
Ayakları, başları ve gövdeleri...
Gerilla Özalp’ın amcasının oğlu Mehmet Emin Özalp, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı'na ısrarları sonucu cenazeyi görmelerine izin verildiğini belirterek, "İnsanlık dışı bir şekilde tahrip edildiklerini gördük. Ayakları, başları ve gövdeleri bir taraftaydı" diye konuştu. Yapılanların "vahşice" olduğunu söyleyen Özalp, "İkinci defa teşhis etmek için tekrardan bakmak istedik. Ama teşhis edilmeleri çok zordu. Cenazelerle oynandığını gördük. Bilinçli bir şekilde cenazelerle oynandığını, cenazelerin çatışmada tahrip edilmediğini gördük. Orada birçok aile vardı. Hepimizin vardığı sonuç aynıydı. Cenazelerin iç organları çıkarılmıştı. Bunun üzerinde durmak gerekiyor" dedi.
Barakada tutuluyorlar
Cenazelerinin morga dahi alınmadığını aktaran Özalp, şunları söyledi: "Oraya gittiğimizde cenazelerin morgda olduğunu söylediler; ancak Devlet Hastanesi'ne gittiğimizde cenazeleri morgda göremedik. Malatya Mezarlığı'nda baraka gibi bir yer yapmışlardı. İçine buzhane koymuşlar ve cenazelerimizi orada tutuyorlar. Cenazelerimize dahi insanı muamele yapmıyorlar. Ailelerin cenazelere bakıp, cenazelerin olmadığını görüp evlerine döneceğini sanıyorlar. Cenazeler bizim cenazelerdir. Onların bir tırnağını dahi bedeli nerede olursa olsun gidip alacağız."
İlk kez gündeme gelmiyor
Daha önce de Malatya Adli Tıp Kurumu'nda isminin açıklanmasını istemeyen bir görevli, morga getirilen HPG gerillalarının cenazelerinde iç organlarının çıkarıldığını iddia etmişti. Söz konusu kişi, "Adli Tıp'a getirilen HPG gerillalarına ait cenazelerin iç organları çıkartılarak başta Gata Askeri Hastanesi olmak üzere diğer askeri hastanelere ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği sivil hastanelere satılıyor" demişti.
DİHA/MARDİN
Bir cenaze bulundu
Çukurca'da kayıp olan 2 gerilla cenazesinden birisi daha bulundu.
Yaşamını yitiren 14 gerilladan, kayıp 3'ünün cenazelerini aramak için İHD'den bir heyet dün yeniden çatışma bölgesine gitti. 17 Ocak'ta arazide yaptıkları aramada bir cenazeye ulaşan İHD heyeti dün de bir erkek cenazesi buldu. Cenazenin, Deştan (Üzümlü) Köyü yolunun arka kısmında, Karataş Karakolu’nun nöbet kulübesinin yamacında bulunduğu belirtildi. Alanda bir açıklama yapan İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, kayıp cenazelerden ikisine ulaştıklarını ancak birini bulamadıklarını belirterek, "Kayıp olduğunu tahmin ettiğimiz diğer cenaze Zap suyuna düşmüş olabilir. Çünkü çatışma Zap suyunun hemen kenarında olmuş. Suyun kenarlarında elbise parçaları da bulduk" dedi. Arama çalışmalarına son veren heyet bölgeden ayrıldı.