200 liraya peynir, 30 liraya süt!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Süt

Süt

  • Süt ve et üretimi yapan çiftçiler artan fiyatlardan yakınırken, “Tüketiciye yansıması çok daha kötü olacak. İnsanlar artık 200 TL’ye peynir, 30 TL'ye süt alabilecek” dedi. 

Ulusal Süt Konseyi (USK) 7,50 TL olan çiğ süt fiyatını 14 Ekim itibariyle litre başına net 8,50 TL’ye çıkardı. Ancak artış üreticiyi memnun etmedi. Haymana’nın Tepeköy Mahallesi’nde uzun süredir çiğ süt ve et üretimi yapan Fırat Yılmaz, bunun tüketiciye kötü yansıyacağını belirtti. 2014 yılında süt üreticiliğine başladığını söyleyen Yılmaz, “Özellikle son bir yıldır girdilerin ve maliyetlerin artmasından kaynaklı hayvanlarımızı kesime göndermek zorunda kaldık. Biz köydeyiz ve gidecek bir yerimiz yok. Memleketimiz  burası, ekonomik olarak yapabileceğimiz başka bir iş de yok” diyerek artan yem fiyatlarından şikayet etti. 

Fırat Yılmaz

 Üretimin devam etmesi için hayvanlarını kesmek zorunda kaldıklarını belirten Yılmaz, “Memlekette hayvan sıkıntısı var, süt üretimi sıkıntısı baş göstermiş durumda. Üretimi sürdürebilmemiz için devlet tarafından desteklenmek durumundayız. Süt serbest piyasaya bırakılırsa perişan olacaklar” uyarısında bulundu. 

Turgay Gözgöz

Tüketiciye yansıması acı olacak

 Süt üreticisi Turgay Gözgöz de hükümetin iki yıldır uyguladığı yanlış politikadan dolayı sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Girdi maliyetlerinin yüzde 100'ü bulması nedeniyle süt üretiminin sürdürülebilir yanının kalmadığının altını çizen Gözgöz şöyle konuştu: “Süt üretiyoruz, et üretiyoruz. Daha konsey açıklamadan yemin torbasına 15 TL zam geldi. Et de üretiyoruz, kendi besimizi yapıyoruz. Maliyet şuan 12 TL’yi geçti. Bunun tüketiciye yansıması daha acı olacak. 200 liraya kıyma, 200 liraya peynir, 30 liraya süt içecek bu insanlar. Yani bu politikanın sürdürülebilir bir yanı kalmadı. Hükümetin umursamaz tavrından vazgeçmesi ve buna yönelik politikalar üretmesi gerekiyor" dedi.

Çağlar Uymaz

Üretici çözüm istiyor

 Yaklaşık 15 yıldır süt üreticiliği yapan Çağlar Uymaz ise devlet politikalarını eleştirerek çözüm beklediklerini söyledi: “Son 1 yıldır üretim maliyetlerinin yüksek olması, vergilerin bizi zorlaması ve verilen desteklerin yetersiz olmasıyla beraber kooperatifimizde bulunan üyelerimiz, 10-12 hayvanını satmak zorunda kaldı. Şu an büyük sıkıntı içindeyiz, hayvancılığın geleceği için taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz. Yem fiyatı serbest piyasada ve devlet bunu desteklemiyor. Herkes kendine göre fiyat belirliyor. Veterinerlik konusunda da destek bekliyoruz. Şuan özel veterinerlerle çalışıyoruz ve yüksek fiyatlar biçiliyor. Kaba yemde de sıkıntımız var. Onları üretirken elektrik, mazot ve makina ekipmanlarına dair destek sağlanması şart.”

 MA/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.