4 kuzen, 4 yoldaş

Kadın Haberleri —

  • Türk devletinin Serêkaniyê’yi işgal etmesinin ardından YPJ saflarına katılan kız kardeşler Nûda ve Nûdem ile Bihar ve Eylül, mücadelelerini hem kuzen hem yoldaş olarak sürdürüyor. 4 yoldaş, şehirleri çetelerden temizleninceye kadar direnişlerini sürdürmeye kararlı.

Nûda, Nûdem, Bihar ve Eylül, Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) saflarında işgale, sömürgeye, göçe ve talana karşı savaşan 4 kuzen. Nûda ve Nûdem kız kardeş iken Bihar ise Eylül’ün kız kardeşi. YPJ’li 4 kadın kuzenin umut, mücadele ve direniş dolu hikayesi, Serêkanîyê'den Til Temir'e kadar uzanıyor.

Serêkaniyê’nin 2019 yılında Türk devleti ve çeteleri tarafından işgal edilmesi ardından Nûdem Serêkanîyê, 2020’de YPJ’ye katılma kararı alır. Bu kararı alırken Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerinden, şehit düşen kardeşi ve diğer şehit savaşçılardan etkilenir.

 

Nûdem Serêkanîyê

 

Çeteleri topraklarından süpürecek

Nûdem Serêkanîyê, o günleri Jinha’dan Sorgul Şêxo’ya şöyle anlattı: “Yolumda ısrar etmemi en çok sağlayan şey, şehrimizin Türk devleti tarafından işgal edilmesi oldu. İşgalle birlikte Serêkanîyê’nin yüzü değişti. Kadınların hakları ve kimlikleri yok sayıldı, tecavüze maruz bırakıldı.”

Şehrinden gelen haberlerin kendisini çok üzdüğünü ifade eden Nûdem Serêkanîyê, şöyle devam etti: “Kadınlara kölelik dayatılıyor. Bu durum intikam duygumuzu artıyor ve direniş ruhumuzu güçlendiriyor. İşgal altındaki şehirlerimizi kurtarabiliriz. Kadınlar bunun için örgütlenip, silahlanmalı.”

 

Nûda Serêkanîyê

 

Kardeşim değil, yoldaşım

“Kız kardeşimle irademizin güçlenmesi için YPJ'ye katıldık” diyen Nûda Serêkanîyê de işgalcilerin kadınları toprağından, tarihinden, dilinden, kültüründen ve kimliğinden mahrum etmeye çalıştığını vurguladı.

“Kürtlerin, Arapların ve Süryanilerin güven ve barış içinde yaşaması için sonuna kadar mücadelemizi yürüteceğiz. Nûdem’le birbirimizi sadece kız kardeş olarak görmüyoruz aynı zamanda yol arkadaşıyız. Önder Apo sayesinde kadınlar birbirini tanıdı. Bu vesileyle Önder Apo’nun doğum gününü kutluyorum. Önder Apo’nun doğum günü olan 4 Nisan, kadınlar için de yeni bir doğumdur.”

 

Bihar Bahoz

 

Eylül’ün elinden tuttu, savaşçı oldu

Bihar Bahoz da kuzenleri olan Nûda ve Nûdem'in özgürlük saflarına katılmasından etkilenerek kız kardeşi Eylül Serêkaniyê ile birlikte YPJ'ye katılma kararı alır.

“Bir şeyler yapabileceğimi hissettim. Kız kardeşimin elinden tuttum ve kendimizi daha yakından tanımak için başvuru yapmak üzere birlikte merkeze gittik. Ailemiz bu kararı destekledi” sözleriyle katılım sürecini anlatan Bihar Bahoz, şöyle devam etti:

“YPJ'ye katıldıktan sonra tarihimizin derinliklerine indik ve o zaman kadınların ve kimliklerinin ne kadar baskı altında olduğunu anladım. Ailede sadece 4’ümüz YPJ saflarına katıldık. Bu yüzden kadınları kendilerini temsil eden güce katılmaya çağırıyorum. Gücümüzü büyütelim ve tüm kadınları koruyalım.”

 

Eylül Serêkanîyê

 

Hakikate götüren o yol

Eylül Serêkanîyê ise, “YPJ olmasaydı bugün biz de olmazdık” dedi ve ekledi: “Kadınlar, dünyanın neresinde olursa olsun Önder Apo'nun çizgisini takip etmeli. Çünkü o çizgi ancak hakikate götürür. YPJ'nin içinde birçok milletten, dinden ve kültürden kadın var. Bu da birlikte büyük işler başarabileceğimize dair umudumuzu tazeliyor. YPJ’nin yeşerttiği özgürlük umuduyla 2025 yılında da Önderimizle birlikte onun doğum gününü kutlamak istiyoruz. Rêber Apo'nun doğum günü vesilesiyle tüm kadınları YPJ'ye katılmaya davet ediyorum; Önder Apo’nun etrafında bir ateş çemberine dönüşelim.” HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.