Türkiye iltica hakkı tanımıyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

MULTECI

MULTECI

  • AB’nin 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe gireceğini açıkladığı Göç ve İltica Paktı ile Cenevre Sözleşmesi’nde tanımlanan “İltica haktır” sözünün askıya alınacağını belirten HDK Göç ve Mülteciler Komisyonu üyesi Müge Yamanyılmaz, devlet hiyerarşisinin ırkçılıktan nemalandığını söyledi.

Suriye’de yaklaşık 9 yıldır süren iç savaş nedeniyle milyonlarca Suriyeli, Türkiye başta olmak üzere komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Mülteciler Derneği’nin 23 Eylül 2020 tarihli verilerine göre, Türkiye’deki geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli sayısı toplam 3 milyon 621 bin 968. Bunun 1 milyon 664 bin 249’unu (yüzde 46,7) 0-18 yaş arası çocuklar oluşturuyor. Bu rakamlara kayıt dışı Suriyeliler eklendiğinde de 5 milyonu geçiyor.
Türkiye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre, sadece 34 bin 573 Suriyelinin çalışma izni var. Yine birçok Suriyeli, kayıtlı olduğu illerin dışında yaşadığı için Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye gönderdiği yardım fonlarından yararlanamıyor.

İnsan ticareti meşrulaştırıldı
HDK Göç ve Mülteciler Komisyonu üyesi Müge Yamanyılmaz, bu süreçte 10 bini aşkın mültecinin Avrupa’ya geçmek isterken, açık sularda yaşamını yitirdiğini söyledi.
Yamanyılmaz, “Geri Kabul Anlaşması, aslında devletlerarasında insan ticaretinin meşrulaşmış hali oldu. Daha öncesine gidersek Cenevre Sözleşmesi Türkiye’nin batısından gelenlere mülteci statüsü verirken, doğusundan gelenlere ise bu statü verilmiyor. Buna göre Türkiye haklarıyla beraber sadece 50 mülteci barındırıyor. Bu sözleşme, İkinci Dünya Savaşı sonrası insan ihtiyaçlarına göre hazırlanmış bir sözleşmedir. Dolayısıyla yeni bir sözleşmeye ihtiyaç olduğu ortada” diye konuştu.
 
Paraların akibeti bilinmiyor
Türkiye’nin mültecileri bir tehdit unsuru olarak AB’ye karşı kullandığının altını çizen Yamanyılmaz, mülteciler için Avrupa’dan alınan paraların nerelere harcandığının da bilinmediğini söyledi.
 
Türkiye askıya alacak

AB’nin geçtiğimiz haftalarda açıkladığı ve 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girecek olan Göç ve İltica Paktı’na da değinen Yamanyılmaz, bu anlaşma ile birlikte Cenevre Sözleşmesi’nde tanımlanan “İltica haktır” sözünün askıya alınacağını söyledi. Yamanyılmaz, “Mültecileri seçerken de gayet ayrımcı pratikler içerisinde olabilirler. Bunun içerisinde ten renginden eğitim düzeyine, yaştan cinsel yönelime kadar hangi kurallara göre mültecileri seçeceklerini bilmiyoruz. Bu durum tamamıyla devletlerin inisiyatifine kalacak. Türkiye de bu ‘utanç paktı’nın gelir elde eden tarafı” diye belirtti. İSTANBUL
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.