3 ayda 23 tutsak katledildi

  •  İHD Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu, İç Anadolu bölge cezaevlerinde son 3 ayda 23 tutuklunun katledildiğini, tutukluların en az 20 kez işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu, İç Anadolu bölgesinde bulunan cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini içeren 3 aylık raporu dernek binasında açıkladı. Rapor, İHD Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu’na yapılan başvurular, avukatların cezaevlerine yaptıkları ziyaretler, tutukluların yolladığı mektuplar ve aile görüşmelerinden derlendi.

İHD’nin 2022 yılı Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları içerisinde derneğe yapılan 71 başvuru nezdinde hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için ilgili kamu kurumlarına yazı gönderdiği belirtildi. 

Basın toplantısında rapor, İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Çevirmen ile İHD'den Ömer Faruk Yazmacı ve Ümitcan Akbulut tarafından açıklandı. 

Tutsaklar katlediliyor

Çevirmen, 2022 yılı Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında en az 23 tutuklu katledildiğini, 10 tutuklu ağır hastalıkları nedeniyle katledildiğini, 11 tutuklu şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğini, 4 tutuklunun da intihar ettiğinin iddia edildiğini, bir tutuklunun ölüm nedenin ise öğrenilemediğini söyledi. 

Açlık grevleri sürüyor

Çevirmen, infaz yakma, tedavi hakkının engellenmesi ve keyfi olarak verilen disiplin cezaları nedeniyle cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerinin sürdüğünü kaydetti. 

Siyasi olduğu için tedavi edilmedi

Çevirmen, cezaevlerinde en az 651’i ağır olmak üzere en az bin 517 hasta tutuklunun bulunduğuna aktararak, derlenen veriler ve gelen başvurular çerçevesinde İç Anadolu Bölge Hapishanelerinde en az 48 tutuklunun sağlık hakkının ihlal edildiğini belirtti. 

Tutsakların göz ameliyatı, diş tedavileri, hastane kontrollerinin yapılmadığını söyleyen Çevirmen, gelen başvurularda bir tutsağın siyasi tutsak olduğu için tedavisinin yapılmadığını ifade etti. Kovid-19 tedbirlerine uyulmayarak hastaların sağlığının riske atıldığını kaydeden Çevirmen, ağır hasta tutsakların infazlarının keyfi olarak yakıldığını söyledi.

İşkence artıyor

Çevirmen, son 3 ayda en az 20 tutuklunun işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını belirterek, Adalet Bakanlığı’nın bu konudaki verileri paylaşmaması, hapishanelerle haberleşmenin sürekli olarak engellenmesi, haberleşmenin sıkı bir biçimde denetlenmesi, özellikle taşra hapishanelerinden haber alma konusunda yaşanan güçlükler, adli mahpusların yaşadıklarını basına, yetkili makamlara ve insan hakları örgütlerine iletmemesi nedeniyle işkence ve kötü muameleye maruz kalan tutuklu sayısının belirtilen sayının çok üzerinde olduğunu vurguladı. 

Keyfi disiplin cezaları

Cezaevlerinde her türlü hak talebine ve ihlallere karşı verilen tepkilere cezaevi idarelerinin tutanak tutarak ve disiplin soruşturması başlatarak karşılık verdiğini ifade eden Çevirmen, bu uygulamaların tutukluların birbirleriyle selamlaşmaları ya da hal-hatır sormaları gibi son derece keyfi gerekçelere dayatıldığını belirtti. Çevirmen, şunları söyledi: “Hapishane yaşanan hak ihlallerini ve baskıları dışarıya bildirmek de disiplin soruşturmasına gerekçe olabiliyor. Disiplin soruşturmaları neticesinde tutsak haberleşme hakkı cezaları, hücre cezaları verilebilmektedir. Ancak daha önemlisi bu soruşturma ve cezalar bahane edilerek infazları yakılmaktadır. Zaten İnfaz Kanunu’ndan kaynaklanan haklar hapishane idarelerinin tercihlerine göre uygulanabilmektedir. Ağır hasta olan ve cezalarının son yılında olan mahpuslar, iyi hali olan mahpuslar dahi tahliye edilmemektedirler. Disiplin soruşturmaları ve cezalar nedeniyle iyi halden denetimli serbestlik hakkı zaten mahpuslara kullandırılmamaktadır.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.