'Öcalan'a Özgürlük' için yürüdüler

Dünya Haberleri —

.

.

  • Kürt halkı ve dostları İngiltere, Avusturya, Kıbrıs, İsveç ve Avustralya’da düzenledikleri yürüyüşlerle Türk devletinin 24 yıldan beri uyguladığı tecridi protesto etti ve Kürt Halk Önderi Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar mücadeleye devam denildi. 

Kıbrıs Kürt Halk Meclisi’nin çağrısıyla Teofilos Kürt Kültür Merkezi önünde buluşan Kurdistanlılar ve dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebiyle Limasol kent merkezinde yürüyüş ve miting gerçekleştirdi.
Teofilos Kürt Kültür Merkezi önünde bir araya gelen halk kortej oluşturup yürüyüş yaptı.Yürüyüşçüler Limasol Belediyesi önüne ulaşınca burada bir miting gerçekleştirdi. Kıbrıs Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Fatma Doğan ve Siyasetçi Lezgin Serhat, halkı selamladı. Doğan, uluslararası kurum ve yetkililerin Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecride karşı sessiz kalarak, onun şahsında Kürt halkına karşı uygulanan “soykırım” politikalarına destek verdiklerini ifade etti.
 

İngiltere’nin başkenti Londra’da, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle yüzlerce kişi Haringey Civic Centre önünde bir araya geldi. Yürüyüşe Göçmen İşçiler Kültür Derneği (Gik-Der) ve enternasyonal gruplar da destek verdi. 
Civic Centre önünde bir araya gelen kitle, buradan kortej halinde “Abdullah Öcalan’a özgürlük” yazılı pankart ile yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca bildiriler dağıtılırken, çevreden eylemcilere yoğun ilgi gösterildi. Yürüyüş, Haringey’deki KCC binasında sona erdi. Burada konuşan Kürt Halk Meclisi’nden Ercan Akbal, Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin  kabul edilemez bir noktaya vardığını ifade ederek, “Önder Apo özgürleşmeden Ortadoğu halkları özgürleşemez. Milyonlar Önder Apo etrafında kenetlenirken AKP-MHP faşist rejimi tecridi derinleştirdi. Bizler bu faşist rejimden hesap soracağız. Bu tekçi faşist rejime karşı 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde Yeşil Sol Parti etrafında kenetleneceğiz ve bu rejimi mutlaka devireceğiz” dedi.

 
Avusturya’nın başkenti Viyana’da tecride karşı yapılan yürüyüş Christian-Broda-Platz’da (Westbahnhof) başlayıp, FEY-KOM merkezine kadar sürdü. Burada Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Avesta Kadın Meclisi adına konuşmalar yapıldı. Kürt Halk Önderi Öcalan’ın 1999’da uluslararası bir komployla kaçırılıp Türkiye’ye teslim edildiği yıldan beri ağırlaştırılmış tecrit altında tutulduğu hatırlatılan açıklamalarda, “İki yılı aşkın bir süreden beri de kendisinden hiçbir haber alınamamaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin defalarca hapishane koşullarını insanlık dışı olarak kınamasına rağmen durumunda hiçbir değişiklik olmadı. Önderliğin özgürlüğü Kürt sorununa barışçıl bir çözümün ve Ortadoğu'nun demokratikleşmesinin önünü açacaktır” denildi. 

Avustralya’nın Sydney ve  Melbourne kentlerinde yaşayan Kurdistanlılar ve dostları miting düzenleyip tecridi protesto etti. Sydney Town Hall’de bir araya gelenlere hitap eden Sydney Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Gulê Ros, Türk devleti ve uluslararası komplocu güçlerin 24 yıldır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında Kürt halkına ve Kurdistan Özgürlük Hareketi’ne karşı soykırım saldırısı yürüttüğünü ifade etti. Gulê Ros, “CPT başta olmak üzere konuyla ilgili tüm kurumlar, bu sebeple tecrit ve izolasyona sessiz kalarak destek sunmaktadırlar. Biz Avusturalya’da yaşayan Kürt halkı ve dostları olarak, baṣta İşkenceyi Önleme Komitesi CPT’nin ve Avrupa ülkelerinin bu sessizliğini kınıyoruz” diye konuştu.
Mitingde bir konuşma yapan Avusturalya Sosyalist İttifak’ından Peter Boyle’de tecridin son bulması için Avusturalya hükümeti ve uluslararası güçlerin sorumluluklarına sahip çıkarak, Türk devletine baskı kurmaları gerektiğini söyledi. 
Avustralya'nın Melbourne kentinde yapılan protesto gösterisi yoğun yağış altında gerçekleşti. Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün talep edildiği protesto gösterisi için bir araya gelenlere hitap eden KNK Temsilcisi Heval Herki, Uluslararası komplonun siyasetteki rolüne değindi. Herki, “Kürtlerin özgürlük yürüyüşünü engellemek için yapılan bu hukuksuzluğu ve Kürtlerin kara gününü dünyanın her tarafında protesto ediyoruz” dedi.

İsveç’in başkenti Stockholm'de yaşayan Kurdistanlılar, İsveç parlamentosu önünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi kınayan bir protesto gösterisi düzenledi. Protesto gösterisinde hazılanan metin Kürtçe ve İsveççe de okundu. Organizasyon adına söz alan Amara Meclisinden Ruken, "24 yıldır Önder Apo, İmraliye Adası'nda ağır tecrit altında tutsak tutuluyor. En insani haklarını kullanmasına, avukatı ve ailesiyle görüşmesine izin vermiyorlar. Tüm dünya kamuoyuna sesleniyoruz, eğer ki dünyada insan hakları varsa Önder Apo için de aynısını istiyoruz. Dünya Faşist Türk devletinin insan hakları ihlallerine gözünü kapatmamalı dur demelidir" dedi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.