
Avukatı Fırat Aydınkaya'nın müvekkili Çomak'ın tutuksuz yargılanması için İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı başvuru reddedildi; duruşma 5 Eylül tarihine ertelendi.
Gazetemize konuşan İlhan Çomak'ın avukatı Fırat Aydınkaya kararın kendisini şaşırtmadığını söyledi. Aydınkaya, şunları söyledi: "Biliyorsunuz Türkiye'de yasalar değişir, mahkemeler değişir, hakimler değişir ama yargı bürokrasisine sinmiş Kürt alerjisi asla değişmiyor. Gerçekten de 2005 yılında koskocaman Ceza Muhakemesi Yasası değişti; yetmedi 6 yargı paketi geçti, yani yasaların tümü değişti. Devlet Güvenlik Mahkemeleri kaldırıldı; yetmedi Özel Yetkili Mahkemeler de kaldırıldı. Ama İlhan halen içerde. İşin arka planı bu. Kürtler söz konusu olunca yargının özeli, geneli fark etmediği bir kez daha tescil edildi böylelikle. Yine de İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne söz konusu İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının kaldırılması için itiraz ettik. Bakalım diyeceğim ama aslında sonuç ne yazık ki belli."
Bu bir sömürge hukuku
İlhan Çomak'ın ağabeyi Nazım Çomak, sırf inançlarından dolayı insanların boğazlarını kesenlerin suçüstü yakalandıkları halde yeni yasayla salıverildiklerine dikkat çekti. Çomak şunları söyledi: "Halklarımızın en nadide evladı Hrant'ımızın katledilmesinin talimatını veren devletin tetikçisinin talebi olmadığı halde tutukluluk üst sınırını 5 yılla sınırlayan yasa çıktıktan 75 dakika sonra salıverdiler. Kürtlere karşı her türlü insanlik suçu ve savaş suçu işleyen tetikçileri ve katilleri Silivri'de zımmi anlaşmalarla salıverdiler. Türk hukuk tarihinde olmayan bir biçimde eski Genelkurmay Başkanı'nın cezası Yargıtay'da onandığı halde hukukla oynayarak salıverildi. Bu kadar katil aramızda geziyorken durumu ağır olan hasta ve yaşlı tutsakları bırakmamakla onları ölüme terk ederek mi bu toplum barışacak? İki bebeği Lorin ve Özgür'ü içeri atınca çok mu demokratikleşecek Türkiye? Katillere ve çetelere uygulanan yasayı, 20 yıldır içeride yargılanan bir üniversite öğrencisine, İlhan'a uygulamamak... Bu sömürge hukuku değil de nedir? Coğrafyaya ve kimliğe göre yasa yaparak ya da uygulayarak mı adelet sağlayacaklar? Kardeşimi serbest bırakmama gerekçeleri İlhan'ın delilleri karartacağı ise, sorarım 20 yıldır işkence ve insanlık onuruna sığmayan yöntemler dışında ne yaptınız? Delil toplamadıysanız nasıl oluyor da 20 yıldır hep hüküm veriyorsunuz? Yine Türkiye'nin AİHM kararlarını dikkate alma zorunluluğu var. AİHM kararı gereği yeniden yargılama yapma zorundalar ancak Türk yargısı, askeri mahkemelerinin verdiği ilk kararda ısrar ederek AİHM kararını hiçe sayıyor. Ailesi adına İlhan'ın AİHM kararı gereği yeniden ve mevcut yasa gereği tutuksuz yargılanmasını ve her türlü mağduriyetinin giderilmesini, işkencecilerin tespit edilip cezalandırılmasını ve şu anda mevcut yasayı uygulamayanların hakkında da soruşturma açılmasını talep ediyoruz."
İlhan Çomak'ın ailesinin tutuksuz yargılanması için Adalet Bakanlığı'nın dikkatine başlattığı imza kampanyası devam ediyor.
SUNA ALAN/LONDRA