Hakkari’nin kiliseleri belgesel oldu

Toplum/Yaşam Haberleri —

HAKKARI

HAKKARI

  • Hakkari’de yaşayan Asuri ve Nasturilerden kalma kiliseler, “Sahipsiz Çığlık” belgeseli ile kayıt altına alınıyor. İki ay boyunca toplam on kilisede çalıştıklarını belirten gazeteci Emin Sarı, Kürtçe çekilen belgeselin bir ay içinde yayımlanacağını söyledi.

Hakkari’de yaşayan Asuri ve Nasturilerden kalma kiliseler, “Sahipsiz Çığlık” belgeseli ile kayıt altına alınıyor. İki ay boyunca toplam on kilisede çalıştıklarını belirten gazeteci Emin Sarı, Kürtçe çekilen belgeselin bir ay içinde yayımlanacağını söyledi.
Hakkari ve ilçelerinde bulunan ve Süryani cemaati için önemli olan yaklaşık 150 kilisenin önemli bir kısmı yıkıldı, ayakta kalan 30 kilise ise defineciler tarafından tahrip edildi.
Hala ayakta duran kiliselerle ilgili gazeteci Emin Sarı tarafından 40 dakika süren “Sahipsiz Çığlık” adlı bir belgesel çekildi. 
Gazete Duvar'ın haberine göre Hakkari’deki Nasturilerin Merkezi Kilisesi Kocranıs, Şemdinli’deki Dêra Reş ve diğer bazı kiliseler ele alındı.
İki ay önce çekimlerine başlanılan belgesel, Dêze (Kırıkdağ) Vadisi’nde bulunan Mar Şalita Manastırı’nda yapılan çekimlerle tamamlandı.

10 kilisede çalışma yapıldı
Sarı, “Hakkari ve ilçelerinde şimdiye kadar 10 kilisede çalışma yaptık. Genç bir ekiple beraber çalıştım. Nasturiler konusunda araştırma yapan araştırmacılar ile çalıştım. Artık sona geliyoruz. Bir ay içerisinde belgeselimizi kamuoyuna sunacağız” dedi.
Sarı, Hakkari’deki kilise ve diğer dini yapıların sahipsiz olduğunu belirtti ve ekledi: “Kilise ve manastırların önemli bir kısmı yıkılmak üzere. Bunlar korunmuyor. Umudum o ki bu belgesel aracılığı ile bu yapılara ilgi olur. Hem Asuri halkını tanıtmak istiyoruz hem de bu kiliselerin korunması için bir çalışma başlatılmasını istiyoruz.”

Kimsesizlerin yuvasıydı
Nasturiler üzerine araştırma yapan Hakkari Üniversitesi Araştırma Görevlisi Yaşar Kaplan ise “Mar Şalita Manastırı kimsesizlerin yuvasıydı. Ne zaman yapıldığını bilmiyoruz ancak burası yoksulların yeridir. Yaşamlarını ibadet ve duaya adayan rebenler gece gündüz burada kalıyorlardı. Evlenmiyorlardı. Mesihiler Hakkari mıntıkasını terk ettikten sonra buralar sahipsiz kaldı. Yaklaşık 20 -30 yıl öncesine kadar buralar sağlamdı. Köylüler sahip çıkıyordu. Ancak daha sonra defineciler büyük tahribata yol açtılar” diye konuştu.
Kürtçe çekilen belgeselin montaj ve seslendirmeleri tamamlandıktan sonra gösterime girmesi bekleniyor. HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.