Biz buradayız, onlar gidecek

Kadın Haberleri —

Amed Newrozu 2023

Amed Newrozu 2023

  • Yıllardır gördüğü zulme ve baskılara rağmen coşku ve direngenliğinden ödün vermeyen Amed halkı, Newroz'da iradesini bir kez daha beyan etti.

Yıllardır acısına, gördüğü zulme ve baskılara rağmen coşku ve renginden bir ödün vermeyen Amed halkı, dün depremde yaşamını yitirenler için Newroz alanını karaya bürüdü. 7’den 70’e herkesin katıldığı Newroz etkinliğinde halk, “Yasımız var ama direniş için buradayız” sözleriyle alana geldiğini ifade ederken, saatler süren etkinlikte depremde yaşamını yitiren insanlar bir an olsun unutulmadı. Hareketli müziklerin yanı sıra ağıt içerikli müziklerin çaldığı alanda her köşede sadece direniş ve isyan vurguları vardı. Tüm engellemelere rağmen alana akın eden halk, zafer işaretleri yaparak “özgürlük” sloganlarını haykırdı.

Gözaltılar oldu

Giydikleri yöresel elbise ve sarı, kırmızı, yeşil şallar nedeniyle gözaltına alınmakla tehdit edilip alana alınmayanlar ise giriş kapılarının dışında Newroz’u kutladı. Yaşamını yitiren depremzedeler için tutulan yası iliklerimize kadar hissettiğimiz Newroz alanında ise sürekli bir polis engeli vardı. Atılan sloganlar ve pankartları gerekçe gösteren polisler, etkinliğin bitimine dakikalar kala alanda bulunan gençlere biber gazı sıktı. Polis saldırısında 160 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınmak istenen bir anne ve çocuğu ise alanda bulunan yurttaşların engellemesiyle kurtartıldı. Alanda mikrofon uzattığımız kadınlar ise barış ve mücadele sözü verdi.

Cezaevi kapıları açılsın

“Batman’dan buraya geldim. Bu Newroz barışa, kardeşliğe ve özgürlüğe vesile olur umarım. Biz cezaevi kapılarının açılmasını istiyoruz. Bütün halklar kardeştir. Bu katliam ve kan dursun artık, anneler ağlamasın artık. Biz Kürdüz, bu dünyaya Kürt olarak geldik ve Kürt olarak gideceğiz. Her Bijî Kurd û Kurdistan. Bütün Kürt halkının Newrozu’nu buradan kutluyorum. Seçimler için de şunu söylemek istiyorum; halkımız kendini tanısın ve bu köleliğin altından çıksın. Zulme ve köleliğe yeter artık. Sesimiz bizim toprağımız, özgürlüğümüz ve her şeyimiz.”

Bizler inanıyoruz, onlar gidecek

“İnanıyoruz ki bu seçimde gidecekler. Biz şerefli ve namuslu Kürtlere sesleniyoruz; temiz bir yüzle gelip halkın, milletin yanında yer alsınlar. Hep birlikte bu kara bulutları çocuklarımızın, topraklarımızın üzerinden kaldıralım. Onlar gidecek ve bizler inanıyoruz. Bizler varlığımızı Newroz ile tanıdık ve ayakta olana kadar burada olacağız.”

Sandığa giderken yaşananları unutmayalım

“Öncelikle Newrozu kutluyor ve depremde yaşamını yitiren bütün yurttaşlara baş sağlığı diliyorum. Onların acısı bizim de acımız. Mücadele ve direniş duygusuyla bu sene ki Newroz’u kutluyoruz. Newroz direniştir, mücadeledir. Bütün Kürt halkının, şerefli, namuslu bütün Kürtlerin Newroz’u kutlu olsun. Bizim direnmemiz her alanda mücadele etmemiz gerekiyor. Bizlere karşı yapılan zulmü, depremde enkaz altında kalan insanları unutmayalım. Sandığa giderken yaşananları düşünelim ve öyle oyumuzu kullanalım.”

MEDİNE MAMEDOĞLU /NÛJINHA-AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.