15 tutsağa disiplin soruşturması

Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi

Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi

  • Urfa Cezaevi’nde eylemde olan 15 tutsak hakkında disiplin soruşturması başlatıldı.  

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK'lı tutsakların, "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" kampanyası kapsamında 27 Kasım'da başlattığı dönüşümlü açlık grevi, 4 Nisan'da sona erdi. Tutsaklar, 4 Nisan'dan beri mahkemeleri boykot ediyor, aile ve telefon görüşmeleri yapmıyor.

Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsaklar Abdusselam Demir, Selami Çiftçi, Şervan Muhammed, Cuma İbrahim, Muhammed Ayten, Kenan Doğan, Serdar Altaş, Mehmet Haşim Arslan, Ömer Arslan, Fadıl Tokay, Halil İbrahim, Kadri Devir, Abdullah Basyan, Osman Arslan ile İsmet Bali hakkında cezaevi idaresi tarafından disiplin soruşturması başlatıldı. 15 Nisan’da başlatılan soruşturmaya, kampanyaya katılmaları gerekçe gösterildi. AMED

 

* * *

Bir ayda 40 kolber katledildi

Kurdistan İnsan Hakları Ağı, son bir ayda 40’tan faza kolberin katledildiğini bildirdi.

İnsan Hakları Ağı, İran rejiminin Rojhilatê Kurdistan’da son bir ay içerisinde gerçekleştirdiği ihlallere ilişkin rapor yayımladı. Buna göre; 21 Mart – 20 Nisan 2024 tarihleri arasında 40'tan fazla kolber katledildi. Raporda, 36 aktivistin İran güçleri tarafından gözaltına alındığı, 6 aktivistin de hapis ve para cezasına çarptırıldığı belirtildi.

Raporda, rejimin ‘Jin jiyan azadî’ eylemlerinde katledilenlerin yakınlarına yönelik baskılarının devam ettiğine de dikkat çekildi.

İdam cezasına ilişkin ise bir ay içerisinde Urmiye Cezaevi’nde bulunan Kengawerli Efşin Bax Nişîn adlı tutuklunun idam edildiği hatırlatıldı.

Siyasi tutukluların durumuna ve yaşadıkları hak ihlallerine dikkat çekilen raporda, Urmiye Cezaevi’ndeki çok sayıda siyasi tutsağın hak ihlallerine karşı açlık grevine başladığı paylaşıldı.

Rapora göre;, son bir ay içerisinde Sine’de bir kitapçı ve Merîwan’da ise bir turistik mekan, ‘başörtüsü’ uygulanmaması gerekçesiyle kapatıldı. MAHABAD

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.