36 yıl şiddet gören Sitya: Vazgeçmeyin

Kadın Haberleri —

.

.

  • Berdel olarak verildiği Faruk Beyter ve ailesinin şiddetine 36 yıl boyunca katlanan Sitya, verdiği mücadele sonucu kendisini öldürmeye çalışan Faruk Beyter’e 15 yıl indirimsiz ceza verildiğini belirterek, kadınlar yaşamları için mücadeleden vazgeçmeyin çağrısında bulundu.

Wan’da (Van) yaşayan Sitya Beyter tam 36 yıl boyunca evli olduğu Faruk Beyter’in şiddetine uğradı. En son Faruk Beyter, Sitya’yı silahla öldürmeye çalıştı. Yaralanan Sitya ölümden döndü. Fail Faruk Beyter hakkında “eşe karşı silahla yaralama” ve  “silahla yağma” suçlarından Erciş Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 28 Aralık 2022 tarihinde görülen duruşmada mahkeme, faile 15 yıl indirimsiz hapis cezası verdi. 

Şiddetçi erkeğe ceza aldırabilmek için çok büyük çabalar sarf eden Sitya, JINNEWS’ten Zelal Tunç’a adalet arayışında en büyük destekçilerin çocukları olduğunu söyledi. 

Onların huzuru için 36 yıl işkence gördü

19 yaşındayken berdel karşılığı Faruk Beyter ile evlendirilen Sitya, daha evliliğin ilk gününde itibaren hem Faruk Beyter’den hem ailesinden şiddet gördüğünü kaydetti. Sitya, “Babasından da şiddet görüyordum. Babasının kafamda oluşturduğu darp nedeniyle şiddetli baş ağrıları çekiyorum. İlk önce ailesiyle birlikte yaşadım. Ailenin şiddetinden dolayı Faruk Beyter, şehir dışında çıktıktan sonra ben de çocuklarımla birlikte evden ayrılarak mahallede bulunan okulun kömürlüğüne yerleştim” dedi. Ardından, geçinemediği için ailesinin yanına yerleşen Sitya, “Maruz kaldığım şiddete karşı ses çıkarınca, yengem berdel olduğundan abim, ‘Huzurumuzu bozma’, annem de bana ‘Senin yanın kocanın yanıdır’ dediği için tekrar evli olduğum erkeğe dönmek zorunda kalıyordum” sözleriyle yaşadıklarını dile getirdi. 

Her seferinde şiddet gördüğü eve döndü

Uğradığı şiddet dolayısıyla en az 6 kez savcılığa başvurduğunu söyleyen Sitya, “Darp raporlarım var. Çenemde şu an kalıcı bir hasar var. Buna rağmen her şikayetim sonuçsuz kalıyordu. Aile araya giriyordu. Tekrar evime dönmek zorunda kalıyordum. Faruk şiddet uyguladığı anlarda evdeki kapı ve pencereleri de kırıyordu. Dişlerimin birçoğu gördüğüm şiddetten dolayı kırıldı. Şikayetçi olduğumda bir iki gün ‘iyi’ davranıyordu. Ardından hemen ‘Bana karışmayacaksın', ‘Susacaksın’, ‘Konuşursan seni öldürürüm’ şeklinde tehdit ediliyordum. Şiddetten sadece ben etkilenmiyordum. Çocuklarımdan biri şu an panik atak. Yaşadıklarımı anlatmaya yıllar yetmez.”

Cezaya rağmen fail serbest 

Failin şikayet sonucunda önce tutuklandığını, kısa bir süre içinde serbest bırakıldığını, avukatlarının girişimiyle elektronik kelepçe takılması kararının çıktığını kaydeden Sitya, adalet arayışından vazgeçmediğini vurguladı. En büyük destekçisinin ise kızları olduğuna işaret eden Sitya, açılan davanın 28 Aralık 2022 günü görülen karar duruşmasında, fail hakkında 15 yıl indirimsiz hapis cezası kararı verildiğini aktardı. Sitya, hapis cezasına rağmen failin halen tutuklanmadığını ve evlerinin önüne kadar geldiğini dile getirerek, “Bir an önce tutuklanmasını istiyorum” çağrısı yaptı.

Kadınlar sonucu bekliyor

Kendisi gibi şiddete uğrayan komşu ve arkadaşları olduğunu belirten Sitya, kadınlara, “Mücadele edin, boşanın, şikayetçi olun” dediğinde kadınların “Sesimizi çıkaramayız. Çünkü ceza verilmez, senin şikayetin sonuç verirse bizler de şikayetçi olacağız” dediğini aktardı.

Faile verilen cezanın birçok kadına da erkek şiddeti karşısında “umut” olduğunu kaydeden Sitya, “Ne olursa olsun hiçbir kadın vazgeçmemeli. Şiddete maruz kalanlar kurtulsun” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.