18 bin 905 çocuk savaş mağduru

Kadın Haberleri —

Foto: Paddy Dowling / Weam isimli çocuk 2014 yılında evinin önünde SİHA roketinin hedefi oldu.

Foto: Paddy Dowling / Weam isimli çocuk 2014 yılında evinin önünde SİHA roketinin hedefi oldu.

  • Çocuklar ve Silahlı Çatışmalara ilişkin 2021 raporunu yayınlayan BM, 21 ülkede ve bir bölgede en az 5242 kız ve 13.663 erkek çocuğun ağır ihlallerinin kurbanı olduğunu açıkladı. Raporda çocuk kaçırma ve tecavüz vakalarında da yüzde 20 artışın tespit edildiği kaydedildi.

Hafta başında BM, Çocuklar ve Silahlı Çatışmalara (CAAC) ilişkin bir rapor yayınladı. Rapor, 2021'de çeşitli çatışma biçimlerinin çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisini içeriyor.

24.000 bin hak ihlali

BM haber sitesinde geçen raporda, özetlenen tehlikeler arasında çatışmaların tırmanması, askeri darbeler ve yönetime el koymalar, uzun süreli ve yeni çatışmalar ve uluslararası hukuk ihlalleri yer alıyor. Raporda ayrıca sınır ötesi çatışmalar ve toplumlar arası şiddet, özellikle Çad Gölü Havzası ve Orta Sahel bölgelerinde çocukların korunmasını da etkilediği belirtiliyor.

.
UNICEF/Ashley Gilbertson / Ukrayna'da bir çocuk evinin önünde

Rapor, çocuklara yönelik yaklaşık 24.000 doğrulanmış ciddi ihlalin (her gün ortalama 65 ihlal) altını çiziyor. Çocukların öldürülmesi ve sakat bırakılması doğrulanmış en ağır ihlali olurken, bunu çocukların asker alınması, kullanılması ve insani yardım erişiminin engellenmesi izledi. 

Afganistan listenin başında

2021'de çocukların ağır ihlallerden en çok etkilendiği yerler Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC), İsrail ve İşgal Altındaki Filistin Toprakları, Somali, Suriye ve Yemen oldu.

.
Paddy Dowling /13 yaşındaki Kennedy Uganda'ya göç etmek zorunda kalmış. 

 

Rakamlar kararlılığımızı pekiştiren itici güç olmalı

Çocuklar ve Silahlı Çatışmalardan Sorumlu Genel Sekreter Özel Temsilcisi Virginia Gamba, “Silahlı çatışmalarda çocukların katlandığı korkunç koşulları tarif etmeye yetecek kelime bulamıyorum” diyerek şunları kaydetti: “Hayatta kalanlar ömür boyu derin fiziksel ve duygusal yaralar taşıyacak. Ancak bu rakamların çabalarımızı yıldırmasına izin vermemeliyiz. Bu rakamlar, aksine, çocuklara yönelik ağır ihlalleri sona erdirme ve önleme kararlılığımızı pekiştirmek için bir itici güç olarak hizmet etmeli. Bu rapor, silahlı çatışmalarda çocukları daha iyi korumak ve onlara gerçek bir iyileşme ve gelişme şansı verilmesini sağlamak üzere çalışmalarımızı yoğunlaştırmak için bir eylem çağrısıdır.” 

Gamba, kız ve erkek çocukların sıklıkla farklı risklerle karşı karşıya kaldıklarını ve müdahale stratejileri geliştirirken bu farkların anlaşılmasının önemli olduğunu açıkladı.

.
UNMISS/Nektarios Markogiannis /Güney Sudan / Temmuz 2019'da Çocuk Askerler serbest bırakıldı.

Yüzde 20 kaçırma ve tecavüz arttı

2021 Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar raporunda iki tür ihlalin kesin bir biçimde artış gösterdiği belirtiliyor. Birincisi; yüzde 20 artan kaçırmalar, ikincisi; tecavüz de dahil cinsel şiddet.

Okullara ve hastanelere yönelik saldırılar da pandemiyle birlikte artış gösterdi. 2800'den fazla çocuk, çatışmanın taraflarıyla fiilen veya sözde bağlantıları nedeniyle gözaltına alındı ve bu da onları işkence, cinsel şiddet ve diğer suistimallere karşı özellikle savunmasız hale getirdi. 

Etiyopya, Mozambik ve Ukrayna, bu bölgelerdeki düşmanlıkların çocuklar üzerindeki dramatik etkisini yansıtan endişe verici durumlar olarak Genel Sekreter Yıllık Raporuna eklenmiş durumda.

Savaşın bedelini  çocuklar ödüyor

İhlaller konusunda bazı bölgelerde ilerleme kaydedildi. Genel olarak, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kolombiya, DRC, Myanmar ve Suriye dahil ülkelerde silahlı kuvvetlerden ve gruplardan 12.214 çocuk serbest bırakıldı.

Özel Temsilci, silahlı kuvvetlerden ve gruplardan serbest bırakılan çocuklara kendi topluluklarıyla yeniden bütünleşmeleri için uygun desteği sağlamanın öneminin altını çizdi. 

Gamba, Yemen çatışmasını örnek vererek, “Barış süreçlerine ve müzakerelerine katılan taraflar, sürdürülebilir bir barışa ulaşmanın tek yolu olmaya devam ettiği için, çocukların haklarını ve ihtiyaçlarını görüşmelerine ve nihai anlaşmalarına dahil etmeyi düşünmelidir” dedi.

“Barış kaybolduğunda, bu trajik kaybın bedelini ilk ödeyen çocuklar oluyor. Çocuklarımızı korumak ve onlar için daha güvenli ve daha iyi bir gelecek sağlamak üzere harekete geçmek her zamankinden daha kritik” diye ekledi.

Rakamlarla tespit edilen hak ihlalleri

•Rapor, genel olarak çocuklara yönelik 23.982 doğrulanmış ciddi ihlalin altını çiziyor. Bu ihlallerin yüzde 15'i için faillerin tespit edilememesi, ardı sıra hesap verebilirliği de son derece zorlaştırıyor.

•21 ülkede ve bir bölgede en az 5242 kız ve 13.663 erkek çocuk ağır ihlallerin kurbanı oldu. Bu çocukların en az 1600'ü birden fazla ihlalin kurbanı oldu.

•8070 çocuk, patlayıcı kalıntıları, el yapımı patlayıcı cihazlar (EYP) ve mayınlar sonucunda öldü veya sakat kaldı ve bu da yaklaşık 2257 çocuğu etkiledi.

•6310 çocuk askere alındı ve çatışmada başka şekillerde kullanıldı.

•İnsani yardıma erişimin engellendiği 3945 vaka tespit edildi.

•Bazı bağlamlarda, insani yardıma erişim ve güvenlik kısıtlamaları, ciddi ihlallerin doğrulanması çabalarını engelledi.

Kaynak:news.un.org

Çeviri: Serap Güneş

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.