41 ülkeden kadınlar konferansta buluşuyor

Kadın Haberleri —

Haskar Kırmızıgül

Haskar Kırmızıgül

  • 2. Uluslararası Kadın Konferansı’nın hazırlık çalışmalarında yer alan Jineolojî Akademisi’nden Haskar Kırmızıgül, konferansın amacına, içeriğine değindi. Kırmızıgül ayrıca 41 ülkeden 800’ü aşkın katılımın olacağını belirtti.

Kadınlar Geleceğini Örüyor Ağı, 41 ülkeden yüzlerce delegenin katılımıyla 2. Uluslararası Kadın Konferansı’nı Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenecek. 

“Bizim Devrimimiz: Yaşamı Özgürleştirmek” şiarıyla Berlin Teknik Üniversitesi’nde 5-6 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 2. Uluslararası Kadın Konferansı’nın hazırlık çalışmalarında yer alan Jineoloji Akademisi’nden Haskar Kırmızıgül, hazırlık çalışmalarını, içeriği ve hedeflerini ANF’den Muhammed Kaya’ya anlattı.

Amaç mücadeleyi ortaklaştırmak

Haskar Kırmızıgül, konferansın Kürt Kadın Hareketi’nin öncülüğünde Kadınlar Geleceği Örüyor Ağı tarafından düzenlendiğini belirterek şunları kaydetti: “2018’de oluşturulan ve Latin Amerika’dan, Ortadoğu’dan, Asya’dan ve Avrupa’dan kadın hareketlerinin de organizasyonda yer aldığı, aslında ortaklaştığı bir ağ. Zaten amaç da bu. Kadınların birlikte erkek egemenlikli sisteme, kapitalist moderniteye karşı mücadelesini daha fazla ortaklaştırmak, ortak noktalar bulmak ve kadınların sistem karşıtı mücadelede enerjiyi bir yerde toplamak. Bu konferans da aslında onun bir devamı. Bu sefer Berlin’de Teknik Üniversitesi’nde yapılacak.”

Katılım talebi yüksek

Konferans hakkında bilgi veren Kırmızıgül, 41 ülkeden 800 aşkın kişinin konferansa katılım için kayıt yaptırdığını, sayının çokluğu dolayısıyla kayıtların durdurulduğunu söyledi.

Katılımcıların ağırlıkta Avrupa’da göçmen olarak yaşayan Ortadoğulu, Afganistanlı kadınlar olduğunu dile getiren Kırmızıgül, Sudan, Yemen, Hindistan, Filipinler, Guatemala, Kolombiya, Arjantin ve Avrupa ülkelerinden teorisyen, akademisyen, kadın hareketlerinin temsilcilerinin yer alacağını belirtti. 

Sihirli formül: ‘Jin jiyan azadî’

Konferansın önemli bir mücadele sürecinin eseri olduğunu dile getiren Kırmızıgül, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kürt kadınlarının gündemine koyduğu ‘Jin jiyan azadî’ sihirli formülüne dikkat çekti. Kırmızıgül şöyle dedi: “İran ve Rojhilatê Kurdistan’daki kadın öncülüklü serhildanlardan önce aslında konferans programında, yani geleceği örmenin, yolumuzu nasıl bulacağımız başlığı altında, bu da bir oturum konusuydu. Başlıklardan biri de zaten ‘Jin jiyan azadî’ydi. Bu, tabii ki tesadüf değil. Bu, aslında Kürt Kadın Hareketi’nin sürekli kendisine rota belirlediği bir yaşam felsefesi. Bir slogan ama aynı zamanda bir yaşam felsefesi. Bir ideolojik dayanağın kaynağını görmeden, kaynağını öteleyerek bununla yürümek aslında sonuç vermez. Bu anlamıyla biz de konferansta görünür kılmaya çalıştık. Mesela konferansta, tam hatırlamıyorum ama 20’yi aşkın dilde ‘Jin jiyan azadî’ pankartıyla karşılanacak katılımcılar. Elbette sembolik bir şey. Önemli olan bu temel formülle yani yaşamı anlamlandırma, kadını doğru tanımlama ve bunun için gereken mücadeleyi her türlü araçla yürütmedir. Yani bu örgütlenme olabilir, bu bir kooperatif kurma olabilir, akademi olabilir, bu bir öz savunma gücü kurma olabilir ya da bilimsel bir meydan okuma olabilir. Bu da tartışılacak kuşkusuz. Konferansın, birinciye nazaran bu kadar ilginin olmasının sebeplerinden biri de budur. Büyük bir emeğin sonucu oluştu diyebiliriz; bu katılım, istem ve ortak mücadele.”

Dest-Dan Kadın Meclisi destek verecek

Konferansın teknik hazırlıklarına da değinen Haskar Kırmızıgül, iki günlük konferans sürecinde Berlin Dest-Dan Kadın Meclisi’nin ve Berlin’de yaşayan Kürt yurtseverlerin konferansa büyük katkılarının olacağını ayrıca ifade etti.

ANF

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.