'Sayın Öcalan' için infazı yakıldı

Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi
- "Sayın Öcalan" gerekçesiyle infazı yakılan tutsak Şaban Saruhan’a dair kararın yeniden gözden geçirilmesi talep edildi.
Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ndeki 33 yıllık hasta tutsak Şaban Saruhan, 2007'de Adalet Bakanlığına gönderdiği bir dilekçede "Sayın Öcalan" ifadesini kullandığı için 2008'de hakkında disiplin cezası verildi. Saruhan'ın, 3 Haziran 2023'te tahliye edilmesi gerekiyordu, ancak Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu söz konusu disiplin cezasını gerekçe göstererek, infaz yakma kararı aldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, Saruhan’ın durumunu Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na (İHİK) taşıdı.
Başvuruda, “sayın” hitabının tek başına disiplin cezası ve infaz yakmaya gerekçe gösterilemeyeceğine dair Yargıtay kararlarının olduğuna işaret edildi. Ayrıca cezaevinin 2007'deki dilekçeyi hangi yetkiyle incelendiğinin ve disiplin cezasının Adalet Bakanlığı’na sorulması gerektiğine vurgu yapıldı. Disiplin cezalarının infaza etkisinin yeniden değerlendirilmesi ve benzer durumda olan diğer mahpusların sayısının tespitinin araştırılması önerildi.
Başvuruda, Saruhan’ın ağır kalp-damar hastalığının yanı sıra yüksek tansiyon, KOAH ve bazı kronik rahatsızlıklarının bulunduğu ifade edildi. Bu nedenle sağlık durumuna dair bağımsız tıbbi değerlendirme alınması gerektiği kaydedildi.
Başvuruda, tahliye erteleme ve infaz erteleme gibi uygulamaların yapısal bir sorun haline geldiği ve “ikinci bir ceza mekanizması”na dönüştüğü belirtildi. Başvurunun devamında, komisyonun dosyadaki hak ihlallerinin giderilmesi için gerekli inceleme ve girişimlerde bulunması talep edildi. ANKARA
* * *
Senegal bayrağı Türk polisini gerdi
Senegallli Amedspor futbolcusu Mbaye Diagne'nin açmak istediği kendi ülkesinin bayrağı, Türk polisi tarafından Kürt bayrağına benzetilince gerginlik yaşandı. Polis, Kürt fobisiyle bayrağa ve futbolcuya yöneldi.
TFF 1. Lig'in son haftasında Iğdır FK ile 3-3 berabere kalarak tarihinde ilk kez Süper Lig'e yükselen Amedspor'un kutlamalarına "bayrak" gerginliği damga vurdu. Maçın bitiş düdüğüyle birlikte Süper Lig sevincini yaşamak isteyen Diagne, yanında getirdiği Senegal bayrağını sahanın ortasında açmak istedi. Bu sırada Iğdır Emniyet Müdürü Niyazi Turgay'ın korumaları ve güvenlik şube ekipleri, bayrağa müdahale ederek futbolcuya engel oldu. Diagne'nin bayrağın kendi ülkesine ait olduğunu belirtmesine rağmen engelleme bir süre devam etti.
Yaşanan gerginliğe tanıklık edip duruma müdahale eden DEM Parti Amed Milletvekili Serhat Eren, Amida Haber'e şunları söyledi: "Maç sonrası bazı arkadaşlarımızın sahaya doğru gittiğini görünce ben de oraya yöneldim. Diagne elindeki bayrakla sahanın ortasına doğru gitti, dizlerinin üzerine oturdu ve Senegal bayrağını açmaya çalıştı. Bu sırada güvenlik şube müdürü ve polisler Amedsporlu oyuncunun üzerine yürüdü. Açılan sembolü PKK bayrağı zannettiler. Kendi ülkesinin bayrağını açmasına izin vermediler. Polisler ısrarla Diagne’nin elindeki bayrağı tutmaya çalıştılar. Araya girerek durumu Emniyet Müdürü'ne anlatmaya çalıştık. ‘Bunun PKK sembolü’ olmadığını, Senegal bayrağı olduğunu dile getirdik. Yaptığımız görüşmelerin ardından sorun engellendi."
Gözaltına alınmaya çalışılan Diagne, durumun netleşmesiyle birlikte Senegal bayrağını dalgalandırarak Süper Lig'e yükselme sevincini taraftarlarıyla paylaştı. AMED















