3 bini aşkın sübyancı rahip tespit edildi

Kadın Haberleri —

.

.

  • Fransız Katolik Kilisesi'nde  çocuklara tecavüz olaylarının ortaya çıkmasıyla başlatılan araştırma tamamlandı. Araştırmada 1950'den bu yana 3 bini aşkın sübyenci rahibin görev yaptığı tespit edildi. Bir komisyon üyesi bugün açıklanması beklenen raporun ‘bomba etkisi’ yaratacağını belirtti.

Fransız Katolik Kilisesi’nde  çocuklara tecavüz olaylarının ortaya çıkmasıyla başlatılan araştırma tamamlandı. Araştırmada 1950’den bu yana 3 bini aşkın sübyancı rahibin görev yaptığı tespit edildi. Bir komisyon üyesi bugün açıklanması beklenen raporun ‘bomba etkisi’ yaratacağını belirtti.

Fransız Katolik Kilisesi’nde 2018 yılında çocuklara tecavüz edildiğini ortaya çıkması üzerine Katolik Kilisesi hiyerarşisi ve dini kurumlar tarafından 21 kişilik bağımsız bir komisyon oluşturuldu. Komisyon iki buçuk yıldır sürdürdüğü araştırmayı sonuçlandırdı. Tamamı 2 bin 500 sayfadan oluşan raporun salı günü yayınlanacağı duyurulurken, yapılan araştırmaya göre 1950’den bu yana 3 bini aşkın sübyancının Kilisede görev yaptığı tespit edildi. 

Rapor ‘bomba etkisi’ yaratacak

Konuya ilişkin AFP’ye konuşan Komisyon Başkanı Jean-Marc Sauve, 2 bin 900 ile 3 bin 200 arasında sübyancı rahip veya diğer Kilise görevlilerini saptadıklarını söyledi. Sauve, bunun “asgari bir tahmin” olduğunu da sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz mart ayında komisyon tarafından tahmini kurban sayısının 10 olacağı dile getirilirken, kamuoyuna açıklanacak raporun Fransa Piskoposlar Konferansı’na (CEF) ve Dini Enstitüler ve Cemaatler Konferansı‘na (Corref) teslim edileceği belirtildi.
AFP’ye konuşan ve ismini vermeyen komisyonun bir üyesi raporun, “bomba etkisi” yaratayacağını belirtti.

45 alanda çözüm önerileri

Rapor ayrıca, mağdurların dinlenmesi, olayların önüne geçilmesi, rahiplerin ve din insanlarının eğitimi, kilise hukuku ve kilise yönetiminin dönüştürülmesi gibi 45 farklı alanda çözüm önerileri de sunacak.

İşi parayla kapatabilirler

Yaşanan olayların çoğunun zaman aşımına uğramış ya da faillerin ölmüş olması nedeniyle yasal sürecin işlemeyeceği belirtilen raporda, kilise mahkemelerinin ise şeffaflıktan yoksun olduğu belirtiliyor.

Sürecin nasıl işleyeceği konularına ilişkin olarak din görevlilerinden açıklamalar gelirken, Fransız Piskoposluk ise, suçların giderilmesi yerine mali katkı uygulamasının devreye sokulacağının sinyallerini verdi.  

Kaynak: Euronews ve AFP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.