
Van Barosu Cezaevi Komisyonu, TUYAD-DER ve BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'in tutsaklar ile yaptığı görüşmeler de sonuçsuz kaldı. TUYAD-DER Van Şube Başkanı Ahmet Aygün, taleplerin karşılanması ve açlık grevinin son bulması için Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Van F Tipi Kapalı Cezaevi Savcılığı ve cezaevi müdürü ile görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.
Cezaevi değil işkencehane
Van Milletvekili Özdal Üçer, "Taleplerinin karşılanması ve eylemlerinin son bulması için çalışıyoruz. Dileriz arkadaşların haklı demokratik ve meşru talepleri kısa zamanda kabul edilir ve yaşadıkları sorunlar giderilir" diye belirtti. Yıllardan beri Türkiye'deki cezaevlerinin sistematik bir şekilde işkencehaneye dönüştürüldüğüne vurgu yapan BDP Van Milletvekili Üçer, "Bu ülkede kalıcı bir barışın olabilmesi için bütün siyasi tutsakların ve Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü beklerken, cezaevi yetkililerinin kişisel kin ve öfkeleri ile cezaevlerinde bulunan insanlara karşı işkencelerde bulunması bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil" dedi. Gerçek bir barışın olabilmesi için bütün siyasi tutsakların serbest bırakılması gerektiğini dile getiren Üçer, "Siyasi tutsakların demokratik siyaset yapabilmeleri hakkının tanınması gerekiyor. Umut ediyoruz ki artık cezaevlerinde hiçbir siyasi tutsak kalmaz. Ve ülkemize barış ve kardeşlik gelir" dedi.
Talepleri şunlar
Açlık grevinde tutsakların talepleri şöye: "Tutsakların açık ve kapalı ziyaret koşullarının düzeltilmesi; Oda çıkışlarında yapılan gereksiz aramaların kaldırılması; Hasta tutsaklar başta olmak üzere hastane sevklerinin düzenli yapılması; Hasta tutsakların istenilen raporlarının oyalamadan en kısa sürede verilmesi; Sosyal aktivitelerinde hak ihlallerine son verilmesi; Yaşanan hak ihlallerinden dolayı yapılan kapı vurma eylemi sonrası 150 tutsağa disiplin adı altında verilen iletişim cezası, hücre cezası ve buna benzer uygulanan cezaların derhal kaldırılması; Oda baskınlarının yapılmaması; Yemeklerin yenilebilecek hale getirilmesi."
HABER MERKEZİ
Bir aydır açlık grevinde
İzmir Aliağa'da bulunan Şakran 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Edip Toksoy adlı tutsağın, bir aydır açlık grevinde olduğu öğrenildi. İzmir TAYDER üyelerinin cezaevine gönderdiği avukatlar aracılığı ile Toksoy'un bir ay önce cezası bitmesine rağmen tahliye edilmeyerek, disiplin cezası olduğu gerekçesiyle hücreye atıldığı bilgisine ulaşıldı. Yüzde 80 engelli raporu olduğu belirtilen Toksoy'un, bir aydır kaldığı hücrede açlık grevinde olduğu belirtilirken, sağlık durumunun ciddi olduğu öğrenildi.