300 çocuğa bir hekim

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken

  • Amed’de günde bin 800 hastanın başvuru yaptığı iki çocuk hastanesi acil servisinde, toplam 6 doktor var. Sağlıkçılar, hayati riske dikkat çekiyor.

 

Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde acil servislere hafta içi ortama 800-900 hasta başvurusu yapılıyor. Siirt, Bitlis, Mardin, Batman ve Şırnak gibi çevre kentlerden de hastaların geldiği her iki hastanede, sadece üçer doktorun nöbetçi olduğu hafta sonları ise bu rakam 600-900 arasında değişebiliyor. İki hastanede 6 hekim, günde ortalama bin 800 çocuğu muayene ediyor. 

Yaşanan başvuru yoğunluğu nedeniyle hasta çocuklar ve aileleri saatlerce muayene ve tedavi sırası bekliyor. Performans sistemi nedeniyle hekimlerin muayene süresini sınırlı tutma gayretleri de teşhis ve tedavi sürecini yine olumsuz etkiliyor. Hasta çocuklarını çevre illerden getiren ailelerin yaşadığı konaklama vb. sorunlar ise tüm bunların üzerine ekleniyor.

 MA’ya konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, kentteki Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde son birkaç ay içinde 30’dan fazla hekimin istifa ettiğini söyledi. “Bir ilde 30’dan fazla hekimin istifa etmesi demek halk sağlığının gerçekten tehlikede olduğunu ifade eder” diyen Güdiken, mevsimsel değişimin beraberinde getirdiği hastalıklarda yaşanan artış ve hekim istifaların yanı sıra hastanelerde yığılma yaşanmasının bir diğer nedeninin sağlık alanındaki atamaların güvenlik soruşturmaları nedeniyle yapılmaması olduğunu ifade etti.

Hekim sayısı arttırılmalı

 Amed’deki çocuk hastalıkları hastanelerindeki yoğunluk nedeniyle bir hekimin hastaya bakma süresini sınırlandırdığına işaret eden Güldiken, şunları dile getirdi: “Sağlık Bakanlığı’nın yeni protokolüyle birlikte neredeyse bir hastaya en fazla 5 dakika ayırabiliyorsunuz. Üç hekim ve bu üç hekim acilde aynı anda durmuyor. Bunların ikisi aktif çalışıyor, diğeri dinlenme saatindedir. Sonra bir diğeri dinlenir, öbürü onun yerine bakar. İki hekimin olduğu bir hastanede, 24 saat içinde 700 hastanın gelmiş olması ve bunların çocuk olması daha hassas bir tedavi ve muayene gerektiriyor. Bir hastadan öykü almak, hastalığın teşhisi ve tedavisinde hayati öneme sahip. Var olan koşullarda halkın sağlığının tehlikede olduğunu söyleyebiliriz. Elbette doğru bir teşhis ve tedavi var ama zaman açısından bu çocuğun hayatını riske atabilecek durumdadır. Bu kadar hassas olan durumda yapılacak şey, birinci koşul vardiya sistemini oluşturmak, o andaki hekim ve aktif sağlık çalışanı sayısını artırmaktır. Öbür taraftan da insanların hastaneye daha çok gitmelerini kışkırtmamak lazım.”  AMED

 

SES bütçeyi eleştirdi

SES Eşbaşkanı Selma Atabey, sağlık emekçilerine ayrılan bütçeyi eleştirdi. 

SES, 25 Kasım’da görüşülecek Sağlık Bakanlığı bütçesine dair sendikanın Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi. SES Eşbaşkanı Selma Atabey, bütçenin, rejimin demokratik, sosyal hak ve özgürlükler konusundaki duruşunun en önemli göstergesi olduğunu hatırlattı. Atabey, salgının ve hükümetin yanlış ekonomi politikalarının mevcut ekonomik krizi derinleştirdiğini; çalışmaya uygun nüfusun üçte birinden fazlasının işsiz olduğunu söyledi.

2022 Sağlık Bakanlığı bütçesinde, “metalaşmış” ve “ticarileşmiş” hizmetlere pay ayrıldığını kaydeden Atabey, “Bütçe ödeneklerine bakıldığında, ulaştırma projeleri ile şehir hastaneleri için ayrılan tutarlarda yine önemli artışlar mevcuttur. Bizden toplanan vergilerden ayrılan bu ödenekler; iktidarın, döviz cinsi üzerinden şehir hastaneleri için müteahhitlere verdiği kira ve hizmet bedelleri için harcanmaktadır” dedi. Atabey, ödeneklerin tedavi edici hizmetlere ve koruyucu hizmetlere ayrıldığı payın önemli olduğunu ifade ederek “Bu rakamın 74,5 milyar TL’lik kısmı (yüzde 64) tedavi edici hizmetlere, buna karşılık 38,7 milyar TL (yüzde 33) koruyucu hizmetlere ayrılmıştır” diye konuştu. Atabey, Sağlık Bakanlığı bütçesinin 5’te birinin emekçilerin ücretlerine ayrıldığını belirterek, oranın düşürülmesini eleştirdi.  Atabey, Sağlık Bakanlığı bütçesine dair taleplerini şöyle sıraladı:

* Genel bütçe gelirleri içinde gelir vergisi payı artırılmalıdır. Bu artış gelir vergisi içinde kurumlar vergisi payı arttırılarak sağlanmalıdır.

*  Sağlık hizmetleri harcamalarında merkezi bütçenin payı arttırılmalıdır.

*  Sağlık emekçilerine ek ödeme, döner sermaye vb. adlarla yapılan, ekip anlayışını bozan, rekabet oluşturan ve çalışma barışını bozan ödeme yöntemi yerine yoksulluk sınırının üzerinde, tamamı emekliliğe yansıyacak şekilde maaş ödenmesine başlanmalıdır.

*  Özel sağlık kurumlarına aktarılan her türlü pay kaldırılmalıdır. Kamu sağlık kurumları ve sağlık eğitimleri için bütçeden ayrılan pay yükseltilmelidir.

*  Sağlıklı bir toplum için tedavi edici hizmetler yeterli değildir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin yeniden ele alınması ve güçlendirilmesi gerekmektedir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.