26 yıl önce girdikleri Emniyet’ten çıkamadılar

  • Kayıp yakınları, hindi siparişi üzerine 31 Aralık 1995’te gittikleri Silopi Emniyeti’ne giren ve bir daha binadan çıkmayan Emin ve Mehmet Fındık kardeşler ile Ömer Kartal’ın akıbetini sordu. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla sürdürdükleri eylemin 647’ncisini online gerçekleştirdi. Eylemde, Şırnak’ın Silopi ilçesinde 31 Aralık 1995’te hindi götürmek için gittikleri Emniyet Müdürlüğü’nde bir daha kendilerinden haber alınamayan üvey kardeşler Emin ve Mehmet Fındık ile Ömer Kartal’ın akıbeti soruldu. Fındık kardeşler ve Kartal’ın hikayesini, İHD Yönetim Kurulu Üyesi Büşra Eylül Özgültekin anlattı.

Hindi siparişi verildi

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Xezayî (Doruklu) köyünde 13 yıl muhtarlık yapan Mehmet Fındık, çevresinde yardımsever olarak bilinen biriydi. Emin Fındık ise sürücüydü ve Irak’a ticari mal taşımacılığı yaparak geçimini sağlıyordu. Ömer Kartal da iki akrabalarıydı. 31 Aralık 1995’te Saat 13.30’da telefonla aranan muhtar Mehmet Fındık’a “Jandarma Komutanlığı’ndan arıyoruz. Bize yılbaşı için 3 tane hindi getirin” denildi ve bunun üzerine Fındık kardeşler ile Kartal, sipariş edilen hindileri alıp kendilerine ait Renault Brodway otomobil ile yola koyuldu.

Girdikleri binadan çıkmadılar

 Silopi’ye ulaştıktan sonra Mehmet Fındık, yanına aldığı iki hindi ile Jandarma Komutanlığı’na gittiği ve bir süre sonra geri döndü. Üç kişinin ardından Emniyet Müdürlüğü önüne gitti. Mehmet, yanındakilere ‘Siz burada bekleyin, ben bırakıp geliyorum’ diyerek yanına aldığı iki hindi ile Emniyet binası girdi. Mehmet Fındık uzun bir süre geçmesine rağmen geri dönmedi. Önce Ömer Kartal, Mehmet Fındık’ı sormak için binaya girdi, ancak o da geri dönmedi. Daha sonra girişteki görevli, dışarıda bekleyen Emin Fındık’ı çay içmek üzere binaya davet etti. Emin Fındık da girdiği binandan çıkmadı.

Korucu başı panikle çıktı

 Üç kişiden haber alamayan ve aralarında kadınların da yer aldığı yakınları, Silopi Emniyet Müdürlüğü önünde toplandı, ancak panzerler tarafından engellendi. Görgü tanıkları bu esnada korucu başı Çetin Uçar’ın kardeşi Tahir Uçar ve beraberindeki 2 kişinin panik bir halde Emniyet binasından çıkarak yakınlardaki bir dükkana girdiklerini gördü. Üç kişinin yakınları ve köylüler, ertesi gün yine Silopi Emniyet Müdürlüğü önüne gitti. Fındık kardeşlere ait otomobil, Silopi’de bir ara sokakta plakası ve teybi sökülmüş halde bulundu.

Girişimlerden sonuç çıkmadı

 Kaybedilen üç kişinin yakınları, Silopi ve Cizre Kaymakamlıklarına, Cumhuriyet Savcılığı’na ve Emniyet Müdürlüğü’ne başvurularda bulundu, ancak bu girişimlerden bir sonuç çıkmadı.

Adalet arayışına devam

 Kesintisiz bir şekilde adalet arayışlarını sürdürdüklerini belirten Özgültekin, maruz kaldıkları tüm baskı ve yasaklamalara rağmen adalet arayışlarından hiç vazgeçmeyeceklerini söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.