30 yıl savaştılar

Berçem Tûrcel (Hibrize Özdurak / Mêrdîn) - Kînda Zîn (Fatma Onur / Mereş)

Berçem Tûrcel (Hibrize Özdurak / Mêrdîn) - Kînda Zîn (Fatma Onur / Mereş)

  • İki kadın militan, komutan ve öncü, 30 yıl boyunca bütün zorluk ve güzelliklere tanıklık ederek özgürlük tarihinin parçası haline geldi. Bir nebze de olsa ikircikliğe düşmeden Kirdistan'ın dört parçasında sömürgecilere meydan okudular.

PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi, Berçem Tûrcel'in (Hibrize Ozdurak) 15 Haziran 2022’de; Kînda Zîn'in (Fatma Onur) ise 28 Ekim 2022’de Türk ordusunun Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırılarında şehit düştüğünü duyurdu.

Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Zap, Metîna ve Avaşîn alanlarında Kürt halkının evlatlarının fedai ruhla direnerek zaferi garantilediği ve bu yolda her gün büyük şehadetler yaşandığı belirtildi. Apocu ruhla direnen fedaileri, şehadetleriyle çelikten iradenin eşsiz halkalarını oluşturduğu kaydedilen açıklamada, "Şayet bugün Kürt varlık-yokluk savaşında ordulaşmasını sürdürüyorsa bu kahraman şehitlerim sayesindedir. Kurdistan’ın her parçasında her an direniş destanları yazılmaktadır" denildi.

Şehadetlerini duyurdukları iki kadın gerillanın kadın özgürlüğü çizgisinin güçlendirilmesinde önemli roller oynadığı hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Berçem Tûrcel ve Kînda Zîn şahsında tarih ve özgürlük karşısında kendimizi borçlu hissediyor, başta değerli ailelerimiz Özduruk ve Onur aileleri olmak üzere, bütün yurtsever halkımıza, özgürlük yanlısı dostlarımıza, onların hayal ve amaçlarını gerçekleştirmeye dair sözümüzü yeniliyoruz."

PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi, iki şehit hakkında bilgiler de paylaştı.

Ulusal duruşun militanı

Berçem Tûrcel (Hibrize Ozdurak), 1978 yılında Dêrika Çiyayê Mazî’ye bağlı Şebe köyünde yurtsever bir ailede dünyaya gözlerini açtı. Çocukluğundan itibaren köylerine gelip-gidin gerillalarla tanışarak, Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin etkisi altında kaldı. Türk sömürgeci okul sisteminde üç yıl eğitim gördükten sonra okulu terk etti. Özgürlük davasına bağlı köylerin yakılıp yıkılmasına da şahitlik etti; bir genç kadın olarak aktif biçimde özgürlük mücadelesinin parçası olmayı tercih etti.

Çok genç yaşta katıldı

Özgürlük saflarına 1993'te genç yaşta katıldı. 1994'te 5. Kongre’nin eğitim grubuna katıldı ve bu eğitim süreci, duruşunu önemli bir düzeye ulaştırdı. Bbirçok askeri ve ideolojik eğitimden geçti. Gördüğü her eğitimden sonra özgürlük mücadelesindeki adımlarını daha güçlü attı.

Bakur'un üç eyaleti

Bakurê Kurdistan'a 2008'de geçti; Amed, Xerzan ve Erzirom eyaletlerinde kaldı. Kurdistan’ın her dağında yaratıcı bir gerilla olarak yaşamını ustalıkla örmeyi başandı. Ter dökmediği ve mücadele etmediği alan yoktu. Savaşçılıktan komutanlığa kadar amansız ve aralıksız koştu.

Rojava Devrimi'nde öncü

Rojava Devirimi sırasında da görev ve sorumluluklarını eksiz yerine getirdi; devrimin çıkış sürecinde en ön cephelerde yer aldı. İdeolojik, örgütsel ve askeri alanda sergilediği duruşla devrimin gerçekleşmesinde güçlü bir öncü oldu.

Dört parçada savaştı

Yürüyüşü boyunca Önderlik çizgisini esas aldı. Yüzlerce özgürlük şehidinin anılarını yüreğinde taşıdı. Rojhilat, Başûr, Bakur ve Rojava’daki katılımlarıyla PKK’nin ulusal duruşunun güçlü bir militanı oldu.

PJAK ve PKK’nin bir militanı olarak her türlü gericilik ve tasfiyeciliğe karşı Apocu çizgiyi temel aldı. Kadın özgürlük çizgisinin güçlü bir eylemcisi oldu. Özgürlük yolunda birçok önemli adımların atılmasına vesile olan Berçem, 15 Haziran 2022 günü Medya Savunma Alanları’nda görevinin başındayken sömürgeci Türk devletinin saldırılarında şehit düştü.

Öncü bir yaratıcıydı

Kînda Zîn (Fatma Onur), Maraş’ın Afşin ilçesine bağlı Domizdere köyünde yurtser ve Alevi bir ailede dünyaya geldi. Ailesi tarım ve hayvancılıkla uğraşarak geçimini sağlıyordu. Köyde geçen çocukluk yılları, topluma bağlılık değerlerinin oluşmasını sağladı. Kürt ve Alevi kimliklerinden dolayı özel baskı ve asimilasyon siyasetine maruz kaldılar. Bundan dolayı bu bölgeden birçok aile Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldı. Kînda'nın ailesi de o 13 yaşındayken Avrupa’ya göç etti. Kapitalist modernitenin merkezindeki yaşama ilgisiz kaldı; arkasında bıraktığı köy yaşamına, Kurdistan’ın kadim kültürüne özlem ve bağlılığı gittikçe arttı.

Yüzü hep ülkeye dönüktü

Böylece 1991'de PKK'yi yakından tanıma fırsatı yakaladı. Tarihi sorumluluğun gereği olarak önce kültürü canlandırma çalışmalarının içinde yer aldı. 1991’den 1993’e kadar büyük heyecanla kültür ve gençlik çalışmalarını sürdürdü. Ardından da iki yıl aktif biçimde halkı örgütleme çalışmalarına dahil oldu. Yüzü sürekli ülkeye dönüktü, 1995'te büyük bir heyecan ve hasretle Kurdistan dağlarına ulaştı.

Zagroslarda güçlü gerilla

Zagrosların yüksek tepelerinde, keskin uçurumlarında 1995’ten 2000’e kadar yüreğini özgürlük aşkıyla doldurdu. Zagrosların çiçekleri, ağaçları ve bütün ihtişamıyla kendisini birleştirmeyi başardı, güzelliğine güzellik kattı. Köklerine ulaşma serüveninde yüksek dağların zirvelerinde özgürlük mücadelesi yürüten güçlü bir gerilla oldu.

PKK’nin özgürlükçü karakterini kadın kurtuluş ideolojisiyle kişiliğinde birleştirdi; Önderliğin felsefesi temelinde kendini yenilemeyi, çizgiye sahip çıkmayı esas aldı.

Komployla kapanmayan yara

Uluslararası Komplo, yüreğinde kapanmayan bir yara açtı ve bundan dolayı da bütün hayatını bu komplonun hesabını sormak için örgütledi. Gördüğü ideolojik ve askeri eğitimlerde PKK ve PJAK’ın gerçek bir militanı olmak için büyük adımlar attı. Birçok sahadaki örgütsel çalışmalarda bir PKK ve PJAK militanından istenilen biçimde, eşsiz bir mücadele yürüttü. En çok ideoloji ve örgütsel çalışmalarda aktif biçimde yer aldı. Demokratik modernite paradigmasını daha fazla hayata geçirme, askeri çizgide dönemin militanlığını yaratmak için eğitime büyük önem verirdi. Bundan dolayı kaldığı her alanda öncü bir yaratıcı ve eğitimin geliştiricisi oldu.

Binlerce şehidin anılarıyla

Rojhilat ile Medya Savunma Alanları’nın birçok sahasında başarılı bir pratiğin sahibi oldu. Yoğunlaşma ve projeleriyle sürekli yenilenmeyi ve kendisini geliştirmeyi esas aldı. Özellikle kütüphane gibi projelerin geliştirilip hayata geçirilmesinde uzun yıllar çalışmalar yürüttü. Uzun yıllar Şehit Aileleri Komitesi’nde çalıştı. Yüzlerce anne ile ailenin acılarını yüreğinde hissetti, kişiliğini binlerce şehidin anılarıyla besledi, onların hayallerini kendi hayallerine kattı.

Hiç tereddüt göstermedi

Kadın özgürlük ideolojisinin bilimselliği temelinde ölçü sahibi, mütevazi ve emekçi bir duruş sergileyerek özgür kadın gerçekliğinin güçlü bir örneği oldu. Bir dirhem kadar tereddütte girmeden gerekli olan bütün çalışmaları kesin zafer yürüyüşünü esas alarak yerine getirdi. 28 Ekim 2022’de Medya Savunma Alanları’nda görevinin başındayken Türk devletinin saldırılarında şehit düştü. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.