27 merkez, tek talep: Diktatörü yargıla!

Kadın Haberleri —

.

.

  • TJK-E’nin çağrısıyla Avrupa’nın birçok merkezinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, işgalci Türk devleti ve ona bağlı çetelerin dünyanın gözü önünde Efrîn’de gerçekleştirdiği kadın kırımı nedeniyle Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uluslarası mahkemelerde yargılanması için tüm kurumların harekete geçmesini istedi. 

HABER MERKEZİ

Türk devleti ve çetelerinin 18 Mart’ta işgal ettiği Efrîn’de kadına yönelik saldırıları, katliam, tecavüz, kaçırma uygulamaları ve doğa ve kültür kırımı Almanya, İsviçre, Fransa, Danimarka, Hollanda, İtalya, Kıbrıs ve Avustralya’da kitlesel protesto edildi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E)  20 Şubat eylem çağrısıyla bir araya gelen Kürdistanlılar ve Kürdistani tüm kurum ve örgütler, Avrupa Demokratik Güç Birliği bileşenleri ve Alman sol gruplar, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetimi altında kaçırılan, fiziki işkence ve tecavüz edilen, katledilen Efrînli kadınlar için adalet istedi.

'İşgale Hayır, Kadın Kırımına Hayır' sloganıyla yapılan protesto eylemlerinde “Efrîn’in özgürleşmesi için sürdürülen direniş bizim direnişimizdir” mesajı verildi.

‘Efrînli kadınlar için adaleti sağlamak tüm dünya kamuoyunun görevidir’ denilen açıklamalarda, Erdoğan’ın uluslararası mahkemelerde yargılanması ve kadın kırımının suç olarak tanınması talep edildi. Bunun için Birleşmiş Milletler’in Efrîn’de yaşanan kırım için acilen harekete geçmesi, Avrupa Konseyi’nin işgalci Türk devletine yaptırımlar uygulaması istendi. 

ALMANYA

Başkent Berlin başta olmak üzere, Düsseldorf, Heilbronn, Mannheim, Stuttgart, Hannover, Hamburg, Frankfurt, Saarbrücken, Freiburg, Oldenburg, Kiel ve Münih’te Efrîn’deki soykırım uygulamaları protesto edildi.

Berlin’de Alexanderplatz’da bir araya gelen eylemciler, Rusya Konsolosluğu önüne gelerek, Türk devletinin işgal ettiği Efrîn’in siyasi ve demografik yapısını değiştirerek işgali ve katliamları meşrulaştırma çabası içerisinde olduğu yönünde açıklamalarda bulundu. Yürüyüş, Brandenburg Tor’da sona erdi.

Almanya Kürt Kadınlar Birliği’nin (YJK-E) Düsseldorf’ta düzenlediği eyleme Kuzey Vestfalya Eyaleti çapında katılım sağlandı. DGB Hause önünde başlayan ve Corneliusplatz’a kadar süren yürüyüş boyunca Türk devletinin Efrîn işgali, işlediği savaş suçları ve insan hakları ihlalleri anlatıldı, bildiriler dağıtıldı. Yürüyüş öncesinde telefonla katılan PYD Eşbaşkanı Eyşe Hiso’nun konuşması megafonla dinletildi. Efrîn için sokaklara çıkan halkı selamlayan Eşbaşkan, “Efrîn, varlığıyla, direnişiyle, coğrafyasıyla ve direnişçi kadın kimliğiyle canlıdır. Biz Rojava olarak gücümüzü, moralimizi direnen halkımızdan alıyoruz. Efrîn için her zaman ayakta olacağız. Efrîn nefes alma gerekçemizdir" dedi.

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, TJK-E aktivisti Besime Konca ve YJK-E Temsilcisi Ayten Kaplan da birer konuşma yaptı. Konca konuşmasında direnen halkı selamlayarak, “Ant içiyoruz ki, Efrîn'de kaçırılan, katledilen, tecavüz edilen kadınların intikamını alana, kadınların özgürce yaşayacağı Kürdistan'ı kurana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Heilbronn’un Harmonie Meydanı’nda düzenlenen eylemde Halk Savunma Güçleri’nin (HPG) Garê savunması da selamlandı.

Mannheim’de Merkez Tren İstasyonu önünde bir araya gelen halk, Efrîn’de yaşananlara karşı sessizliği protesto etti, ‘Efrîn’i savunmak için alanlarda olmaya devam edeceğiz’ denildi.

Stuttgart’taki eylem ise Rotebühlplatz’da yapıldı. Die Linke Eşbaşkanı Bernd Riexinger, Almanya’nın derhal Türkiye ile olan işbirliğini durdurmasını talep ederek, Efrîn’deki suçlara ortak olmamasını istedi.

Hannover’de YPG ve YPJ bayraklarını gerekçe gösteren Alman polisi saldırma girişiminde bulundu. Yapılan konuşmalarda “Efrîn'de vahşet ve baskıya uğrayan, kaçırılan kadınlar için mücadelemizi büyüteceğiz” denildi.

Freiburg Alte Synagog meydanında yapılan eylemde, Nûda Kadın Meclisi bileşenleri, “Diktatörü yargılamak için 100 neden” kampanyası kapsamında imza topladı.
Oldenburg Marktplatz’da düzenlenen yürüyüş “Bijî Berxwedana Garê”, “Bijî Berxwedana Efrînê”, “Bijî Berxwedana Zindanan” sloganları ile Garê, Efrîn’deki direniş ve tutsakların açlık grevi selamlandı.

Kiel’de HBF önünde Kiel Jiyana Jin’ın organize ettiği yürüyüşte, Türk devletinin soykırımcı politikaları, “Kadına uzanan eller kırılsın”, “Tecavüz bir devlet politikasıdır” ve “Jin, jiyan, azadi” sloganlarıyla protesto edildi.

Münih’te Alman sol örgütlerin düzenlediği NATO Güvenlik Konferansı karşıtı eylemde Efrîn’de Türk devletinin işgali ve işlediği suçlar da protesto edildi. Türk devletinin Efrîn'de katlettiği sivillerin posterlerini ve katliamları kınayan pankartlar taşıyan kitle, NATO'nun bu suça destek verdiğini belirtti, NATO ülkelerine iki yüzlü politikalarına son vermesi çağrısında bulundu.

Hamburg’daki eylem Sternschanze’deki tren istasyonu önünde yapıldı. Aktivist Anja Flach yaptığı konuşmada, Kürdistan’da tecavüzün ve kadına yönelik şiddetin Türk devletinin politikası olarak hayat bulduğuna dikkat çekti. Paris Katliamının bizzat Türk kontrgerillası ve onun uzantılarıyla işlendiğinin devlet tarafından itiraf edildiğini belirten Flach, “Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i katlettiklerini kendi ağızlarıyla itiraf ettiler. Başta Fransa devleti olmak üzere bu tür itiraflar doğrultusunda davanın yeniden görülmesi gerekir. Avrupa’da tek bir Kürt kadın ya da erkek siyasetçi katledilirse bunun katili kesinlikle diktatör Erdoğan ve MİT olacaktır” dedi.

Saarbrücken’de Europagaleri önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’deki vahşetini anlatan pankart ve dövizler taşıdı. Bu vahşete karşı dünyanın sessiz kaldığı da kaydedilen konuşmalarda, “Bu vahşete karşı sesini çıkarmayanlar, en az vahşeti yapan faşist Türkiye kadar suçludur” denildi.
Frankfurt’ta HBF önünde başlayan eylem, Hauptwache’de düzenlenen bir miting ile sona erdi.

HOLLANDA

Hollanda’nın Den Haag, Arnhem ve Amsterdam kentlerinde düzenlenen eylemlerle Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’de  kadına yönelik savaş suçları protesto edildi, suçların başlıca faili Erdoğan’ın yargılanması istendi. 

Den Haag’daki eylem Ronahi Kadın Meclisi öncülüğünde Hollanda Parlamentosu önünde gerçekleştirildi. Eylemde Türk devletinin Efrîn’de işlediği savaş suçları anlatıldı; binden fazla kadının kaçırıldığı, fidye ödenmesiyle kurtarılan kadınların ise tecavüz, işkence ve cinayete tanık olduğu kaydedildi.

Arnhem’deki eylemin adresi Willemsplein’di.

Başkent Amsterdam’da da Radikal Dayanışma grubunun kapitalizme karşı düzenlediği eylemde, Türk devletinin Efrîn’i işgali protesto edilirken, global kapitalizme karşı global dayanışma ve mücadele çağrısı yapıldı.

FRANSA

Paris’in Evry banliyösünde Türk devleti ve çetelerinin denetimindeki Efrîn’de işlenen suçlar protesto edildi. Burada bir konuşma yapan Eylem Varto, “Kürtlerin kadim kenti olan Efrîn, Türk devletine bağlı çeteler tarafından işgal altına alınmış, katledilmiş ve kadınlar tecavüz edilmiştir. Avrupa başta olmak üzere bütün halklar bu vahşete karşı harekete geçmelidir. Kaçırılan ve tecavüz edilen kadınlar için mücadelemizi büyüteceğiz” dedi. 
Gringy garına doğru yürüyüşe geçen halk, sık sık “Bijî berxwedana Efrînê” sloganını attı. Eylemden sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için BM Genel Sekterliğine mektup gönderildi. 

Marsilya’nın Canabiere ve Rennes’in Colombier meydanları da boş değildi. Türk devletinin Efrîn’de işlediği suçların teşhir edildiği eylemlerde Garê saldırısı sonrası Türk yetkililerin Paris katliamındaki rolünü itiraf ettiği hatırlatıldı ve Avrupa devletlerinin, özellikle de Fransa’nın Türk devletinin Avrupa’daki Kürt siyasetçilere yönelik saldırı tehdidine karşı önlem alıp harekete geçmesi gerektiği belirtildi.

Lorient’in Place Aristide-Briand alanında bir araya gelen halk, şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti, Efrîn direnişini sahiplenme çağrısı yaptı. 

İSVİÇRE

Basel’in Die Welt Park alanında aynı amaçla düzenlenen mitingi, polis salgın bahanesiyle engellemek istedi. Bunun üzerine oturma eylemiyle yol trafiğe kapatıldı. Tertip Komitesi adına yapılan konuşmalarda, "Tüm dünyanın gözü önünde Türk devleti tarafından Efrîn'de işgal ve katliamlar yapılıyor. Gözlerinizi, kulaklarınızı, ağzını kapatarak üç maymunu oynadığınız müddetçe suça ortak olacaksınız. Bizler Kürt halkının mücadelesini sahiplenerek alanlarda olmaya devam edeceğiz. Salgın şartlarında bugün kadınlar ve çocuklar katledilebiliyorsa, biz de sokakları doldurmaya devam edeceğiz" denildi.
Sivil itaatsizlik eylemlerine devam ederek merkez tren istasyonu içine giren kitle, burada uzun süre slogan attıktan sonra eylemi sonlandırdı. 

DANİMARKA

Başkent Kopenhag’da Kürdistanlılar Efrîn için alanlara çıktı. Belediye meydanında bir araya gelen grup, Türk devletinin Efrîn’de kadınları ve sivilleri katlettiğine, Kürt kazanımlarına dünyanın gözü önünde saldırdığına dikkat çekti. Efrîn’de katledilen ve kaçırılan kadınlar için mücadelenin Efrîn özgürleşinceye kadar süreceği mesajı verildi. Kampanya kapsamında imza da toplandı. 

KIBRIS

Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’de kadına yönelik işlediği suçlar Kıbrıs’ın Limassol kentinde de protesto edildi. Molozpark’ta bir araya gelen eylemciler, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berwedana Efrînê”, “Faşist Erdoğan”, “Bijî berwedana Garê” sloganlarını haykırdı.

İTALYA

Başkent Roma’da Staffetta Sanitaria Rojava ve Gam Centocelle Roma, Rojava 3D prosthetics Project, Forte Prenestina Centocelle gruplarının katılımıyla açık hava etkinliği düzenledi.

AVUSTRALYA

Melbourne’de yaşayan Kürdistanlılar, “Abdullah Öcalan'a özgürlük” kampanyası kapsamında Türk devletine bağlı çetelerin işgali altındaki Efrîn’de yaşanan hak ihlallerini protesto etti. Kürt Kadın Derneği üyesi Öznur Akbaş, faşist Türk devletinin Efrîn’de Kürt halkına karşı savaş suçu işlediği, insan kaçırdığını, kadınlara tecavüz ettiğini, demografik yapıyı değiştirdiğini dile getirdi.
Sydney'de Kürtler ve dostları, "kadın kırımına hayır" diyerek Türk devleti ve çetelerinin derhal Efrîn'den çekilmesini istedi. Eylemde ‘Diktatörü yargıla’ kampanyası için  başlatılan imza kampanyasına da destek verildi, "Katil Erdoğan" sloganları atıldı.

 

Efrîn halkından görkemli selamlama

Efrîn’de binlerce kişi, Avrupa’daki halkın işgalci Türk devletinin kadınlara yönelik işlediği suçları protesto etmek için yaptığı eylemleri, gerçekleştirdiği yürüyüşle selamladı.

Til Qirah köyü ve Serdem Kampı arasındaki anayolda bir araya gelen binlerce Efrînli, Çağın Direnişi ve Til Rifat katliamı şehitlerinin fotoğraflarını taşıyarak yürüyüşe geçti.
Kitleye hitaben konuşan Efrîn Kantonu Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Mihemed Ebdo, “Efrîn’de halka yönelik işlenen suçlara eylemleriyle karşı çıkan Avrupa’daki Kürdistanlıları devrimci selamlarımızı gönderiyoruz. Direngen Efrîn halkı talan edilmiş evlerde ve kamplarda aralıksız saldırılara ve ablukaya karşı direniyor ve tüm dünyaya kimsenin Efrîn halkının iradesini kıramayacağını ve haklarını talep etmekten vazgeçiremeyeceğini gösteriyor. Dünyadaki tüm Kürt halkını mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Özgürlüğün vakti geldi” dedi.

Kongreya Star Efrîn Yürütme Kurulu üyesi Şêrin Hesen ise Efrînli yurttaşların tüm saldırı ve engellemelere rağmen direnişini sürdürdüğünü ve Efrîn başta olmak üzere işgal edilen bölgeler özgürleştirilene kadar direnmeye devam edeceğini kaydetti.
Yürüyüş, Çağın Direnişi’nin selamlandığı sloganlarla sona erdi.

Video: https://vimeo.com/514966414

https://vimeo.com/514966414

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.