20 cezaevinden 3 bin ihlal

  • İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 20 cezaevinde son üç ayda 3 bin 118 hak ihlali yaşandığını bildirdi. 

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, cezaevlerinden aldığı başvurular üzerinden derlediği Kasım, Ekim ve Aralık 2021 hak ihlali raporunu açıkladı. 65 sayfadan oluşan üç aylık raporda, tutsakların faks, mektuplarının yanı sıra aile ve avukatların telefon veya direkt derneğe gelerek yaptığı başvurular ile basın yoluyla tespit edilen ihlaller yer alıyor. Rapor, Marmara Bölgesi’nde bulunan cezaevleri yanı sıra birçok cezaevini kapsıyor. Rapor, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi, Silivri Cezaevi Kampüs Cezaevleri, Tekirdağ 1 ve 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi, Edirne F Tipi, Kandıra F Tipi,  Bakırköy Kadın Kapalı,  Balıkesir Bandırma 1 Nolu T Tipi, Maltepe 2 Nolu L Tipi,  Gebze M Tipi, Şakran Kadın Kapalı, Van F Tipi CİK, Metris T Tipi, Bolu F Tipi, Kayseri Kadın Kapalı,  Adana Kürkçüler F Tipi, Kocaeli 1 Nolu T Tipi, Urfa 2 Nolu T Tipi, Aliağa Yeni Şakran 4 Nolu T tipi, Ümraniye E Tipi ve Konya Seydişehir Kapalı Cezaevleri olmak üzere 20  cezaevinde yaşanan ihlalleri de kapsıyor. 

Rapor, işkence ve kötü muamele; sağlık hakkı, iletişim hakkı, yeterli ve sağlıklı beslenme hakkı, suya erişim hakkı, öz bakım hakkı, infazda eşitlik ilkesi hakkının yanı sıra birçok hak ihlalinden oluşuyor. 

Raporda en çok ihlal başvurusunun olduğu cezaevleri arasında ilk sırada Silivri Cezaevi Kampüs Cezaevleri ile Tekirdağ Cezaevleri oldu. Üç ay boyunca alınan başvurular arasında en çok ihlal başvurusunun olduğu ay ise Kasım oldu. Toplamda ise 89 başvurunun yer aldığı raporda, bu başvuruların 76’sı siyasi tutuklulara ait. Yapılan bu başvurularında birçok ihlal saptandı. Rapora göre; Ekim’de yapılan 32 başvuru içinde bin 100, Kasım’da yapılan 33 başvuruda bin 268, Aralık’ta yapılan 24 başvuruda ise 750 ihlal yer aldı. Toplamda ise 2 bin 540 ihlalin yaşandığı tespit edildi. Bunun yanı sıra raporda basın yoluyla tespit edilen ihlaller de yer aldı. Bu yolla 578 ihlal tespit edildi. Başvuru ve basın yoluyla birlikte 3 bin 118 ihlalin tespit edildiği görüldü. Bu ihlaller arasında 8 yaşam ihlali de vardı. 

Rapora göre işkence, darp ve kötü muamele, “terör” kimliği dayatması, keyfi nedenlerle kınama ve soruşturma cezası ile zorla sevkler yoğunlukta oldu. Raporda, tutuklulara yönelik fiziki saldırılar, tehdit, darp, çıplak arama, baskın, hücre aramaları, işkence, kötü muamele, ırkçı ve ayrımcı yaklaşımlar, ölümle tehdit, hücre aramalarına polisin girmesi yanı sıra siyasi tutukluların bağımsızların koğuşuna geçmesi için zorlanması, askeri nizamda tek sıra halinde ayakta sayıma zorlanması, sağlık ve tedavi hakkı ve pek çok alanda ihlal yer aldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.