104 Türk cezaevindeki açlık grevi 4. gününde

Ömer Faruk Yazıcı

Ömer Faruk Yazıcı

  • İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, 104 cezaevinde açlık grevi olduğunu söyledi.

Türk cezaevlerinde “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” talebiyle 27 Kasım’da açlık grevi başlatıldı. Dönüşümlü açlık grevi eylemi, 15 Şubat'a kadar devam edecek. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazıcı, İç Anadolu Bölgesi’nde 21, toplamda ise 104 cezaevinde tutsakların açlık grevi eyleminde olduğu bilgisini paylaştı.

Yazmacı, tutsakların taleplerinin net olduğunu belirterek, "Tutuklular, Sayın Öcalan üzerindeki tecridin topluma yayıldığını ve bu nedenle Sayın Öcalan'ın özgürlüğünün aynı zamanda Kürt sorunun çözümü olduğunu söylüyor. Onun için bu eylem, Sayın Öcalan üzerindeki tecrit ve Kürt sorunun çözümüne yöneliktir” dedi. Yazmacı, tutsakların açlık grevinin yanı sıra yetkili ulusal ve uluslararası kurumlara da dilekçe ve yazılar gönderdiğini aktardı. 

Cezaevlerinde başlatılan eylemlere herkesin destek olması gerektiğini belirten Yazmacı, eyleme dair görüştükleri tutsakların taleplerinin karşılandığı güne kadar eylemlerini sürdüreceklerini söylediğini paylaştı. Yazmacı, "Tutukluların seslerine ses olmak zorundayız. Herkes bu konuda elini taşın altına koymak zorundadır. Salgın sürecinden itibaren tutuklulara yönelik korkunç tecrit devreye girdi. Tutuklulara iletişimsizlik dayatılıyor, insani temaslardan yoksun bırakılıyorlar. Tecrit uygulanıyor. Tutuklular bu kadar dar imkanlara rağmen yine topluma ses oluyorlar. Bu çağrıya ses vermek zorundayız" diye konuştu. 

Sadece açlık grevi değil

Açlık grevi eylemine hasta, yaşlı ve cezasının bitimine iki yıl kalmış olan tutsaklar dahil edilmiyor. Ayrıca, dış temsilciliklere, insan hakları kurumlarına, medya temsilciliklerine, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine mektuplar yazmaya başlayan tutsaklar, Adalet Bakanlığına İmralı’daki tecridi hatırlatan dilekçeler yazıyor. İmralı’ya sevk talebinde bulunmaya başlayan tutsaklar, CPT’ye ihmal ettiği sorumluluğunu tekrar hatırlatıyor. Tutsaklar, dünden itibaren mahkemelerde de tecridi kınayıp teşhir etmeye başladı ve bunu sürdürücek.

 

*****

 

İHD İmralı için başvurdu

İHD, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne heyet göndermek için Adalet Bakanlığına başvurdu. 

İHD tarafından verilen dilekçede, Öcalan ile Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’ın yaklaşık üç yıldır aile ve avukatlarıyla görüştürülmemelerine ilişkin derneğe birçok başvuru yapıldığı hatırlatıldı. Başvuruda, “Söz konusu başvurularda kurumda hükümlü olarak bulunan kişilerin aileleri ve avukatları, yakınları ve müvekkillerinden haber alamadıklarını, kurumda tam bir tecrit uygulandığını ve bu nedenle bağımsız bir heyetin İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunu ziyaret etmesini istediklerini belirtmişlerdir. Bunun yanında, derneğimize çeşitli ceza infaz kurumlarında bulunan mahpuslar tarafından gönderilen mektuplarda, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda bulunan Abdullah Öcalan ve beraberindeki kişilerden haber alınamaması sebebiyle açlık grevine başladıkları ifade edilmiştir” denildi. 

İHD’nin ayrımcılık karşıtı hak savunuculuğunun bir gereği olarak ceza infaz sisteminde her türlü ayrımcı uygulamanın derhal sona erdirilmesini talep ettiği hatırlatılan dilekçede, şu ifadeler yer aldı: “Derneğimiz çeşitli vesilelerle, tek kişiden oluşan bir cezaevinin kaçınılmaz olarak tam bir tecrit yarattığı ve bu durumun evrensel insan haklarına, Türkiye’nin üyesi bulunduğu gerek Avrupa Konseyi ve gerekse Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen cezaevi standartları ile hükümlülerin haklarına aykırı olduğunu da açıklamıştır. Yukarıda açıklanan nedenlerle ve başvurucuların iddiaları dikkate alındığında ülke içindeki gerilimin azaltılmasına ihtiyaç olduğunu ve İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunu ziyaret etmek üzere bağımsız ve tarafsız bir heyetin oluşturulması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu nedenle İnsan Hakları Derneği tarafından oluşturulan bir heyetin İmralı Cezaevini ziyareti için gerekli izinlerin verilmesini dileriz.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.