'Ön yargıyı kır'

Kadın Haberleri —

.

.

  • Almanya’da kadın kurumları, sendikalar 8 Mart programı çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenliyor. BM ise dünya genelinde kadın sorununa dikkat çekmek acıyla “Ön yargıyı kır” hashtagı ile sosyal medya üzerinden mesajını verdi.

BERDAN DOĞAN / FRANKFURT

Almanya’da her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar gününde çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleyen kadın kurumları, bu yıl ana "Break the Bias(Ön yargıyı kır) temasıyla sokaklara çıkacak. 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 2019 yılında Almanya’nın başkenti Berlin’de, 2021 yılında da Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde tatil günü olarak kabul ediliyor.

“Ön yargıyı kır” şiyarı altında kadınlara ve kız çocuklarına yönelik kalıplaşmış yargıları ve önyargıları kırmak ve bu yoldan daha fazla eşitlik sağlamak için BM, #BreaktheBias hashtag'i ile sosyal medyada kamuoyuna mesaj vererek Dünya Kadınlar Günü’nü gündeme almaya çalışıyor.  

8 Mart’a katılım çağrısı

Başta Terres des Femmes, Solwodi e.V., Forward Germany, Frauenverband Courage, DaMigra e.V. isimli Alman çatı kadın örgütlenmeleri olmak üzere, Alman sendikaların kadın birimleri, kadın örgütlenmeleri ve kurumları kadınları 8 Mart’a yoğun ve rengarenk katılmaya çağırdı. 

Terres des Femmes: “İstanbul Sözleşmesi yaşatır" 

Uluslararası Terres des Femmes Kadın Örgütü'nün Almanya birimi, 8 Mart vesilesi ile 9 Mart akşamı saat 19:00’da zoom sanal platformu üzerinden yapılması planlanan “İstanbul Sözleşmesi dünya kadınlarına neler getiriyor?”  başlığı altında panel düzenleyecek. Panel hakkında bilgi veren Terres des Femmes, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi.

Terres des Femmes'in 8 Mart’a Almanya genelindeki "Vatersland“ (Anavatan) isimli filmin gösterimi ile start verecek. Filim erkek egemen bir savaş sonrası toplumda ergen bir kızın yaşadıkları, toplumsal travmaları işliyor. İzlemek isteyenler ayrıntılı bilgi için  https://www.wfilm.de/vatersland/ sayfasına bakabilirler.

‘Değişim dişidir’

Alman verdi ve DGB sendikaları ise "Değişim dişidir”(Wandel ist weiblich) başlığı altında salgının kadın ve erkek arasındaki bakım ve ücretli iş dağılımındaki dengesizliğe dikkat çekiyor.  Sendikalar, Almanya'da çalışma dünyasındaki temel değişikliklerin kadın istihdamı üzerinde büyük bir etki yarattığını, fakat aynı zamanda sanal dünyaya yeni kapılar açtığını belirtiyor.

‘Protesto pandamı ile buluşuyor’

8 Mart'a ilişkin açıklama yapan Medico International, feminizm küresel bir hareket olduğunu ve aynı zamanda farklılıklarının anlaşılması, bu durumun ise salgın hastalık döneminde her zamankinden daha fazla görünür hale geldiğini vurguladı.  

 8 Mart’ta “küresel feminizm, protesto pandemi ile buluşuyor” (Globale Feminismen. Protest meets pandemic) temasıyla eylem yapacaklarını belirten Medico Internatıonal kadınları 8 Mart etkinliklerin katılmaya çağırdı.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.