Türk Hükümeti'nin "terörizmin finansmanını engelleme" adlı altında Kürtlere yönelik ekonomik soykırımı öngören tasarıyı gündeme almasını eleştiren HDK, amacın halktan, emekten, demokrasi ve özgürlükten yana tüm güçleri nefessiz bırakmak olduğunun altını çizdi.

AKP tarafından Meclis Adalet Komisyonu'nun gündemine getirilen "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı" hakkında yazılı açıklama yapan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, tasarının yasalaşmasının iktidarın izleyeceği "mali zulüm" politikasının habercisi olacağını kaydetti. Bu tasarıyla bürokratlardan oluşturulacak "Değerlendirme Kurulu" adı altındaki yapının kararıyla kişi ya da kuruluşların mal varlıklarına el konulmasının söz konusu olabileceğinin belirtildiği açıklamada, "AKP'nin ve polisin 'terör', 'terörizm' kavramını toplumsal muhalefeti bastırmak amacıyla kullandığı bilinen bir gerçektir. Nasıl ki TMK binlerce muhalifin tutuklanmasına neden olduysa, bu tasarı da rejime muhalif bütün kesimlerin ekonomik olarak kıskaca alınmasına imkan sağlamaktadır" denildi.

Bürokratlara gasp yetkisi

AKP'nin kendisine muhalefet edenleri, varlıklarına el koymakla tehdit etmek istediğinin belirtildiği açıklamada, bunun Cumhuriyet döneminde gayri-müslimlere uygulanan politikaların benzeri olduğu hatırlatıldı. Yasayla, kamulaştırma-el koyma kararının yargıç niteliği taşımayan kişiler tarafından verileceğinin ön görüldüğüne atıf yapılarak, şöyle devam edildi: "Tasarıda bu yetki, MASAK'ın Başkanlığını yürüttüğü bir Değerlendirme Komisyonu'na verilecektir. Yani AKP, kendi egemenliği altındaki 'Terörle Mücadele Mahkemeleri'ne' dahi güvenmiyor. Tümüyle hükümete bağlı bürokratlardan oluşturulan kurul yetkili kılınıyor. Yargı kararıyla değil, siyasi kararla hedefe koydukları insanların malına mülküne, iş olanaklarına el konulmasını öngörüyor. Söz konusu tasarı, bir yandan da emperyal güçlerin talebi ve zorlaması sonucunda gündeme gelmektedir. "

Nefessiz bırakmayı amaçlıyor

Tasarının yasalaşmasıyla, hükümetle sorun yaşayan herhangi bir şirketin, MASAK'ın emriyle mal varlığının dondurulabileceğinin altı çizilerek şunlar kaydedildi: "Sadece şirketler değil. Muhalif parti ve kurumlarla dayanışma içinde bulunan, bağış veren, yardım ve destek sunan her kurum ya da her insan bu kapsama alınabilecektir. Keza sosyal yardım amaçlı dernekler de bu yasayla kolayca 'terör' ile ilişkilendirilebilecektir. Devletin yardım toplama tekeli bu yasayla güçlendirilecektir. Muhalif, halktan yana sosyal yardım kuruluşları terörize edilecektir. Bu yasa tasarısıyla, tümüyle yasal kurumlar arasında cereyan etse dahi her türlü para ilişkisi 'teröre destek' kapsamına sokulabilecektir. Tasarının amacı halktan, emekten, demokrasi ve özgürlükten yana tüm güçleri kıskaca almak, nefessiz bırakmak ve boğmaktır."
Açıklamanın sonunda BDP ve HDK milletvekillerinin, Meclis'te bu yasaya karşı etkin biçimde karşı duracağı belirtildi.

ANKARA