'Sesinizi duyurun'

Kadın Haberleri —

.

.

  • Almanya’nın Hildesheim kentinde eşi Cemal Akıncı tarafından öldürülen Besma Akıncı ile ilgili dava devam ediyor. Besma’nın ablası Suad İsmail Xelil, kardeşini öldüren sanığın ağır ceza almasını istediğini söyleyerek, “Korkmayın. Tek ses olun" dedi.   

MURAT MANG / BİELEFELD

Besma Akıncı, 2010 yılında büyük umutlarla geldiği Avrupa’da 75 gram altın karşılığında kendisinden 20 yaş büyük Cemal Akıncı ile evlendirildi. Êzîdî Kürt aileye mensup olan Besma, evliliği boyunca şiddet gördü. En son 14 Nisan 2020’de eşi Cemal Akıncı (49) tarafından Almanya’nın Hildesheim kentine bağlı Einbeck kasabasındaki evde ateşli silah ile vurularak katledildi. Besma katledildiğinde 27 yaşında ve 3 çocuk annesiydi.

5 ay sonra tutuklandı 

Besma’yı katleden Cemal Akıncı, soruşturmanın ilk aşamasında aşırı alkollü olmaktan serbest bırakıldı. 5 ay sonra 8 Eylül 2020’de Göttingen savcılığınca tutuklanan Cemal Akıncı, cezaevine gönderildi.

Savcılığın açıklamasına göre; Cemal Akıncı, eşini katletme olayına kaza süsü vermeye çalıştı. Ardından acil yardım hattını arayarak eşini kazara vurduğunu iddia etti. Yürütülen soruşturmada olayın kazara değil, kasten öldürme olduğu ortaya çıktı.

Dava, 2021 yılının Ocak ayında Göttingen Eyalet Mahkemesinde görülmeye başlandı. Şuana kadar davaya ilişkin 20 duruşma görülürken, en son duruşma ise 12 Kasım’da görüldü. Bir sonraki duruşma ise 1-14 Aralık tarihinde görülecek.  

.
Besma Akıncı

 

Zanlının ifadeleri yalan çık 

Duruşmaların ağırlığını Adli Tıp görüşleri ve telefon ses kayıtları oluştururken, konuya ilişkin mahkemede konuşan Besma'nın avukatı Gabriele Heinecke, Cemal Akıncı’nın "tabancamı temizlerken yanlışlıkla oldu" ifadesinin incelemede yalan olduğunu ortaya çıktığını belirtti. Avukat, Cemal Akıncı’nın alkolün ölüm öncesi mi ölüm sonrası mı aldığının bilinmediğine işaret etti. Yine ses kayıtlarının arasında Besma’nın, evli olduğu erkek Cemal Akıncı’nın tehditleriyle karşı karşıya kaldığı ve Cemal Akıncı’nın Besma’yı Irak’a göndermek istediği anlaşılıyor. Besma ve ablalarının içinde olduğu aile Whatssap grubunda Besma’nın eşini terk edeceğine dair sesli mesajlarda yer alıyor.  Besma'nın ablası Suad İsmail Xelil ses kayıtları yüzünden duruşmanın ilerleyemediğini belirtti. 

Çocukları vermiyorlar

Hollanda’da yaşayan Suad İsmail Xelil, kardeşinin katledildiğini belirterek, “Besma öldürüldüğünde 3 çocuğu vardı. En büyük kızı Nadiya şuan 10 yaşında. Diğer kızı Viyan 8 yaşında, oğlu Rizgar ise 5 yaşında. Çocukları görmemize izin vermiyorlar. Çocukları bize vermeyeceklerini söylüyorlar. Bildiğim kadarıyla çocuklar Cemal’in oğlunun yanındalar” dedi.  

Cemal Besma’yı tehdit ediyordu

Cemal Akıncı’nın Besma’ya yönelik zulmünden de bahseden abla Xelil, “Cemal, kardeşimi bilerek öldürdü. Kardeşimi eve hapsetmişti. Dışarı çıkmasına bile izin vermiyordu. Sürekli kavga ediyorlardı. Kardeşim, Cemal’in onu tehdit ettiğini bize söylüyordu. Kardeşime ‘boşanırsan nereye gidersen git seni bulup öldüreceğim’ demiş. Bu nedenden kardeşim boşanmaktan korkuyordu. 2010 yılında Şengal’den buraya geldiğinde tek başınaydı. Cemal onu korkutmuştu. Almanca bilmiyordu. Bir köyde kalıyorlardı ve Besma’nın tek başına kapının önüne bile çıkmasına izin vermiyordu” diye konuştu.  
Sanığın en ağır cezayı almasını istediğini söyleyen Suad İsmail Xelil, “Alman devleti bunu açıklığa kavuşturmalı. Bu olayın kaza olmadığı kesin” diye belirtti. 

Kadınlara ‘sesinizi duyurun’ çağrısı

Utamara’nın kendilerine verdiği desteklerden dolayı teşekkür eden Xelil, kadınlara seslenerek “Korkmayın. Tek ses olun. Utamara gibi kurumlara sesinizi ulaştırın. Kardeşim öldürüldü başka bir kadın öldürülmesin. Kardeşim gibi çok kadın var. Evlerinden dışarı çıkmaya korkuyorlar. Kardeşim gibi zülüm gören biri varsa lütfen evde oturmasın ve sesini başkalarına ulaştırsın. Kardeşim Utamara gibi bir yerin varlığından haberdar olsaydı mutlaka sesini oraya duyururdu. O zaman öldürülmezdi” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.