'Yavru vatan' anası gibi

Rojin Kabaiş için eylem

Rojin Kabaiş için eylem

  • Kıbrıs'ın Türk işgali altındaki kuzeyinde Rojin Kabaiş için basın açıklamasına katılan öğrencilere “izinsiz gösteri yapmak” suçlamasıyla yurt dışı yasağı getirildi. 

MEDİNE MAMEDOĞLU / AMED

Lefke Avrupa Üniversitesi'ndeki bir grup öğrenci, Rojin Kabaiş için düzenlenen basın açıklamasına katıldıkları için kimlik ve pasaportlarına el konuldu. Mahsur kalan öğrenciler, "Ülkü Ocakları hedef gösterdi, polisler uyguladı" diyor. 

Bir grup öğrenci, Wan’da şüpheli bir şekilde kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan Rojin Kabaiş için 5 Ocak’ta “Rojin Kabaiş için adalet” sloganıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Yaklaşık iki hafta sonra ifadeye çağrılan öğrencilerin “izinsiz eylem yaptıkları” gerekçesiyle pasaport ve kimliklerine el konuldu, haklarında yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Aileleri Türkiye’de yaşayan öğrenciler bu yasak nedeniyle ailelerini dahi ziyaret edemediğini, bulundukları bölgede ırkçı grupların tehdidi altında yaşamaya zorlandıklarını belirtti. 

Katılmayanlar da var

Haklarında verilen bir yıllık yurt dışı yasağı keyfi şekilde uzatılan öğrenciler, iddianamenin hala hazırlanmadığını söyledi. Öğrenciler, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Basın açıklamasından iki hafta sonra ifadeye çağrıldık. Açıklamaya katılmayan arkadaşlarımızın dahi isimleri dosyada yer alıyordu. İfade verdikten sonra pasaport ve kimliklerimize el konularak hakkımızda yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Herhangi bir suç işlememiş olmamıza rağmen hakkımızda dava açıldı. Bu ceza, izinsiz gösteri yaptığımız iddiasıyla verildi. Şu an Türkiye’ye, ailelerimizin yanına gidemiyoruz. Başlangıçta yasağın bir ay süreceği söylendi ancak polisler, herkes ifade vermediği sürece yasağın kaldırılmayacağını belirtiyor.”

Polis ve ırkçı iş birliği

Öğrenciler, yaşadıkları mağduriyetin yalnızca seyahat özgürlüklerinin kısıtlamasıyla sınırlı kalmadığını, güvenliklerinden de endişe duyduklarını belirtiyor. Tedaviye ihtiyacı olan hasta arkadaşlarının dahi çıkamadığını vurgulayan öğrenciler, polis ve ülkücü (Türk ırkçısı) gruplar arasındaki iş birliğine dikkat çekti: “Bizler Lefke bölgesinde yaşıyoruz ve polisin ülkü ocaklarıyla birlikte hareket ettiğini biliyoruz. En küçük bir olayda ülkü ocakları polise isim veriyor ve polis herhangi bir araştırma yapmadan yaptırım uyguluyor. Bu tamamen hukuksuz bir durum. Karşı taraf hakkında hiçbir işlem yapılmazken, öğrenciler hedef gösteriliyor. Burada güvende değiliz. Her an tehdit ve keyfi yaptırımlarla karşılaşabiliriz.” LEFKE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.