'Utanç verici karar'

Kadın Haberleri —

.

.

  • Cezaevinde tecavüze uğrayan ve katledilen Garibe Gezer’in “cinsel saldırı” suçundan yaptığı suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi. 

Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde gardiyanlar tarafından tecavüz ve cinsel işkenceye maruz bırakıldıktan sonra 9 Aralık günü hücresinde katledilen tutsak Garibe Gezer’in avukatları dosyada yaşanan gelişmelere dair basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında yapılan açıklamaya, Garibe’nin avukatları Jiyan Tosun, Veysi Eski, Beritan Kalbişen ve İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin katıldı.

Dosyasına takipsizlik kararı

Toplantıda ilk olarak İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin söz aldı. Garibe ile yaptıkları ilk görüşmede kendisine işkence edildiğini, süngerli odaya konulduğunu ve kötü muameleye maruz kaldığını aktardığını belirten Keskin, “Bazı kadınlar hayatta olmasa da ders vermeye devam ediyor. Garibe’nin doyası eğitim dosyayı gibi. 90’lar da 12 Eylül’de çok kullanılan yöntemlerdi bunlar. Ama 2005’e kadar yasada bir karşılığı yoktu. Kadınların mücadeleleri sayesinde bunlara karşı yeterli olmasa da maddeler oluştu. İstemediği bir şekilde herhangi bir cisim sokmak cinsel saldırı suçudur. Garibe bunun mücadelesini veriyordu ama dosyada takipsizlik kararı çıktı” bilgisini verdi.

Görüntüler gizleniyor

Cinsel saldırıya dair verilen takipsizlik kararının vicdandan yoksun olduğunu dile getiren Keskin, “Savcı kendi elleri ile delilleri yazmış. Garibe’nin abisiyle konuşması yer alıyor ve her şeyi anlatıyor abisine. Abisi anlatma diyor ama Garibe anlatıyor her şeyi.  Bunları savcı da yazıyor dosyaya. Ama bunları değerlendirmiyor. Bizden gizlenen Garibe’nin görüntüleri anlatıyor. Savcının deliler içerisinde var” dedi.

Utanç verici karar

Keskin ayrıca Garibe’nin soruşturma dosyasına, konu ile alakası olmayan “seri katil” olarak bilinen Durmuş Anuçin’in bulduğunu iddia ettiği mektuba atıfta bulunulduğunu ve Garibe’nin söylemlerinden ziyade bu mektupta yer alan iddialar ile Garibe’nin söylemlerinin çürütülmeye çalışıldığını aktardı. Eren devamında, “Bunu delile koyacak kadar insanlıktan uzak bir savcı. Biz bu karara itiraz edeceğiz. Bu hukuk tarihi için utanç verici bir karardır” dedi.

Süngerli oda incelenmemiş

Savcıdan süngerli odayı gidip incelemesini istediklerini ancak savcının bunu yapmak yerine kovuşturma dosyasına takipsizlik kararı verdiğini dile getiren Garibe’nin avukatı Jiyan Tosun da “Bu karar kabul edilemez. Bu hafta içerisinde itiraz başvurumuzu yapacağız” diye konuştu.

Bir şeylerin kaçırılmaya çalışıldığı belliydi

Kandıra Cezaevi’ne gittiğini ve takipsizlik kararından sonra dosyadaki delillere ulaşabildiklerinin altını çizen Beritan Kalbişen de, davanın en önemli verisi olan görüntülerin olduğu CD’nin kırıldığı söylendi. Kalbişen, “Bu önemli dosyanın CD’sinin kırılması manidar. Görüntülerin örneğini istedim, örnek yok dediler. Delillere ulaşmaya çalışırken yıldırmaya çalıştılar. Daha sonra müfettişe gönderdikleri örneği verdiler. Verdikleri görüntüler 2 dakikalık görüntüler” dedi.

Deniz Tepeli dinlenmeden kovuşturma bitirildi

Garibe’nin 9 Aralık’ta hayatını kaybettikten sonra taciz ve cinsel saldırı dosyasına başkan savcının hızlanmaya başladığını söyleyen Veysi Eski ise, Garibe’ye en yakın tanığın ifadesinin alınmadığını ve savcının, k’ovuşturmaya yer olmadığına’ karar belirtti. Deniz Tepeli ifade vermek için 5 gün açlık grevi yapıyor. Bizler itiraz edeceğiz ama Kandıra hapishanesinde aynı Garibe’nin durumunda olan mahpuslar var. Seher Orçu, Hüsna Kılıç tek başına hücrede kalıyor.”

Eski kamuoyunu cezaevi konusunda duyarlılığa çağırarak şöyle dedi: “Yaşanan olaylarda gördük tecrit öldürüyor. Bu müvekkillerimize aynı şey olabilir. Deniz’in psikolojisi çok kötü. Ölümü ilk fark eden kişi Deniz. Deniz, Garibe’nin sesini duydum diyor. Soruşturma dosyasında Deniz’i dinleteceğiz. Ölüme giden süreçte yaşanan ihmalleri Deniz’in ve Resmiye’nin ifadesi çıkartacak.” 

JINNEWS / İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.