleri de piyasaya sürmeyi hedefliyor. 
 
Kadınların el emeği 
Çalışmalarına ilişkin konuşan KarsBel yöneticilerinden Özlem Özartaç, KarsBel’in şuan birçok il ve ilçede yerel üreticiler ve kooperatiflerle çalıştığını söyledi. Şirketlerinin yerel üreticiler ve kadınları desteklemeyi amaçladığını ifade eden Özartaç, “Yerel üreticilerden doğal ve sağlıklı ürünleri alıp, tüketiciye daha hızlı, uygun ve sağlıklı bir şekilde ulaştırıyoruz. Kadınların el emeği olan ürünleri alıp kooperatiflere, yerel üreticilere ve yerel tüketicilere pazarlıyoruz” dedi. 
 
Her kente ulaştırılıyor
Ürettikleri ürünleri her kentte her yerine ulaştırabildiklerini anlatan Özartaç, “Aldığımız ürünleri yanımızda muhafaza ederek, ambalajını kendimiz yapıyoruz. Hem kargo hem de kendi aracımızla tüketiciye ulaştırıyoruz. Şuan Ankara ve İstanbul’da iki temsilciliğimiz var. Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere yaklaşık 20 kooperatifle beraber çalışıyoruz. Kars merkezde satış ofisimiz var ve internet ile Whatsapp üzerinden sipariş alıyoruz. Ürünlerimizi ülkenin her yerine kapıda teslim edilmek üzere kargoyla gönderiyoruz. Siparişler fazla olduğu zaman kendi aracımızla nakliye yapıp tüketiciye ulaştırıyoruz” diye konuştu. 
 
Daha çok kooperatif
Özartaç, şu an karşı karşıya oldukları en büyük sıkıntının başında ise ürünlerin hammaddesine ulaşmak geldiğini aktardı. Kimi tüccarların daha öncesinden köylere gelerek, yerel üreticilerden ürünlerini ucuza aldıklarını dile getiren Özartaç, “Daha sonra aldıkları ürünleri iki katına dışarıya pazarlıyorlar. Burada hem tüketici hem de üretici zarar görüyor. Bunların önüne geçmek için daha çok kooperatif kurmamız gerekiyor” dedi. 
 
Süt bulamıyoruz 
KarsBel şirketi bünyesinde peynir üretimi yapan Hakkı Çakas ise, 45 yıldır peynir işiyle uğraştıklarını ve ürünlerinde herhangi bir katkı maddesinin bulunmadığını dile getirdi. Genelde kaşar ve gravyer ürettiklerine dikkati çeken Çakas, “Özellikle gravyer yapımı çok zahmetli. Gravyer için sütün taze olması lazım. Gravyer dünyada sadece İsviçre’nin Alp Dağları ve Kars’ta üretiliyor. Ürün hem masraflı hem de yeterince süt bulamıyoruz. Kars’ta hayvancılık tamamen bitmek üzere. Bu yüzden peynirde kullanacağımız sütü bulmada sorun yaşıyoruz. Kars’ta üretim yapıyoruz fakat Iğdır’dan süt getiriyoruz. Bunu da sürekli yapamıyoruz. Köylerden süt alıyoruz ama eskisi gibi hayvancılık olmadığı için yetmiyor. Bu durum da üretimi düşürüyor” diye belirtti. 
 
Yeni peynir çeşitleri
KarsBel ile ilerleyen süreçte peynir çeşitlerini artırmayı planladıklarını dile getiren Çakas, “Şuan eski kaşar, gravyer, tereyağı, lor ve beyaz peynir yapıyoruz. Bunun yanı sıra baharatlı peynir üretmeyi düşünüyoruz. Cevizli, kekikli, naneli, ısırgan otlu ve çörek otlu peynirleri piyasaya sürmeyi planlıyoruz. Eskiden bu peynirleri yapıyorduk. Şimdi de KarsBel markası altında yine üretmeye devam edeceğiz. İlerde yoğurt ve ayran üretimini de yapacağız. Daha sonra et grubuna da el atmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 
 



Kazlar nasıl yetiştiriliyor?

Kars Belediyesi bünyesinde 6 ay önce kurulan kaz çiftliğinde çalışan Volkan Erdiş de, yaptıkları işin bir ilk olduğunu söyledi. Erdiş, “Burada yaklaşık 600-700 tane kaz var. Şuan 3 kişi kazlara bakıyoruz. Sabah erkenden kaz çiftliğine gelip, kazların yemlerini hazırlıyoruz. Daha sonra yemlerini yiyen kazları dışarı çıkarıp sularını veriyoruz. Sudan sonra ise onları havuza götürüyoruz. Kazların daha iyi yetişmesi için de tarlalarda otlatıyoruz. Yaz döneminde ot bol olduğu için yemlenmesi kolay oluyor. Akşamlara doğru ise arpa ya da arpa kırması veriyoruz” dedi. 
 
Halka hibe edilecek
Bu yılki kazları kesmeden üretime devam edeceklerini belirten Erdiş, kazların büyük çoğunluğunu halka hibe edileceğini aktardı. Erdiş, kaz yetiştiriciliğine teşvik etmeyi amaçladıklarını ifade etti. 
MA / KARS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.