12 yaşında 9 dolara evlendirildi

Kadın Haberleri —

.

.

  • Dünya genelinde her beş kız çocuğundan birinin 18 yaşından önce evlendirildiği tahmin ediliyor. Çocuk yaşta evliliği yasaklayan ülkeler bile bazen bunu uygulamakta başarısız oluyor.

 BBC’den Megha Mohan-Yousef Eldin’in haberine göre ise Malavi'de ise değişimin ilk işaretleri gözleniyor.

Malavi'de çocuk yaşta evlilik 2017'de yasaklandı. Ama ülkede uzun zamandır kültürel olarak kabul görüyor ve Malavi nüfusunun yaklaşık % 85'inin yaşadığı kırsal bölgelerde hala devam ediyor. Girls Not Brides (Gelin Değil Çocuk) adlı STK'ya göre ülkedeki kız çocuklarının % 40'ından fazlası 18 yaşın altında evlendiriliyor.

Tamara'yı ziyarete ettiğimizde, sabah erkenden tarlaya gittiğini öğrendik. Dokuz aylık hamile olan 13 yaşındaki çocuğa dinlenmek yoktu. Tamara (gerçek adı değil), 20'li yaşlardaki evli olduğu erkek kaçtıktan sonra birkaç aydır teyzesinin küçük kulübesinde kalıyor, yerde uyuyordu. Eşi, sosyal hizmetlerin Tamara'yı yasadışı evlilikten kurtarmaya geleceğini duymuş ve onlar gelmeden kaçmıştı. 

Son birkaç yılda Tamara'nın hayatında çok şey değişti. Tamara'nın ailesi Malavi'nin güneyindeki Neno bölgesinde bir köyde yaşıyordu. Bölgedeki diğer ailelerin % 65'i gibi onun ailesi de yoksulluk sınırının altında yaşıyordu. Tamara'nın anne ve babası kısa bir süre önce hastalanıp ölünce, tek çocuklarını büyükannesi yanına almış.

Hayatı kâbusa dönüştü 

Ancak bir ay sonra Tamara bir gün okuldan döndüğünde büyükannesi ona şaşırtıcı bir haber verecekti.

"Bana evlenmem gerektiğini söyledi. Bir adamdan para almıştı" diyor Tamara. Tamara'nın hiç tanımadığı bir adam onun için 15.000 Malavi kvaçası (yaklaşık 9 dolar) ödemişti.

Tamara'nın büyükannesi parayı çoktan harcamış, mısır almıştı. Erkek de artık sabırsızlanıyor, parasını ödediği kızın, "karısının", okulu bırakıp kendisiyle yaşamasını istiyordu. 

12 yaşında hamile kaldı

Tamara, "Zor bir hayatım vardı. Adam benden büyüktü. Ne zaman yanlış bir şey yapsam beni dövüyor, fiziksel olarak taciz ediyordu" diye anlatıyor. Birisi sosyal hizmetleri uyarana kadar Tamara üç ay boyunca onunla yaşamıştı. Okula dönmesi için düzenlemeler yapılırken, hamile olduğunu fark etti. Daha 12 yaşındaydı.

Tamara sağlıklı bir erkek bebek dünyaya getirdi. Blantyre kentinde Risk Altındaki Kızlara Hizmet grubu adlı küçük bir Malavi STK'sı, Tamara doğum sancısı çektiğinde sağlık kliniğine götürmesi için bisikletli birini tutmuş. Ayrıca onu ve teyzesini düzenli olarak kontrol ediyorlar. Tamara'nın doğumu sorunsuz geçse de Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hamilelik ve doğumdan kaynaklanan komplikasyonlar genç kadın ve ergenlerde en önde gelen ölüm nedeni.

Belirsiz gelecek

STK'nın yöneticisi Caleb Ng'ombo, Tamara için şunları söylüyor: "Toplumun ve teyzesinin desteğine sahip ama asıl iş şimdi başlıyor. Okula dönmesi onun için daha iyi olur ama aynı zamanda çocuğuna da bakması gerekiyor. Şimdi ne olacağından emin değiliz."

Tamara oğlu Prince'in okulu bitirebilmesini umuyor. Teyzesi meyve ve sebze tezgahındaki satışlardan ayda 50 dolardan az kazanıyor. Tamara elinden geldiğince ona yardım ediyor ve orada arkadaşlarıyla görüşüyor.

Gizli evlendirmeler, paraya satılan kızlar

STK'lar, sosyal hizmetlerin çocuk yaşta evlilik vakalarına müdahil olmasının hala alışılmadık bir uygulama olduğunu, ancak bazı yerel liderler arasında olumlu anlamda tutum değişikliği görüldüğünü söylüyor.

Ancak ailelerin kızlarını gizlice kendilerinden çok daha yaşlı erkeklerle evlendirmelerine karşı bir şey yapılamıyor. Ailenin de desteğiyle gizli çocuk evliliklerini durdurmada yerel liderlerin önemli rol oynayabileceği belirtiliyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.