44 ülke arasında 34’üncü oldu!

Doktor

Doktor

  • Medimagazin adlı tıp portalının verilerine göre, kişi başına düşen doktor sayısı sıralamasında 44 ülke arasında 34'üncü sırada yer alan Türkiye’de ise her 100 bin kişi için 200 doktor görev yapıyor.

Avrupa Birliği'nde (AB) kişi başına düşen mesleki olarak aktif doktor sayısı son on yıllarda istikrarlı bir artış gösteriyor. Doktor yoğunluğunun en yüksek olduğu ülke Yunanistan. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından Lüksemburg'da yapılan açıklamada, 2021 yılına ait mevcut son verilere göre Yunanistan'da her 100 bin kişiye yaklaşık 629 doktor düşüyor. Medimagazin adlı tıp portalının verilerine göre, kişi başına düşen doktor sayısı sıralamasında 44 ülke arasında 34'üncü sırada yer alan Türkiye’de ise her 100 bin kişi için 200 doktor görev yapıyor.

Erdoğan’ın çark etmesi de işe yaramadı

Bilindiği gibi Türkiye’de özellikle son yıllarda ekonomik ve siyasi krizler nedeniyle yoğun şekilde beyin göçü yaşanıyor. Özellikle sağlık alanındaki göçler için adeta kırmızı alarm devreye girmiş durumda. Öyle ki AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce “giderlerse gitsinler” diyerek tepki gösterdiği doktoraları geri çağırmak için “Sizi yuvanıza, ülkenize dönmeye davet ediyorum” içerikli hazırlattığı kamu spotu da işe yaramdı.

Göç sürüyor

Sağlık çalışanları göç etmeye devam ediyor. Türk Tabipleri Birliği, sağlık çalışanlarının yurtdışında çalışabilmesi için ‘iyi hal belgesi’ başvuru sayısının temmuzda en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi. TTB'nin açıkladığı verilere göre, 'iyi hal belgesi' başvuru sayısı temmuzda 288 ile aylık bazda rekor kırdı. 2023'ün ilk 7 ayında başvuranların sayısı ise 1649'a ulaştı. HABER MERKEZİ

 

*****

Üniversite mahkeme kararını sabote ediyor

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamındaki Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) görevden ihraç edilen Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi sosyoloji bölümünden Doç. Dr. Mustafa Kemal Coşkun, işe iade edildi. Üniversite yönetiminin kendisine oda vermemesi üzerine Doç. Dr. Kemal, masasını fakülte bahçesine kurdu. Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Mutlu Arslan, üniversite yönetimlerinin ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ihraç edilen akademisyenlerin işe iadesi konusunda, mahkeme kararlarını uygulamamak ve geciktirmek için elinden gelen her yolu denediğini belirtti. Arslan, mahkeme kararıyla göreve başlayan akademisyenlerin, maaşlarının geciktirilmesi, geriye dönük alacaklarının eksik hesaplanması, oda ve ders verilmemesi gibi sorunlarla karşı karşıya bırakıldığını dile getirdi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.