15 Ağustos öncesi siyasi soykırım

  •  Hükümet, 15 Ağustos öncesi siyasi soykırım operasyonuyla onlarca kişiyi gözaltına aldı. Polis, hafta sonu yapılan basın açıklamalarına bile saldırıldı.

 

Amed, Adana, Hakkari ve Van'da aralarında sanatçı, siyasetçi ve aktvistlerin olduğu onlarca kişi gözaltına alındı.

Amed'in Kayapınar, Silvan ve Bismil ilçelerinde birçok eve baskın düzenlendi. Kayapınar ilçesinin Huzurevleri Mahallesi’nde yapılan ev baskınlarında Muhsin Acar ve Dilan Kartal gözaltına alındı. Silvan’ın ilçesinde ise Feridun ve Bağlar mahallerinde evlerin kapıları kırılarak yapılan baskınlarda, Abdullah Arşimet, Abbas Nakçi ve Barış Nakçi gözaltına alındı. Ev baskını sırasında Abbas Nakçi’nin polislerce darp edildiği, kanlı elbiseleriyle gözaltına alındığı aktarıldı. Bismil ilçesinde ise sabaha karşı yapılan ev baskınlarında Ejder Dağ, Sabahattin Gökalp, Nahşi Bulut ve Hasan Kayaalp gözaltına alındı.  Gözaltına alınanların Bismil Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Rênçber Agirî

Rênçber Agirî de gözaltında

Dicle Fırat Kültür Sanat Derneği’den müzisyen Rênçber Agirî’nin (Reşat İbek) de Yenişehir’in Ofis semtinde bulunan evine baskın yapıldığı öğrenildi. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Agirî'nin, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü belirtildi.Ayrıca kentte yapılan ev baskınlarında B.Ç.’nin de gözaltına alındığı belirtildi. B.Ç.’nin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü'nde tutulduğu belirtildi.

Adana'da 9 kişi

Adana Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında 9 kişi gözaltına alındı. Mahabat Buğdaycı ve İbrahim Doğan'ın da aralarında bulunduğu 9 kişinin Adana Emniyet Müdürlüğünde tutuldukları belirtildi. 

Hakkari'de onlarca kişi 

Hakkari ve ilçelerinde onlarca kişi gözaltına alındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari merkez ilçe Eşbaşkanı Hasan Özek, akşam evine yapılan baskında gözaltına alındı. Hakkari İl Emniyet Müdürlüğüne götürülen Özek’in dosyasına gizlilik kararı konularak, 24 saatlik avukat kısıtlılığı getirildi. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şunlar; merkezde Cengiz Özdemir, Remzi Taş; Şemdinli ilçesinde Servet Erbaş; Gever'de Muzaffer Basan, Savaş Eren, Nejdet Metin, Şeyma Saygi; Derecik ilçesinde de Haydar Özcan ve Zeydan Cidal.

Van'da Gençlik üyeleri

Van’da ise HDP Gençlik Meclisi üyesi dört kişi gözaltına alındı. Öğlen saatlerinde Sanat Sokağı'nda bulunan Nurullah Pekbay, Şiyar Akti, Ferhat Azan ve Şerif Sarıbulak, polislerce gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen dört HDP’li, Van İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.  AMED

Tutsak yakınlarına saldırı

Adalet Nöbeti eylemlerinin 21. haftasında HDP Bahçelievler İlçe Örgütü önünde bir araya gelen tutsak yakınları ters kelepçelenip darp edildikten sonra gözaltına alındı. Polis bir anneye 9 plastik kelepçe taktı.

Hasta ve infazları yakılan tutsakların yakınları, Adalet Nöbeti'ni, 21. haftasını Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eyleme, tutsak yakınlarının yanı sıra HDP İlçe örgütleri ile Gençlik Meclisi üyeleri, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) ve Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) yöneticileri, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yaşlılar ve Emekliler Meclisi üyesi Meryem Güneş ile İstanbul Eşsözcüsü Erken Tepeli ve Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri katıldı. 

Sokaklar kapatıldı

Açıklama öncesi Şirinevler Meydanı’nda bir araya gelen kitle, burada polis tarafından ablukaya alınırken, ilçe binasının çevresindeki tüm sokaklar da gözaltı araçları ve yüzlerce polis tarafından kapatıldı. İlçe binası önüne inen anneler, “Annelerin Adalet Talebi Bizim Talebimizdir” pankartı açtı. Bu esnada polisler, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ile konuşarak, açıklamanın yasaklandığını öne sürdü. Piroğlu, annelerin adalet talebiyle bir araya geldiklerini belirterek, polis engelini dinlemeyeceklerini iletti.  

Polis ablukasında anneler, cezaevindeki çocuklarının insanca koşullarda yaşayabilmesi için alanda olduklarını söylereke, “adalet” sloganı attı. Bu esnada saldıran polis, aralarında HDK İstanbul Eşsözcüsü Erken Tepeli, HDP Bahçelievler İlçe Eşbaşkanı Fatma Çatak’ın da bulunduğu çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Gözaltı aracına zorla bindirilmeye çalışılanlar, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganları attı. Annelerin direnişini görüntülemek isteyen gazeteciler ise polis tarafından darp edilerek alandan uzaklaştırılmaya çalışıldı. 

Tutsak yakınına 9 kelepçe

Direnişlerini sürdüren tutsak yakınları polisin sert saldırısıyla dövülerek gözaltına alındı. Gözaltına alınan tutsak yakınları, sık sık, “Bijî berxwedana zindanan” sloganı attı. Tutsak yakını Fince Akman’ı döverek gözaltına alan polis, Akman’ın tülbentini çekerek ters kelepçeledi ve uzun süre darp etti. Darp girişiminde bulunan polislerden daha önce adı taciz olaylarına karışan Muhammed Hanifi adlı polis, tutsak yakını Cemile Karakaş’ı yere yatırarak kafasına bastı. Karakaş, bu esnada uzun süre nefessiz kaldı. Karakaş’ın çığlıklarına rağmen nefessiz bırakmaya devam eden polis Hanifi, tutsak yakınlarına hakaretlerde bulunmaya devam etti.  Hanifi, daha sonra tutsak yakını Karakaş’ın bileklerine yaklaşık 9 tane plastik kelepçe taktı. Bu esnada Karakaş baygınlık geçirdi. 

Bir diğer tutsak yakını Kumri Akgül de polisin sert saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Ters kelepçelenip gözaltına alınan ve daha sonra araca bindirilen Akgül, burada da “Bijî berxwedana zindanan” sloganına devam etti. 

Tepki gösterenlere de gözaltı

 Tutsak yakınlarına işkence eden polise, çevrede bulunan yurttaşlar tepki gösterdi. Tepki gösteren çevredeki birçok yurttaş da gözaltına alındı. 

Gözaltına alınanlardan ismi öğrenilenler şöyle: Fince Akman, Cemile Çiftçi, Cemile Karakaş, Kumri Akgül, Zeynep Calıhan, HDP Küçükçekmece İlçe Eşbaşkanı Gülsüm Öztürk, Süleyman Çelik, HDP Bahçelievler Eşbaşkanı Fatma Çatak, Resul Çatak, HDK İstanbul Eşsözcüsü Erkan Tepeli, Fikri Öztürk, ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Evin Genç, HDP Bakırköy İlçe Eşbaşkanı Sadık Yılmaz, HDP Gençlik Meclisi Üyesi Mizgin Taşdemir ve soyadı öğrenilemeyen Dündar isimli bir kişi. 

Polis saldırısına tepki gösteren HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, “Hasta Tutsaklara Özgürlük” yeleği giyerek Şirinevler Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. 

 

Anmada 20 gözaltı

Ulaş Alankuş için düzenlenen anmaya saldıran polis, en az 20 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltı esnasında SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı’nın çenesi kırıldı. 

Ağrı'da şehit düşen Marksist Leninist Komünist Partisi (MLKP) ve Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) üyesi Ulaş Alankuş mezarı başında anıldı. Anmanın olduğu mezarlığa ailesi dışında kimsenin girmesine izin verilmedi. Duruma tepki gösteren kitle, "Ulaş Alankuş ölümsüzdür" ve "Ulaş'a sözümüz devrim olacak" sloganlar atarak mezarlığa gitmek istedi. Polis, slogan atan kitleyi ablukaya aldı. Aralarında Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanı Okan Danacı, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Başkanı Deniz Aktaş ve Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk’un da olduğu en az 20 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltı aracına alınanlar burada da darp edildi. Okan Danacı’nın gözaltı sırasında çenesinin kırıldığı öğrenildi.

Bunun üzerine Alankuş’un ailesi ve beraberindekiler, lokma dağıtımını, HDP Sultagazi İlçe binasına taşıdı. Lokmanın ardından konuşan Alankuş’un ağabeyi Abidin Alankuş, polisin anmaya ve cemevinde yemek dağıtımına izin vermemesine tepki gösterdi. Engellemelere rağmen anma etkinliklerini sürdürdüklerini belirten Alankuş, “Bu vesileyle Ulaş’ın ailesi olarak gelen tüm dostlara, yoldaşlara teşekkür ediyoruz. Ulaş yoldaş, Gazi’de uyuşturucu çetelerine geçit vermedi. Burada devrimcilik yaptı. Suruç’taki yoldaşlarının öfkesini özgür alanlara taşıdı. Mücadelesini büyüttü. Bugün bize yakışan Ulaş yoldaşı anmak, onun mücadelesine sahip çıkmak” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.