Şeyh Abdülaziz El Şeyh, geçtiğimiz Cuma günü verdiği vaazda şeriat kanunlarına göre kadın ve erkeklerin bir arada oturmalarının yasak olduğunu, Şura Meclisi'nde de ayrı oturmalarının gerektiğini söyleyerek yetkilileri şeriat kanunlarına uymaya çağırdı.Şeyhin bu vaazı Suudi Arabistan'ın en üst düzey danışma kurulu olan Şura Meclisi’ne kadınlara da yer verilme kararının hemen öncesinde geldi.

150 kişiden oluşan Şura Meclisi, kanunların gözden geçirildiği, ancak veto edilemediği bir kurul niteliğinde. Hali hazırda bu kurulda 12 kadın bulunmakta.

Oy verme yetkileri yok

2006’dan beri kadınlar Şura Meclisi’ne danışman olarak atanabiliyorlar, ancak alınan kararlarda oy verme yetkileri bulunmuyor. Kral Abdullah'ın kadınlara Şura Meclisi'nde yer verme kararı, aşırı muhafazakar ülkede son yıllardaki reform çabalarının bir ürünü olarak görülüyor. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yapılan ve sadece Suudi Arabistan'da düzenlenen 'Uluslararası Sirati Nevebide Kadın ve Çağdaş Kadının Konumu Konferansı', sadece Suudi Arabistan'ın katılımıyla ve 'kadınsız' olarak yapılmıştı. Şeyh Abdülaziz El Şeyh daha önce de "Evlenmek için 25 yaşını bekleyenler fena halde yanılıyor. 10 yaşında evlenilebilir..." açıklamasıyla tepkileri üzerine çekmişti. 

RİYAD