
15 Ağustos Diriliş Bayramı’nı kutlamak amacıyla Hamburg Kürt-Alman Kültür Derneği’nde yapılan etkinliğe, çok sayıda kişi katıldı. BDP Amed Miletvekili Nursel Aydoğan, 15 Ağustos’un Kürt halkı için bir milat olduğunu söyledi. Aydoğan, savaşın kimseye bir şey kazandırmayacağına dikkat çekerek, oluşturulacak yeni anayasada Kürtlerin statüsünün belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) Temsilcisi Belgin Çirkin ise, yürütülen kimlik kampanyasının 15 Ağustos’un ruhuna denk olduğunu belirterek, herkesin destek sunmasını istedi. Hamburg Kürt Halk Meclisi başkanı Hikmet Karahan da, „Halk olarak bugün başımız dik ve onurumuzla yaşıyorsak, bunu şehitlerimize ve 15 Ağustos’un ruhuna borçluyuz“ dedi. Etkinlik, Ozan Mesut Mazi’nın müzik dinletisiyle sona erdi.
Duisburg kenti ve çevresinde yaşayan Kürtler de, 15 Ağustos Atılımı ile Demokratik Özerklik ilanını büyük bir coşkuyla kutladı. Kürdistan Dayanışma Derneği tarafından organize edilen ve Sultan düğün salonunda yapılan kutlamaya, yüzlerce kişi katıldı. Salona, „15 Ağustos Ruhuyla Demokratik Özerkliği Kutluyoruz“ pankartı asıldı. Etkinlik, çocuklardan oluşan Wesel Koma Zaroken Firoke Korosu’nun okuduğu „Ey Raqip“ marşı eşliğinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu ile başladı.
Hozan Welat ve Koma Rizgar, müzik dinletisi sundular. Tiyatrocu Amele, Zine ve Nevadar üçlüsü ise, kimlik konulu bir skeç sergilediler. Êzîdî Dernekleri Federasyonu (FKE) Temsilcisi Salhattin Tagay da, 15 Ağustos’u anlatan bir konuşma yaptı.
Kutlama etkinliğinde ülkede yürütülen kimlik kampanyasına ilişkin panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak YEK-KOM Başkanı Yüksel Koç, Avukat Dündar Keloğlu, Almanya Ezilen Göçmenler Federasyonu (AGİF) Temsilcisi Metin Taş, Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) Temsilcisi Süleyman Gürcan katıldılar. Konuşmacılar, hukuki kapsamda yürütülen kampanyaya herkesin destek vermesini istedi.
Aachen kentinde ise Kürt Halk Meclisi’nin organize ettiği etkinlikle 15 Ağustos Diriliş Bayramı kutlandı. Köln ve Leverkusen’den de Kürtlerin katıldığı etkinlikte, kimlik kampanyası için de imza standı kuruldu. Etkinliğe katılan Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu’ndan (AGİF) Ali Mitil ve YEK-KOM’dan Ramazan Ekin, kimlik kampanyasına katılım çağrısı yaptı. Ozan Comert ve Axîn’in şarkılarıyla halaylar çekildi. 15 ağustos kutlaması, ödüllü çekiliş ve bilgi yarışmasıyla son buldu.
Kassel kentindeki kutlamayı, Kürt Halk Meclisi organize etti. Yüzlerce kişinin katıldığı etkinlikte sanatçılar Haki ve Ciwan sahne aldı. Tiyatrocu Amele de, tek kişilik skeciyle katılımcılara keyifli ve duygusal anlar yaşattı.
Kutlamada konuşan Avrupa Kürt Dernekleri Federasyonu (KON-KURD) Başkanı İsmet Kem, Almanya başta olmak üzere Avrupa’da Kürtlerin halk olmaktan kaynaklı yasal haklarının tanınması gerektiğini söyledi. Kutlamaya katılan BDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan ise, 27 yıl önce dirilişe geçen Kürt halkının bugün Demokratik Özerklik ilanıyla zafere yürüdüğünü belirtti. Ardından salonda bulunan değişik inançlardan insanlar, hep birlikte iftar yemeği yedi. Kutlamada son olarak sahne alan Seyidxan, katılımcılara coşkulu anlar yaşattı.
Bir başka 15 Ağustos kutlaması ise Neuss kentindeydi. Düsseldorf ve çevre illerde yaşayan Kürdistanlıların buluştuğu kutlama, Neus Südpark’ta yapıldı.
Etkinlikte konuşan Kürt siyasetçi Ahmet Aktaş, „Bu sürecin canlı tanıklarından biri olarak aranızda olmaktan gurur duyuyorum. Kürt Özgürlük Hareketi, büyük bedellerle bugüne geldi“ diye konuştu. Ardından şiir ve müzik dinletilerine geçildi. Etkinlikte Koma Navdar, Cengawer, Seyitxan ve Kawa sahne aldılar. Etkinlikte Kürt Özgürlük Mücadelesi konulu bilgi yarışmasını, Mönchengladbach Kürt Derneği kazandı.
Frankfurt‘taki kutlama, Mezapotamya Kültür Merkezi’nde yapıldı. Etkinlik öncesi kimlik kampanyası için imza kartları dağıtıldı. Kutlamada konuşan Hanau Meclis Eşbaşkanı Ruken Karakoç, Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin başarısında 15 Ağustos Atılımı’nın önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Karakoç, Kürt halkının özgürlük içni mücadeleyi sürdüreceğinin mesajını verdi. Etkinlik, Koma Nûdem’in şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.
Bielefeld kentinde Kürt Halk Meclisi’nin organize ettiği 15 Ağustos kutlaması, Mezopotamya Dostluk ve Barış Evi’nde düzenlendi. Çok sayıda kişinin katıldığı kutlamada konuşan NRW Parlemontosu Sol Parti Milletvekili Ali Atalan, 15 Ağustos’u kutlayarak, Kürtlerin kendi kimlikleriyle tanınması için ellerinden gelen her türlü mücadeleyi hep birlikte vermeleri gerektiğini vurguladı. Kürt siyasetçi Avesta Aydın ise, egemen devletlerin Kürtleri sindirmek için başvurduğu yöntemlerin boşa çıktığını söyledi. Etkinlik, Koma Sansar’ın şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.
M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG-İSMET GELEÇ/DUISBURG-EVİN AKSOY/AACHEN-MEHMET SUKAYA/DÜSSELDORF-KASSEL-FRANKFURT-MURAT MANG/BIELEFELD
Hollanda, Fransa ve İsviçre’de kutlama
15 Ağustos Diriliş Bayramı, Hollanda, Fransa ve İsviçre’de de kutlandı. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan etkinliklerde, Diriliş Bayramı’nın önemine yönelik konuşmalar yapıldı.
Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da, Kürt Halk Meclisi’nin organize ettiği ve çok sayıda kişinin katıldığı 15 Ağustos kutlaması, Kürt Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Etkinlikte konuşan gazetemizin yazarı Suat Bozkuş, 15 Ağustos Atılımı’nı, Ortadoğu’da ezilen halkların devriminin miladı olarak nitelendirdi. İftar yemeğinin verildiği etkinlikte, yerel sanatçılar müzik dinletisi sundu.
Fransa’nın başkenti Paris ve çevresinde yaşayan Kürtler, Pontois Parkı’nda 15 Ağustos’u kutlamak için biraraya geldi. Saygı duruşuyla başlayan etkinliğin sahne programı Paris Kültür Sanat Meclisi tarafından gerçekleştirildi. Marşlarla başlayan sahne etkinliğinin ardından konuşan Paris Halk Meclisi Başkanı Murat Ceylan, 15 Ağustos’un Kürdistan tarihi açısından bir dönüm noktası olduğuna söyledi. Sonrasında Ozan Maruf, Nuarin, Koma Piroz ve KSM bünyesinde bulunan birçok müzisyen sahnede yerini aldı. Müzik eşliğinde halay çeken Kürdistanlılar, ardından kutlama kapsamında hazırlanan oyunlara katılım sağladı.
Paris Kürt Gençlik Meclisi, dün Eyfel Kulesi önünde havayi fişek gösterisi düzenlendi.
Yvelines-Normandiya bölgesinde yaşayan Kürtler de, 15 Ağustos’u derneklerinde kutladı. Yüzlerce kişinin katıldığı kutlama, iftar yemeğiyle başladı. Normandiya Halk Meclisi’nin organize ettiği iftar yemeği ardından müzikli, şarkılı kutlamaya geçildi. Sanatçı Adil Botan ve amatör sesler katılımcılara müzik ziyafeti sunarken, izleyiciler de halaya durdu. Etkinlik geceyarısına kadar sürdü.
İsviçre’de yaşayan Kürtler ise, 15 Ağustosu kırlarda kutladı. Geçtiğimiz hafta sonu İsviçre’nin Basel, Chur, Solothurn, Aarau, Luzern, St.Galen, Biel, Lozan ve Cenevre şehirlerinde biraraya gelen Kürdistanlılar, 15 Ağustos’u çoşkulu bir şekilde kutladı. İsviçre Kürt Halk Meclisleri tarafında organize edilen kutlamalarda, 15 Agustos’un Kürt halkına kazandırdıkları konuşularak, günümüzde bu direnişin kazanımlarla devam edeceği belirtildi.
RONİ YILDIRIM/AMSTERDAM - Y.Ö. POLİTİKA/PARİS-BASEL