19 yıldır iktidardalar, 19 yıldır mağdurlar

  • Sancar: “19 yıldır iktidardalar, 19 yıldır mağdurlar. Bir bildiriden bir darbe tehdidi üretmeye çalışan iktidara da şunları hatırlatalım: Binlerce arkadaşımızın haksız ve hukuksuz bir biçimde tutuklanmasının adı nedir? Darbe değil midir?”
  • “HDP'yi denklem dışı bırakmaya çalışıyorlar ama biz seçimde ve bütün demokratik siyaset alanlarda bu ülkenin kilit gücü olduğumuzu yeniden göstereceğiz. Birlikte hareket ettikçe güçleniyoruz, iktidar ise bu güçten korkuyor.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Mithat Sancar, partisinin Meclis grup toplantısında gündemi değerlendirdi.

AKP’nin 104 emekli amiralin yayınladığı Montrö bildirisi üzerinden mağduriyet yaratmaya çalıştığını belirten Sancar, “19 yıldır iktidardalar, 19 yıldır mağdurlar” dedi ve ekledi: “Askeri ya da sivil bütün darbelere karşı her zaman en açık tutumu alan bir siyasi geleneğe sahibiz. Ama bir bildiriden bir darbe tehdidi üretmeye çalışan iktidara da şunları hatırlatalım: Eş genel başkanlarımızdan, belediye eş genel başkanlarımıza kadar binlerce arkadaşımızın haksız ve hukuksuz bir biçimde tutuklanmasının adı nedir? Darbe değil midir? Halkımızın belediyelerini kayyumlarla gasp etmek, halkın iradesine darbe değil midir? Milyonlarca oy alan partimiz hakkında kapatma davası açtırmak, demokratik siyasete bir darbe girişimi değil midir?”

‘HDP kilit güç’

Sancar’ın konuşmasından satır başları şöyle:

* “HDP’yi denklem dışı bırakmaya, HDP’ye saldırmaya çalışıyorlar. Ama biz seçimde ve seçim dışı bütün demokratik siyaset alanlarda bu ülkenin kilit gücü olduğumuzu yeniden göstereceğiz.”

* “Oylamasını tekrarladıkları iç güvenlik yasası benzeri düzenleme bir fişleme yasası. O yasa, olağanüstü hali kalıcı kılma çabasıdır. Darbeci zihniyetin ürünü bir yasadır. 28 Şubat’ın devamıdır, toplumla mücadele yasasıdır.”

* “Bu ülkenin yurttaşlarını tehlike olarak gören, her alanı güvenlik zinciriyle kuşatmaya çalışan bir zihniyet var. İşsizliğe, yoksulluğa çare aramazlar, tek bildikleri güvenlikçi yasalarla, polis uygulamalarıyla, yargı operasyonlarıyla halkı tehdit etmek ve sindirmeye çalışmaktır. Yapmaya çalıştıkları şey korku salarak iktidarlarını devam ettirme çabasıdır. Ama halk deyişidir, korkunun ecele faydası yoktur. Bir yerde korku salan bir iktidar varsa karşısında cesareti temsil eden güçler olduğu sürece başarılı olması mümkün değildir. HDP o cesaretin sembolü, adresidir. O nedenle bizlerle uğraşıyorlar.”

‘Yargı iktidara göre’

* “Yargı sistemi, iktidarın siyasi gündemine, ajandasına göre pozisyon almakta ve karar vermektedir. İktidar işareti verdiğinde yargı harekete geçmektedir, özellikle de savcılar. En son çarpıcı örneğini Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine giden süreçte ve sonrasında gördük. Gergerlioğlu halkın vekilidir, halkın vicdanıdır. HDP’nin mücadelesinin sembollerindendir. Gergerlioğlu hiçbir şekilde boyun eğmedi, başını dik tuttu. HDP budur, HDP onuru ayakta tutmanın, başı öne eğmemenin adıdır. O nedenle onlara dert olmaya devam edecektir.”

* “Bu sistemde bu kadar yolsuzluk, bu kadar talan nasıl olabiliyor? Çünkü denetim yok. Böyle denetimsiz bir sistemin sürekli kötülükler, yolsuzluklar ve çürümüşlük üretmesi kaçınılmazdır. Bu düzenin adı ‘Kürşatlar düzeni’dir. Yetiştirdikleri yeni nesil de ‘Kürşat nesli’ olmuştur. Bunu reddediyoruz!”

‘Birliğimizden korkuyorlar’

* “(Farklı demokratik çevrelerle) toplantılarımız bundan sonra da devam edecek. Bizler birlikte hareket ettikçe güçleniyoruz, iktidar ise bu güçten korkuyor. Hep söylüyoruz, korktukça panikliyor, panikledikçe öfkeleniyor hınç ve intikama yöneliyor. Ne yaparlarsa yapsınlar bizler bir arada olmaya, birlikte mücadele etmeye, toplumla birlikte tartışmalar yürütmeye ve birlikte yürümeye devam edeceğiz.”

* “Her gün kriz üreten, her gün sorunları büyüten, eşitsizlik ve adaletsizlik yaratan, toplumu kutuplaştıran, lime lime eden yönetim sisteminin altında yaşıyoruz. Sistemin ürettiği sorun ve krizler çokludur. Bu sistemde denetim yoktur, halk yoktur, yurttaş yoktur. Bu sistemde tek adam vardır tek adam etrafına çöreklenmiş gruplar sermaye grupları vardır. Yandaşlar vardır. İşte halktan, kopuk halkı hiçe sayan, yurttaşı yok eden böyle bir anlayışla yönetiliyor ülke. Ve bu ülkenin sorunlarını böyle bir anlayışla çözmenin mümkün olmadığını her seferinde, her olayda yaşıyoruz, yeniden bir kez daha tecrübe ediyoruz.”

‘Bu zihniyet faşisttir’

* Her gün HDP’yi saldırı için buldukları her imkanı pervasızca saldırmaya devam ediyorlar. Her gün yandaş kanallardan iftira atmaya devam ediyorlar. İktidarın küçük ortağı hedef göstermeyi sürdürüyor. Hatta partimizi hedef göstermeyi ve yargıya talimat vermeyi aştı artık. Yargıyı açıkça tehdit ediyor. AYM’yi çok açık bir şeklide tehdit ediyor. AYM Başkanı’nı hedef gösteriyor. Bu faşist bir zihniyettir. Ülkeye giydirmeye çalıştıkları sistem de tam budur; Faşizm. İşte bu faşizme geçit vermeyen halkların mücadelesidir. HDP’nin kararlı ve cesur yürüyüşüdür.

‘Mutlaka değişecek’

* “Bir ülkede eğer özgürlüğü ortadan kaldıran bir iktidar varsa, elbette özgürlük savunucularını hedef alır. Bir ülkede yoksulluğu sürekli büyüten bir iktidar varsa elbette yoksulları hedef alır, onları susturur. Bizler özgürlük, demokrasi, barış, onurlu bir yaşam isteyen; işinin aşının peşinde ekmeğini onurlu bir şeklide kazanıp onurlu bir yaşam sürdürmek isteyen insanların partisiyiz, bu mücadelenin partisiyiz. Bu mücadelede bir milim bile sapmayacağız, yolumuzdan asla şaşmayacağız. Bir zulüm düzenidir. Bu zulüm düzeni hep birlikte değiştirilmelidir, değişecektir, mutlaka değişecektir.”  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.