Kongrenin açılış konuşmasında, Kürt halkına karşı sürdürülen imha politikaları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kabul edilemez olduğunun altı çizildi.
Kongrede Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) adına konuşma yapan Ramazan Tekin, daha çok Avrupa'daki derneklerin önemine vurgu yaptı:"Derneklerimiz kendimizi tanımanın, kimliğimize sahip çıkmanın adresi ve yeridir. Derneklerimize üye olarak sahip çıkmalı, onların çalışmalarında aktif olarak yer almalıyız."
Köln Viyan Kadın Meclisi adına Ayten Sünger de, Kürt kadınının daha aktif rolünü oynayarak çalışmalarda yer almasını istedi.
Konuşmaların ardından derneğin yıllık çalışma raporu okundu ve tartışmalar yürütüldü. Tartışmalarda, gençlere ve çocuklara yönelik kültürel aktivitelerin arttırılması istendi. Tartışmaların ardından Tülay Özçelik, Selman Güler, Şakir Salim, Bayram Aslan ve Tacim Erdoğan dernek yönetimine seçildi. Ayrıca 4 komisyon (genel faaliyet, dernek yönetimi, kadın hareketi, gençlik hareketi) halinde çalışmak üzere 28 kişilik Kürt Halk Meclisi kuruldu.
EVÎN AKSOY/GUMMERSBACH