30 öğrenciye 400 yıl ceza


BDP’nin gençlik yapılanması DYG üyesi 19’u tutuklu 30 öğrenci hakkında 400 yılı aşkın hapis cezası isteniyor. Şuçları; Şerzan Kurt ve Aydın Erdem’i anmak, 1 Mayıs ve 1 Eylül mitinglerine katılmak.
İstanbul’da 17 Mayıs 2011 tarihinde Demokratik Yurtsever Gençlik (DYG) üyesi gençlerin evlerin yapılan eşzamanlı baskında 30 öğrenci gözaltına alınmış 19’u hakkında tutuklama kararı verilmişti. Şafi Onat, Mehmet Özcan, Kenan Dede, Fırat Baran, Mehtap Oktar, Tuğba Kahraman, İlhan Koyu, Adem Şahin, Volkan Boyraz, Müslüm Karayazgan, Yılmaz Sarı, Fatma Özdemir, Talat Şeyhanoğulları, Cihan Dara, Şilan Dörtyama, Ahmet Çoban, Hamza Kurt, Abdulkahar Karasaç ve Sezar Duruk isimli öğrenciler „örgüt üyeliği ve propagandası“ suçlamasıyla 9 aydır tutuklu. 30 öğrenci hakkında 400 yıldan fazla hapis cezası istenirken; öğrencilerin bir kısmının „örgüt üyeliği“ suçlamasıyla 6 kez, kiminin ise „örgüt propagandası suçlamasıyla 4 kez cezalandırılması isteniyor.
9 ay sonra iddianame hazır
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan gençlerle iddianame hazırlandı. Skandal denilecek suçlamaların yeraldığı iddianamede öğrencilerin katıldığı demokratik eylemlerin tamamı ‘yasadışı örgüt eylemi’ olarak kabul ediliyor. Dosyaya delil olarak da öğrencilerin yapmış oldukları telefon görüşmeleri, yapılan yasal basın açıklamaları ve Marmara, İstanbul ve Boğaziçi üniversitelerinde karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan olayların da yer aldığı 45 eyleme yer veriliyor. Öğrencilerin üniversite içinde çıkan olaylarda yer aldıklarına kanıt ise, üniversitede olduklarını gösteren fotoğrafları ve videolar. Dikkat çekici diğer bir nokta ise; 45 eylem arasında bulunan 17 eylemin farklı Asli ve Sulh ceza mahkemelerinde daha önce görülmesi ve „kovuşturmaya yer olmadığından“ görevsizlik ile sonuçlanması.
Demokratik eylem suç
Öğrencilerin katıldıkları için suçlu ilan edildikleri eylemlerden bir kısmı şöyle: „Şerzan Kurt ve Aydın Erdem anmaları, Halepçe Katliamı’nın yıl dönümünde İstanbul Üniversitesi’nde yapılan protesto eylemi, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Kadıköy’de düzenlenen miting, 1 Mayıs Dünya Emekçiler Günü nedeniyle Taksim’de düzenlenen miting ve DTP ile BDP’nin çeşitli yerlerde düzenlenen yasal basın açıklamalarına katılmak.“
Halay şüpheyi arttırdı
Öğrencilerin kampüs içinde düzenledikleri etkinliklerde Kürtçe parçalar eşliğinde halay çekmeleri de „suç şüphesini artırıcı delil“ olarak gösterildi. Dokuz aylık tutukluk döneminden sonra 30 öğrenci, 7 Şubat tarihinde Çağlayan Adliyesi’nde hakim karşısında çıkarılacak.
MÜTHA ÇETİN - DİHA/İSTANBUL
